managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on June 14th, 2019

De euro is ondergewaardeerd. Dat veroorzaakt een toestroom van buitenlandse toeristen. Dit beleid heeft een negatieve impact op de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. De Verenigde Staten zijn voor het Europese toerisme de grootste markt. Drie jaar geleden ontving Europa in totaal 25 miljoen Amerikaanse toeristen. In totaal werden daarbij 74 miljoen overnachtingen geregistreerd. Dat is een gemiddelde van drie overnachtingen per bezoeker. Over een half decennium kende het aantal Amerikaanse toeristen in Europa een gemiddelde groei van 8 procent per jaar. De Amerikaanse regering zegt maatregelen tegen ondergewaardeerde valuta te bestuderen.

Bij Proximus is de consultatieronde voor de aangekondigde ontslagen afgerond. Begin januari kondigde Proximus aan 1.900 jobs te schrappen. Er werden ook 1.250 nieuwe werknemers met digitale profielen beloofd. Proximus zegt nog altijd te hopen een collectief ontslag te kunnen vermijden –  Mexico verkoopt zijn presidentieel vliegtuig om zijn migratieplan te financieren. Mexico kocht zeven jaar geleden een Boeing 787 als presidentieel vliegtuig. Daarvoor werd een bedrag van 150 miljoen dollar betaald. De Mexicaanse overheid verkoopt nog een vloot vliegtuigen en helikopters – Belgische brouwers hebben het voorbije jaar 2,4 miljoen hectoliter verkocht in de Verenigde Staten. Dat betekende een daling met 12 procent tegenover het jaar voordien. Gewezen wordt vooral naar het succes van de vijfduizend Amerikaanse lokale brouwers.

Het digitale bureau Intracto heeft zijn sectorgenoot Prophets overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De overname werd gerealiseerd met behulp van investeerder Waterland, die in december vorig jaar aandeelhouder van Intracto werd – KBC Group injecteert een bedrag van 50 miljoen euro in zijn nieuwe Focus Fund. Deze nieuwe entiteit moet investeren in startups die zich toespitsen op nanotechnologie en het internet-of-things. Focus Fund wil zich hierbij spiegelen aan de succesvolle Vlaamse biotech – De Watergroep begint met een proefproject om drie miljard liter regenwater diep onder de grond te injecteren en in droge zomers op te pompen als drinkwater. De Watergroep, de grootste drinkwaterleverancier van Vlaanderen, heeft daarvoor in Diksmuide een put van 300 meter diep geboord.

De Duitse metaalverwerker Aurubis schrapt een voorziene investering tussen 100 miljoen euro en 120 miljoen euro in zijn fabriek in Olen. Het bedrijf, gespecialiseerd in koperrafinage, zegt dat de kosten van het project hoger zouden uitvallen dan oorspronkelijk was geraamd – Fairtrade Belgium heeft het voorbije jaar 23.800 ton bananen, koffie en chocolade verkocht. Dat betekende een toename met 26 procent tegenover het jaar voordien. Bij bananen heeft Fairtrade nu een aandeel van 18 procent, maar bij chocolade valt dat cijfer terug tot minder dan 5 procent – De Spaanse voetbalclub AD Alcorcon wordt door ondernemer Roland Duchâtelet verkocht aan een Amerikaans consortium onder leiding van de miljardair David Blitzer. Het overnamebedrag zou tussen 12 miljoen euro en 14 miljoen euro schommelen.

Het Waalse farmabedrijf Univercells heeft 14,3 miljoen dollar ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation om goedkope vaccins tegen mazelen en rodehond te produceren. In totaal heeft de Gates Foundation al 30 miljoen dollar in Univercells geïnvesteerd – Telecomoperator Proximus zet eind juni zijn dienst Skynet over. De portaalsite zal worden vervangen door het nieuwe platform Proximus Pickx. Skynet werd in het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw opgericht. Nog voor de eeuwwisseling werd het bedrijf aan Proximus verkocht – Het Amerikaanse concern Tyson Foods gaat ook vleesvervangers produceren. Tyson Foods is de grootste vleesfabrikant van de Verenigde Staten. Het bedrijf wil met de beslissing de strijd aangaan met groepen zoals Beyond Meat en Impossible Foods.

Het Duitse autoconcern Volkswagen staat dicht bij een overeenkomst met zijn Amerikaanse sectorgenoot Ford Motor om gezamenlijke activiteiten op het gebied van elektrische en zelfrijdende auto’s te ontplooien. Dat heeft Herbert Diess, topman van Volkswagen, gezegd – De Duitse overheid heeft bijna 6,6 miljard euro opgehaald met de veiling van vergunningen voor mobiele technologie van de vijfde generatie. De vergunningen werden uitgereikt aan Deutsche Telekom, Vodafone, Telefónica Deutschland en Drillisch – De Britse supermarktketen Tesco heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van 14 miljard pond. Dat betekende een stijging met 0,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de Britse markt was er een groei met 0,4 procent tot 9 miljard pond.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>