managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on September 9th, 2019

In Londen zal de wijk Islington vanaf eind dit jaar door de metro worden verwarmd. Restwarmte van de Northern Line van de London Underground zal daarbij naar 1.350 woningen worden afgeleid. Volgens de initiatiefnemers is er sprake van een Europese primeur. Het project moet Londen helpen om de zelfvoorziening op het gebied van energie op te drijven. Het project is een initiatief van de Islington Council, Transport for London en het bedrijf Ramboll. De verdeling van de warmte gebeurt vanuit een ventilatieschacht in het verlaten metrostation City Road. Tijdens de zomerperiode zal het netwerk in omgekeerde richting werken, zodat de metro van koele lucht kan worden voorzien.

De holding Fininvest van de Italiaanse familiale groep Berlusconi krijgt een meerderheidsstem bij de beslissing over de aanpassing aan de bedrijfsstructuur van het concern Mediaset. Dat heeft een bijzondere aandeelhoudersvergadering van Mediaset beslist. De Franse groep Vivendi had zich tegen de machtspositie van Fininvest verzet – De kwartaalomzet van de Amerikaanse budgetvlieger JetBlue Airways zal de gevolgen voelen van de orkaan Dorian op de Bahama’s. Dat heeft het bedrijf gemeld. Het probleem zou nog sterker worden gevoeld door de instabiliteit in Puerto Rico – Het Chinese olieconcern PetroChina heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van bijna 1,2 biljoen yuan. Dat betekende een stijging met 6,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 3,6 procent op tot 28,4 miljard yuan.

Het Duitse biotechnologiebedrijf Curetis smelt samen met zijn Amerikaanse sectorgenoot OpGen. Dat hebben de twee bedrijven bekendgemaakt. Het samengevoegde bedrijf wordt ongeveer 24 miljoen dollar waard. Beide ondernemingen zijn actief in de moleculaire diagnosticering – In Ierland zijn de autoriteiten een onderzoek gestart tegen het internetbedrijf Google. Bekeken wordt of de onderneming met een systeem van geheime webpagina’s persoonlijke data van miljoenen gebruikers zonder toestemming van de betrokkenen zou hebben doorgegeven – Het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp opteert voor een verkoop van zijn divisie liften en roltrappen. Guido Kerkhoff, topman van ThyssenKrupp, zou potentiële kopers daarover een brief hebben geschreven. Eerder was een beursgang van de activiteiten overwogen.

Bij luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hongkong legt voorzitter John Slosar eind oktober zijn functie neer. Er wordt een verband vermoed met de politieke onrust in Hongkong. Eerder meldde Cathay Pacific ook al het ontslag van chief executive Rupert Hogg en een aantal andere bestuurders – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple wil met een obligatielening een bedrag van 7 miljard dollar ophalen. Het bedrijf wil daarmee profiteren van de lage rente en de grote vraag bij beleggers. Het is de eerste keer in bijna twee jaar dat Apple een obligatielening uitgeeft – De Duitse sportwagenbouwer Porsche heeft zijn elektrisch model Taycan gelanceerd. Met de Taycan wil Porsche een antwoord bieden aan de Amerikaanse autobouwer Tesla. Voor de lancering van de Taycan hadden al dertigduizend chauffeurs een voorbestelling geplaatst.

Howard Schultz, voormalig topman van koffieketen Starbucks, zal zich bij de volgende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten geen kandidaat stellen. Dat heeft Schultz zelf bevestigd. Schultz zegt niet te willen dat hij onafhankelijk kandidaat de herverkiezing van Donald Trump zou helpen – Madeta, de grootste zuivelproducent van Tsjechië, heeft door een Russische boycot tegen voedingsproducten uit de Europese Unie over een periode van vijf jaar 6,5 miljoen dollar aan inkomsten verloren. Dat heeft Milan Teply, voorzitter van Madeta, gezegd – Het Chinese bedrijf Zhuzhou Locomotive neemt een fabriek van zijn Duitse sectorgenoot Vossloh in Kiel over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 11 miljoen dollar. Vossloh leverde de voorbije vijf jaar 25 procent van de diesellocomotieven voor de Europese treinvloot.

Het Amerikaanse modeconcern Tapestry heeft Jide Zeitlin aangesteld tot chief executive. Zeitlin wordt daarmee de opvolger van Victor Luis, die zijn functie heeft neergelegd. Zeitlin zal voortaan de functies van voorzitter en chief executive combineren. Hij was al vijf jaar voorzitter van het bedrijf – Albert Heijn voert in Nederland een nieuwe test uit met een kassaloze winkel. Vorig jaar had de keten al enkele proeven met winkels in Amsterdam uitgevoerd. Nu worden de tests verder gezet in een nieuwe experimentele winkel in de buurt van het hoofdkantoor in Zaandam – De klantendienst van De Lijn, de Vlaamse maatschappij voor openbaar vervoer, heeft het voorbije jaar 52.528 klachten van reizigers moeten noteren. Dat betekende een toename met 25 procent tegenover het jaar voordien. Vooral een gebrek aan stiptheid leidde tot vele klachten.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>