managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on juli 20th, 2019

De Chinese telecomgroep Huawei heeft de voorbije periode meer van vijftig contracten voor de aanleg van mobiele netwerken van de vijfde generatie (5G) afgesloten. Bij die akkoorden zijn ook achtentwintig contracten met Europese partijen. Dat heeft Catherine Chen, vice-president van Huawei, gezegd. Chen voegde eraan toe dat Huawei zich volledig schaart achter het Europese kader rond cyberbeveiliging. Ze voegde eraan toe dat in Europa rationeel over mogelijke investeringen wordt gepraat. Dat vormt volgens Chen een scherp contrast met de Verenigde Staten, waar alle aandacht gaat naar het Chinese nationaliteit van de onderneming. Huawei benadrukt economisch en niet politiek te werken.

In de Verenigde Staten worden vragen gesteld over het gedrag van Adam Neumann, medeoprichter van het Amerikaanse bedrijf WeWork, aanbieder van coworking-plekken. De man heeft in de aanloop van de beursgang van het bedrijf met de verkoop van aandelen 700 miljoen dollar opgehaald – Pampers, dochterbedrijf van Procter & Gamble, brengt een luier op de markt die uitgerust is met sensoren om ouders te verwittigen wanneer de baby moet worden verschoond. De technologie is ontwikkeld in samenwerking met Verily, een divisie van Alphabet – In de Verenigde Staten is een vonnis tegen Bayer wegens de mogelijke schadelijke impact van het verdelgingsmiddel Roundup van 2 miljard dollar tot 250 miljoen dollar teruggeschroefd. Daarmee is een boete voor Roundup al voor de tweede keer op korte tijd verlaagd.

Vliegtuigbouwer Boeing neemt een last van 4,9 miljard dollar voor schadeclaims die het bedrijf verwacht van luchtvaartmaatschappijen omdat toestellen van het type 737 Max langdurig buiten dienst moeten worden gehouden. De maatschappijen hebben andere toestellen moeten huren of vluchten schrappen – Overheidssteun voor Europese luchthavens zorgt ervoor dat de belastingbetaler betaalt voor de toename van de uitstoot van koolstofdioxide. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Transport & Environment. Het merendeel van de gesubsidieerde luchthavens ligt in Frankrijk en Italië – Brouwer AB InBev heeft zijn Australische divisie Carlton & United Breweries verkocht aan het Japanse concern Asahi. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 10 miljard euro. AB InBev gebruikt de opbrengsten van de verkoop om zijn schuldenlast te verlagen. 

Er zijn verschillende partijen die willen investeren in een batterijenfabriek die het Chinese bedrijf Contemporary Amperex Technology (CATL) bout in Indonesië. Dat heeft Luhut Pandjaitan, Indonesisch minister van maritiem zaken, gezegd. Tesla, LG Electronics, Volkswagen en Daimler zouden tot de geïnteresseerden behoren – De Luikse industriële groep John Cockerill start in China een joint-venture met Jingli Hydrogen Production Equipment. De samenwerking moet installaties bouwen om tijdens de Olympische Winterspelen van Peking over drie jaar waterstofbussen te bevoorraden – Olivier Le Peuch wordt de nieuwe chief executive van Schlumberger, toeleverancier voor de oliesector. Le Peuch was tot nu toe financieel directeur van Schlumberger. Hij wordt opvolger van Paal Kibsgaard, die de onderneming acht jaar heeft geleid.

De Zweedse energieproducent Vattenfall heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 84 miljard Zweedse kroon of 8 miljard euro. Dat betekende een stijging 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 7 miljard kroon naar 8 miljard kroon – In de Verenigde Staten is de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een onderzoek gestart naar het platform Bitmex, een populaire beurs voor cryptomunten. De toezichthouder zou er aan twijfelen of Bitmex wel over alle nodige vergunningen beschikt – De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 10,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst zakte met 10 procent tot 2,2 miljard dollar. Er was wel een groei bij het vermogensbeheer.

Het Amerikaanse bedrijf American Express, aanbieder van kredietkaarten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 10,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 9 procent tot 1,8 miljard dollar – Het voorbije academiejaar hebben 6.008 studenten uit het Vlaamse hoger onderwijs een deel van hun studies of stages in een andere lidstaat van de Europese Unie gedaan. Dat is een nieuw record. Tegenover tien jaar voordien is er sprake van een stijging met 70 procent – Het Amerikaanse uitzendconcern ManpowerGroup heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 5,4 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 8 procent tot ruim 127 miljoen dollar.