managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on September 17th, 2019

In Groot-Brittannië dreigen de investeringen de grootste terugval te kennen in zeventien jaar tijd. Reden is de aanhoudende onzekerheid rond de brexit. Dat staat in een rapport van de British Chambers of Commerce (BBC). De organisatie zegt dat de investeringen van het Britse bedrijfsleven dit jaar met 1,5 procent zal dalen. Ook volgend jaar wordt een inkrimping met 0,1 procent verwacht. Vorig jaar was er al een achteruitgang met 0,4 procent. De organisatie wijst erop dat de voorbereiding op de brexit een beslag legt op middelen die voor investeringen zouden kunnen worden gebruikt. Dit zal ook een negatieve impact hebben op de productiviteit. Die zou het slechtste decennium uit de geschiedenis boeken.

Het Italiaanse bedrijf Ferretti, fabrikant van luxejachten, wil tegen eind oktober een notering aan de beurs van Milaan. Tussen 30 procent en 35 procent van de aandelen zouden naar de beurs worden gebracht. Het bedrijf is momenteel in handen van Piero Ferrari en de Chinese groep Weichai – Het Zweedse modeconcern H&M Group heeft tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van 5,86 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf heeft een goede zomer gerealiseerd – De Government Investment Corporation (GIC) van Singapore zal mogelijk een belang nemen in Budweiser Brewing Company Apac. Daarover voert de investeerder gesprekken met AB InBev, het moederbedrijf van Budweiser. De investering zou tot 1 miljard dollar kunnen oplopen.

De Amerikaanse geneesmiddelenfabrikant Purdue Pharma heeft het faillissement aangevraagd om zichzelf te beschermen tegen vorderingen van schuldeisers. Het bedrijf is als hoofdrolspeler in de opiatencrisis in de Verenigde Staten bezweken onder de druk van duizenden rechtszaken – Vastgoedinvesteerder Lendlease Global Commercial Reit, onderdeel van de Australische Lendlease Group, wil met een beursnotering in Singapore bijna 500 miljoen euro ophalen. Lendlease zou na Prime en Eagle Hospitality de derde grootste beursgang dit jaar in Singapore zijn – De Noorse budgetvlieger Norwegian Air heeft van zijn obligatiehouders uitstel gekregen. De terugbetaling van 300 miljoen dollar aan obligaties kan daardoor twee jaar worden uitgesteld. Norwegian Air lijdt onder het tijdelijk vliegverbod dat aan de Boeing B737 Max is opgelegd.

Bij de Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft een gedeelte van het personeel het werk neergelegd. Het bedrijf heeft een loonsverhoging aangeboden, samen met investeringen en nieuwe tewerkstelling. Dat is volgens de vakbonden echter niet voldoende – De Amerikaanse investeerder Kabouter Management heeft zijn belang in Greenyard tot 2,9 procent ingekrompen. Eind december had Kabouter nog een aandeel van 8,64 procent in Greenyard. Sinds begin dit jaar heeft Greenyard al 61 procent aan beurswaarde verloren – De Amerikaanse vermogensbeheerder Capital Group heeft in het apothekersbedrijf Fagron een belang van 6,54 procent opgebouwd. Capital Group wordt na Alychlo (14,96 procent) en Waterland-Balcaen (13,83 procent) de derde grootste aandeelhouder van Fagron.

De Waalse intercommunale Nethys heeft zijn telecomdochter Voo in het geheim verkocht aan de Amerikaanse investeerder Providence. De raden van bestuur van de eigenaars van Nethys zouden niet op de hoogte zijn gebracht. Daarom wil de Waalse regering een commissaris naar Nethys te sturen – De Europese Commissie start een onderzoek naar naar de fiscale voordelen die negenendertig multinationals in België hebben genoten. Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, ziet in het systeem mogelijk een illegale staatssteun – In België maken inmiddels 40.000 mensen gebruik van de autodeeldienst Cambio. Dat heeft Cambio naar aanleiding van zijn vijftiende verjaardag bekend gemaakt. De dienst zorgt er naar eigen zeggen voor dat ongeveer 9.400 personenwagens uit het verkeer worden gehouden.

Er is in België tijdens de eerste helft van dit jaar voor 5,69 miljard euro online besteed. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie BeCommerce. In totaal werden 55,3 miljoen online aankopen gedaan. Dat was een stijging met 25 procent – Ares Genetics, een dochteronderneming van Curetis die zich toelegt op infectieziekten, gaat een partnerschap aan met een partner die zich toespitst op in vitro diagnostica. Het partnership zou nieuwe tests voor infectieziektes moeten ontwikkelen – De Antwerpse haven wil niet langer instaan voor de financiering van de werking van de Waterbus. Gevraagd wordt dat de Vlaamse overheid de kosten voor de verzekering van de dienst zou overnemen. De Waterbus ging twee jaar geleden van start en vervoerde al ruim 800.000 reizigers.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>