managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on October 8th, 2019

Het Amerikaanse concern Party City heeft plannen om het Duitse platform Dirndl.com, aanbieder van Beierse traditionele kleding, over te nemen. Party City heeft fortuin gemaakt met de verdeling van halloween-kostuums. Het Amerikaanse bedrijf ziet echter nog belangrijke groeimogelijkheden in de verkoop van traditionele Beierse kleding. Onder meer tijdens het Münchner Oktoberfest blijkt die traditionele kleding bijzonder populair. Maar ook bij andere gelegenheid wordt steeds vaker naar het regionale kostuum teruggegrepen. Dirndl.com maakt onderdeel van de groep Livario-Webdots, die volledig door het Amerikaanse concern zou worden ingelijfd.

De Britse zakenbank HSBC Holdings wil mogelijk tienduizend banen schrappen. Dat staat in plannen van John Flint, de nieuwe topman van de Britse groep. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Bij HSBC Holdings werken momenteel nog 238.000 mensen – Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet geboekt van 328,7 miljoen euro. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover het jaar voordien. Dat leverde een nettoverlies op van 12,9 miljoen euro, tegenover een winst van 0,9 miljoen euro het jaar voordien – De Amerikaanse winkelketen Kroger stopt met de verkoop van elektronische sigaretten. De onderneming wijst daarbij naar mogelijke problemen voor de gezondheid. De maatregel gaat in nadat de huidige winkelvoorraden zijn uitgeput.

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) herschikt zijn pensioenplannen. Dat moet het bedrijf toelaten om zijn nettoschuld met een bedrag tussen 4 miljard dollar en 6 miljard dollar af te bouwen en het tekort in zijn pensioenkas te verminderen – Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever wil uiterlijk tegen midden volgend decennium het gebruik van nieuw plastic halveren. Dat heeft Alan Jope, topman van Unilever, gezegd. De verpakkingen moeten volgens Jope herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar worden – In de Nederlandse autofabriek VDL Nedcar zullen een zevenhonderdtal banen worden geschrapt. De maatregel treft tijdelijke arbeiders. De directie verwijst naar de dalende vraag naar auto’s. VDL Nedcar bouwt wagens voor BMW en diens dochtermerk Mini.

Het Amerikaanse sociale netwerkbedrijf Facebook moet in Turkije een boete van 1,6 miljoen lira of 257.660 euro betalen. Het bedrijf heeft volgens de Turkse autoriteiten onrechtmatig persoonlijke gegevens aan externe partijen verstrekt. Er zouden bijna 300.000 Turkse slachtoffers zijn gemeld – De Britse isolatiegroep Sig wil twee onderdelen afstoten. Dat heeft de onderneming gemeld. De divisie ventilatie zou door de Franse concern Air Management worden overgenomen, terwijl dochter Building Solutions door het Ierse bedrijf Kingspan zou worden ingelijfd – Het chipbedrijf Austria Mikro Systems (AMS) zet zijn plannen voor de overname van Osram Light niet door. Te weinig aandeelhouders van het Oostenrijkse bedrijf stemden met de overname in. Osram heeft in een reactie gezegd verder een onafhankelijk pad te willen volgen.

In de Verenigde Staten is een rechtszaak tegen het Duitse chemieconcern Bayer over het gebruik van het verdelgingsmiddel Roundup uitgesteld tot maart volgend jaar. Dit is volgens waarnemers mogelijk een signaal dat tussen de verschillende partijen aan een schikking wordt gewerkt – De problemen met de dodelijke listeriabacterie bij een Nederlandse dochteronderneming zullen de Belgische vleesverwerker Ter Beke mogelijk de bedrijfswinst met 10 procent doen dalen. Dat heeft de onderneming gemeld. In Nederland zouden door een listeria-besmetting mogelijk drie mensen zijn gestorven – De supermarktgroep Colruyt en de Belgische gasnetbeheerder Fluxys beslissen de volgende weken over de bouw van een grote waterstoffabriek in Vlaanderen. Bedoeling is een industriële productie van waterstof met elektriciteit van offshore windparken.

Het biofarmabedrijf ASIT Biotech mag de productie van zijn middel tegen graspollenallergieën in zijn fabriek in Luik opstarten. Dat heeft de onderneming gemeld. Tegen eind dit jaar zou het bedrijf de resultaten hebben van een klinische studie die momenteel nog loopt – Het waterzuiveringsbedrijf Aquafin wil vanaf volgende zomer rioolinspecties met een drone uitvoeren. Momenteel worden de inspecties met een robot uitgevoerd. De inzet van een drone zou de kostprijs van de operaties gevoelig kunnen doen dalen. Ook zouden meer controles kunnen worden uitgevoerd – Ecover en AB Inbev hebben een afwasmiddel ontwikkeld met restalcohol die achterblijft bij de productie van alcoholvrij bier. In een eerste test worden 170.000 flessen van het product gemaakt. Daarna volgt een beslissing over een eventuele duurzame samenwerking.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>