managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on August 15th, 2019

Over drie jaar zal de kerncentrale van Fukushima geen ruimte meer hebben om gecontamineerd water op te slaan. Dat heeft Tokyo Electric Power Company (Tepco), uitbater van de centrale, gezegd. De centrale heeft tot nu toe al één miljoen ton water opgevangen in bijna duizend tanks. Tepco zal nog meer tanks bouwen, maar er is in totaal slechts ruimte om 1,37 miljoen ton water op te slaan. Radioactief water van de beschadigde reactoren hebben zich in de centrale gemengd met het grondwater en regenwater. De voorraden zijn behandeld, maar blijven licht radioactief. Men weet nog altijd niet wat met de voorraden uiteindelijk moet worden gedaan. Mogelijk volgt een geleidelijke lozing in de oceaan.

Investeerder Pershing Square heeft een belang genomen in Berkshire Hathaway, het investeringsfonds van belegger Warren Buffett. Het belang zou een waarde hebben van 686 miljoen dollar. Investeringen in United Technologies en Automatic Data Processing werden van de hand gedaan – Bij Deutsche Bank is gestart met de zoektocht naar een opvolger voor president-commissaris Paul Achleitner. Er is de voorbije jaren op het functioneren van Achleitner aanzienlijke kritiek gekomen. Achleiter zegt echter zijn normale termijn, die nog drie jaar loopt, te zullen uitdoen – Het Amerikaanse bedrijf Cisco, producent van netwerkapparatuur, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van 13,4 miljard dollar. Dat was een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 42 procent tot 2,2 miljard dollar.

De Amerikaanse warenhuisketen Macy’s heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 5,5 miljard dollar, tegenover 5,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 166 miljoen dollar naar 86 miljoen dollar. Het bedrijf wijst naar onverkochte voorraden – Het Deense biotechbedrijf Genmab heeft tijdens de eerst helft van dit jaar een omzet geboekt van 1,4 miljard Deense kroon, tegenover 1,2 miljard kroon dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 459 miljoen kroon naar 157 miljoen kroon terug – Het Amerikaanse bedrijf WeWork, aanbieder van werkruimte, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 1,2 miljard dollar. Dat betekende een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep van 628 miljoen dollar naar 690 miljoen dollar op.

Het kledingbedrijf Canada Goose heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van 71,1 miljoen Canadese dollar (47,9 miljoen euro). Dat betekende een stijging met 59,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 18,7 miljoen dollar op naar 29,4 miljoen dollar – De farmabedrijven Mylan, Teva en Heritage Pharmaceuticals moeten informatie over mogelijke prijsafspraken verstrekken. Dat heeft een Amerikaanse congrescommissie geëist. Opgemerkt wordt dat de bedrijven het onderzoek lijken te willen dwarsbomen – Technici van de Chinese telecomgroep Huawei hebben Afrikaanse regeringen geholpen met het bespioneren van politieke tegenstanders. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse krant Wall Street Journal. Bewijzen van de activiteit zouden zijn gevonden in Oeganda en Zambia.

Het Duitse chemieconcern Basf verkoopt een gedeelte van de polyamide-activiteiten die van Solvay waren overgenomen, door aan Domo Chemicals. Daarmee wil Basf tegemoet komen aan de bezwaren die de Europese Commissie tegen de transactie met Solvay had – Shurgard Self Storage, verhuurder van opslagruimte, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 118,7 miljoen euro, tegenover 117,8 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 9,9 procent tot 50,9 miljoen euro – Het Chinese internetconcern Tencent heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 88,8 miljard yuan. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 35 percent tot 24,1 miljard yuan (3,1 miljard euro).

Het Duitse energieconcern RWE heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van bijna 6,97 miljard euro geboekt, tegenover nagenoeg 6,69 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 162 miljoen euro naar 830 miljoen euro – Het Nederlandse bedrijf LeasePlan heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar bijna 2,52 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 3,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met bijna 80 procent tot 31,8 miljoen euro – De Britse verzekeraar Prudential wil zijn activiteiten in Groot-Brittannië en Europa nog dit jaar afsplitsen. Daarmee hoopt de verzekeraar beter te kunnen inspelen op opportuniteiten in de Verenigde Staten, Azië en Afrika. In die markten ziet Prudential meer groeipotentie.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>