managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on September 10th, 2019

Een spoorlijn voor een hogesnelheidstrein tussen Moskou en Sint-Petersburg zou in de toekomst mogelijk tot de Finse hoofdstad Helsinki kunnen worden doorgetrokken. Dat heeft de Russische vice-premier Maksim Akimov gezegd. In april dit jaar had de Russische president Vladimir Poetin de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Moskou en Sint-Petersburg goedgekeurd. Poetin benadrukte dat de hogesnelheidslijn het economisch leven langsheen de route gevoelig zou stimuleren. In een tweede fase zou die lijn volgens Akimov verder tot Helsinki kunnen worden doorgetrokken. Hij voegde er wel aan toe dat voor dit grensoverschrijdend project nog geen politieke contacten zijn gelegd.

Bij de Japanse autobouwer Nissan legt chief executive Hiroto Saikawa zijn functie neer. Dat heeft Yasushi Kimura, voorzitter van Nissan, gemeld. Saikawa had eerder toegegeven onrechtmatige inkomsten te hebben ontvangen. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door Yasuhiro Yamauchi, operationeel directeur van Nissan – Kledingverkoper Primark zal dit jaar een groei met 4 procent kennen. Dat is vooral te wijten aan de opening van nieuwe filialen in Europa en de Verenigde Staten. Dat heeft het concern Associated British Foods (ABF), het moederbedrijf van Primark, gemeld – Lloyds Banking Group zal wellicht met een groter aantal ondeugdelijke kredieten worden vastgesteld. Daardoor heeft de groep beslist om een programma voor de aankoop van eigen aandelen stop te zetten. Dat heeft Lloyds Banking Group gemeld.

Maaltijdbesteller Uber Eats zet zijn activiteiten in Zuid-Korea stop. Dat heeft moederbedrijf Uber Technologies gezegd. Uber Eats wordt naar eigen zeggen op de Koreaanse markt met een grote concurrentie geconfronteerd. Zuid-Korea is voor maaltijdbestellers de vierde grootste markt van de wereld – Verfproducent Axalta zal mogelijk worden overgenomen door het Amerikaanse bedrijf PPG Industries en het Japanse concern Kansai Paint. Vervolgens zouden de twee overnemers Axalta onder elkaar verdelen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld – Het Amerikaanse technologieconcern AT&T moet een aantal activiteiten afstoten. Onder meer de Mexicaanse divisie DirecTV zou moeten worden verkocht. Dat heeft de activistische aandeelhouder Elliott Management gezegd. De verkopen zouden volgens Elliott de beurswaarde doen stijgen.

De samenwerking tussen het biotechbedrijf Galapagos en zijn Franse sectorgenoot Pharnext heeft een aantal positieve resultaten opgeleverd. Er konden een aantal nieuwe aandoeningen worden geïdentificeerd die mogelijk met kandidaat-geneesmiddelen van Galapagos zouden kunnen worden behandeld – Het drankenbedrijf Spadel heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 156,7 miljoen euro. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 17,9 procent toe tot 14,8 miljoen euro – Het bedrijf Fooddesk heeft bij investeerders een bedrag van 2,3 miljoen euro opgehaald. Fooddesk doet onderzoek naar mogelijke allergenen in voedingsmiddelen. Onder meer het investeringsfonds Fortino en de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) investeerden in Fooddesk.

Luchtvaartmaatschappij Air Antwerp is gestart met een verbinding tussen Antwerp Airport en London City Airport. De vluchten worden met een vliegtuig van de Nederlandse constructeur Fokker uitgevoerd. De maatschappijen KLM en Cityjet hebben in Air Antwerp geïnvesteerd – Een onmiddellijk ontslag van topvrouw Dominique Leroy van Proximus is niet aan de orde. Dat heeft Proximus gemeld. De vakbonden hadden het onmiddellijk vertrek van Leroy geëist. Leroy maakt begin december immers de overstap naar het Nederlandse telecombedrijf KPN Groep – Investeerder Smile Invest neemt een minderheidsbelang in het bedrijf Microflor uit Gent. Microflor is een producent van orchideeën. Het bedrijf produceert ongeveer veertig miljoen orchideeën per jaar. Wereldwijd moet Microflor alleen twee Nederlandse bedrijven laten voorgaan –

Investeringsmaatschappij Alychlo van Marc Coucke neemt een belang van 49 procent in het bedrijf Ekopak uit Tielt. Ekopak is een ontwikkelaar en installateur van systemen voor industriële waterzuivering. De bijkomende middelen moeten de internationale groei van Ekopak versnellen – De investeerders Waterland en Baltisse hebben een belang van 7,25 procent in het farmabedrijf Fagron verkocht. Daardoor hebben ze nu nog een aandeel van bijna 13 procent in het bedrijf. Daardoor is de holding Alychlo met een aandeel van 15 procent de grootste aandeelhouder – In Koningshooikt is voormalig ondernemer Leopold Van Hool (82) overleden. Hij was lange tijd voorzitter van busbouwer Van Hool. De overledene was de zoon van Bernard Van Hool, oprichter van de onderneming. Leopold Van Hool zetelde tot twee jaar geleden in het bestuur van het bedrijf.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>