managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook innovatieve organisatiestructuren verbergen nieuwe valkuilen

Posted by marcho on July 11th, 2019

Veel bedrijven herschikken hun hiërarchieën en vormen teams van medewerkers die zichzelf moeten beheren. Dit fenomeen kan echter tot nieuwe problemen leiden. Dat zegt onderzoek door wetenschappers aan de Washington University. De onderzoekers waarschuwen dat deze nieuwe concepten ongelijkheid, vooral ten opzichte van vrouwelijke medewerkers, in de hand zouden kunnen werken. Vrouwen blijken immers consistent onder hun productieniveau te worden beloond. Mannen zouden consequent overgecompenseerd worden.

Lees Verder

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>