managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on August 25th, 2019

Het Michigan State University Museum heeft Nusta, een vijfhonderd jaar oude mummie, terugbezorgd aan het Zuid-Amerikaanse land Bolivia. Het is de eerste dat menselijke restanten met een grote archeologische waarde aan Bolivia zijn terugbezorgd. Nusta is de mummie van een jong Inca-meisje en was bijna anderhalve eeuw geleden aan het Michigan State University Museum geschonken. De mummie blijkt bijzonder goed te zijn bewaard Aangenomen wordt dat Nusta bij haar overlijden ongeveer acht jaar oud was. Ze zou lid van een belangrijke familie van het Pacajes-volk zijn geweest. Haar restanten worden voorlopig bewaard in koelcellen van het Boliviaanse National Archaeology Museum in La Paz.

Vanuit de haven van Moermansk is de drijvende kerncentrale Akademik Lomonosov vertrokken naar de stad Pevek in het noordoosten van Rusland. De Lomonosov heeft twee kernreactoren aan boord. De centrale levert voldoende energie om een bevolking van honderdduizend mensen van energie te voorzien – Het Russische olieconcern Rosneft heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 4,2 biljoen roebel. Dat betekende een stijging met 11,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 9,1 procent tot 325 miljard roebel – Brazilië zet zijn leger in om de grote bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden. Dat heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro aangekondigd. Brazilië wordt getroffen door de zwaarste bosbranden in vele jaren. De internationale druk om actie nam steeds sterker toe.

De Duitse bank Commerzbank denkt na over de sluiting van honderd tot tweehonderd vestigingen. Daarmee wil de groep belangrijke kostenbesparingen realiseren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Duitse media gezegd. Commerzbank heeft in Duitsland momenteel nog een duizendtal filialen – De Deense juwelengroep Pandora heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 1,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 485,1 miljoen dollar naar 411,1 miljoen dollar – Het Saudische staatsoliebedrijf Aramco heeft een aantal internationale banken aangeschreven voor ondersteuning bij zijn geplande beursgang. Dat hebben een aantal bronnen tegen het persbureau Reuters gezegd. Aramco zou wellicht de grootste beursgang van de wereld worden.

De Verenigde Staten gaan 30 procent importheffingen opleggen op Chinese goederen ter waarde van 250 miljard dollar. Eerder was een heffing van 25 procent voorzien. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Hij wil ook dat Amerikaanse bedrijven alternatieven zoeken voor hun Chinese activiteiten – De Amerikaanse keten Lowe’s heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 21 miljard dollar. Dat was een stijging met 0,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,5 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar – Walmart en Tesla gaan samen een oplossing zoeken voor de problemen met de zonnepanelen op de daken van de keten. Dat hebben beide partijen gezegd. Eerder had Walmart klacht neergelegd omdat de zonnepanelen van Tesla een aantal branden hadden veroorzaakt.

Het bedrijf BG Asia Pacific Holdings, onderdeel van de groep Shell, wil zijn resterende belang in Mahanagar Gas verkopen. BG Asia zou voor het belang een bedrag van 91 miljoen euro willen. BG Asia had ook een belang van bijna 25 procent in Mahanagar. Dat belang was al gevoelig ingekrompen – Het Amerikaanse energiebedrijf Pacific Gas & Electric heeft aan de autoriteiten gevraagd de onderneming toe te laten een nieuwe lening van 20 miljard dollar op te nemen. Dat zou de onderneming toelaten om de slachtoffers van de bosbranden in Californië te vergoeden – Het Griekse eiland Paros, onderdeel van de Cycladen, wil de eerste plasticvrije locatie van de wereld worden. Dat is de ambitie van het project Clean Blue Paros. Het project is amper zes maand operationeel, maar het team is optimistisch grote veranderingen te kunnen realiseren.

Eind vorig jaar telde Vlaanderen 7.823 onbewoonbare woningen. Dat cijfer is de jongste jaren gevoelig gestegen. Dat blijkt uit een rapport van Wonen Vlaanderen. Bij het begin van dit decennium telde Vlaanderen 5.725 onbewoonbare panden – Investeringsmaatschappij Waterland verwerft de controle over het bedrijf IE Group, dat de Vlaamse ondernemingen Intersoft en Advionics omvat. IE Group is gespecialiseerd in radiotechnologie. Thorsten Oelgart, gewezen topman van Hensoldt, wordt chief executive van IE Group – De BTK Holding Luxemburg blijft bij zijn plannen om in België vier gascentrales op te starten. Dat heeft Marc Segers, topman van BTK Holding, gezegd in een reactie op berichten dat de oprichting van een centrale op de site van Langerlo is geschrapt. Het gas zal door Qatargas worden geleverd.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>