managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on July 11th, 2019

De Amerikaanse overheid overweegt om met helikopters anderhalve ton rattenvergif op de Farallon Islands voor de kust van San Francisco te droppen. De Farallon Islands vormen een waardevol natuurreservaat, maar het ecosysteem zou worden bedreigd door tienduizenden muizen die hun weg naar de eilanden hebben gevonden. De muizen hebben ook een grote aantrekkingskracht op een populatie uilen, die echter ook bedreiging zouden vormen voor een bevolking zeldzame stormvogels die op de eilanden wonen. De overheid hoopt met rattenvergif de muizen te kunnen verdelgen. Tegenstanders vrezen echter dat het vergif – dat het toxische brodifacoum bevat – ook waardevolle dieren zal doden.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft heeft in Londen een winkel geopend. Het filiaal is gevestigd op de hoek van Regent Street en Oxford Street. De vestiging is de eerste flagshipstore van de groep in Europa. Het bedrijf heeft al winkels in de Verenigde Staten, Canada, Puerto Rico en Australië – In Italië zou de infrastructuurgroep Atlantia bereid zijn om een belang tussen 35 procent en 40 procent te nemen in luchtvaartmaatschappij Italia. Atlantia zou daarvoor een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro willen betalen. Benetton is de grootste aandeelhouder van Atlantia – De Amerikaanse autogroep Tesla bereidt zich voor om de productie van elektrische wagens in zijn fabriek in Fremont op te voeren. Dat heeft Jérôme Guillen, hoofd van de autodivisie van Tesla, gezegd. Concrete details over de plannen werden niet gegeven.

De Duitse chemiegroep Bayer zou mogelijk zijn activiteiten rond diergezondheid willen verkopen aan het Amerikaanse bedrijf Elanco Animal Health. Daarover hebben beide partijen gesprekken gevoerd. Met de transactie zou mogelijk een bedrag tot 8 miljard euro zijn gemoeid – Het mijnbouwconcern Vale moet de schade vergoeden voor de dambreuk bij zijn mijnsite van Brumadinho in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais begin dit jaar. Dat heeft het Braziliaanse gerecht beslist. Er is al een provisie genomen van 2,56 miljard euro. Bij de ramp vielen 186 doden – De Amerikaanse president Donald Trump wil een onderzoek laten voeren naar fiscale maatregelen die Frankrijk mogelijk aan de grote technologiebedrijven wil opleggen. Op basis van die resultaten zou Trump mogelijk economische sancties tegen Frankrijk willen nemen.

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift was met 185 miljoen dollar inkomsten het voorbije jaar de meest succesvolle beroemdheid. Dat blijkt uit een rapport van Forbes. Op de tweede plaats staat Kylie Jenner (170 miljoen dollar), gevolgd door Kanye West (150 miljoen dollar) – In Hollywood is het productiehuis Studio 99 opgericht. De nieuwe onderneming wil zich toespitsen op de productie van documentaires en televisieprogramma’s, onder meer rond sport, reizen en mode. Studio 99 is een initiatief van voormalig voetballer David Beckham – De Europese Unie telde begin dit jaar bijna 513,5 miljoen inwoners. Dat betekende een stijging met ruim één miljoen mensen tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. De aangroei is te danken aan migratie. Er waren immers meer overlijdens dan geboortes.

Het energiemerk Poweo gaat tegen eind dit jaar volledig op in sectorgenoot Lampiris. Door die beslissing breidt Lampiris zijn klantenbestand met 60.000 Belgische adressen uit. Poweo is een onderdeel van Direct Energie, dat net zoals Lampiris de voorbije jaren door Total is overgenomen – De Brusselse databeheerder Collibra neemt de Tsjechische onderneming Sqldep over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Sqldep ontwikkelt technologie om bedrijven te helpen data van consumenten en klanten te traceren – De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) overweegt om het bedrijf Webhelp, in handen van investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) over te nemen. Daarover voeren beide partijen gesprekken. Met de transactie zou een bedrag van 2,4 miljard euro kunnen zijn gemoeid.

Kunststofproducent Belcoat uit Duffel wordt overgenomen door zijn Finse sectorgenoot Walki. Daarover heeft Walki een akkoord bereikt met papierproducent Mondi Group, eigenaar van Belcoat. Walki neemt ook de honderd werknemers van Belcoat over – De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 119,6 miljoen ton goederen verwerkt. Dat betekende een stijging met 0,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het containervervoer steeg met 4,9 procent tot 5,84 miljoen eenheden. De trafiek daalde met 0,1 procent tot 7.200 zeeschepen – De wereldwijde koffieproducenten bekijken de mogelijkheid om een kartel op te richten, naar het voorbeeld van de Opec van de olieproducenten. Dat is op het World Coffee Producers Forum in de Braziliaanse stad Campinas gezegd. Het kartel moet onder meer voor prijsgaranties zorgen.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>