managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwe veiligheidsregels voor Amerikaanse chemie

Posted by managing21 on december 26th, 2006

Amerikaanse chemische bedrijven moeten zich beter beveiligen tegen terroristische aanvallen. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van homeland security. Om dat doel te bereiken zullen er nieuwe veiligheidsinspecties worden ingevoerd en moeten de bedrijven aan de regering duidelijke veiligheidsplannen voorleggen. De nieuwe maatregel zou in april volgend jaar van kracht worden.

De chemische bedrijven moeten van de Amerikaanse overheid hun problemen degelijk aanpakken en aan de regeging melden hoe ze dat willen doen. De American Chemistry Council (ACC), die een groot gedeelte van de grootste chemiebedrijven van de Verenigde Staten vertegenwoordigt, stelde tevreden te zijn met de nieuwe maatregelen. “Het veiligheidsplan kan immers gericht worden op de specifieke eigenschappen van de individuele bedrijven,” aldus een ACC-woordvoerder.

De ACC had ook zelf aangestuurd op de nieuwe regels en de 133 ACC-leden hebben sinds de terroristische aanslagen van september 2001 ruim 3,5 miljard dollar geinvesteerd aan extra veiligheidsmaatregelen in meer dan 2.000 industriele vestigingen. Volgens Homeland Security wordt de kans op een terroristische aanslag op een chemische installatie door de nieuwe regels veel kleiner.

Bedrijven moeten van de Amerikaanse regering voortaan onder meer achtergrondinformatie voorleggen van het werknemers en de toegang tot de fabrieken beter controleren. Indien ze niet voldoen aan die voorwaarden, kunnen ze boetes oplopen tot 25.000 dollar per dag of zelfs bedreigd worden met een sluiting. Ze kunnen wel beroep aantekenen wanneer de regering hun veiligheidsplannen afkeurt.

De nieuwe maatregelen moeten nog door het Amerikaanse Congres worden goedgekeurd. Daar worden nog grote discussies verwacht. Zelfs het republikeinse congreslid Susan Collins, uittredend voorzitter van het Senate Homeland Security Committee, meent dat de regering in sommige aspecten te ver is gegaan en zich boven de autoriteit van de individuele Amerikaanse staten en het gerecht stelt.

Het democratisch congreslid Ed Markey, lid van het House Homeland Security Committee, stelde dat de nieuwe regelgeving te zacht is voor de chemische industrie. De democraten stuurden erop aan op de bedrijven te verplichten sommige toxische materialen te vervangen door veiliger, maar duurdere producten. Ed Markey stipt aan dat de nieuwe maatregelen nog altijd gevaarlijke leemtes laat.

Markey vindt dat het ministerie van homeland security de chemische industrie eigenlijk carte blanche geeft. “De nieuwe democratische meerderheid zal ernaar streven de veiligheidsproblemen in de 15.000 Amerikaanse chemische fabrieken daadwerkelijk aan te pakken,” benadrukte hij tegenover het persbureau Associated Press.