managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on October 9th, 2019

Er komt een onderzeese elektriciteitskabel tussen Bretagne in Frankrijk en Cork in Ierland. De verbinding moet toelaten om voldoende elektriciteit te vervoeren om 450.000 huizen te bevoorraden. Dat hebben de Ierse netbeheerder Eirgrid en zijn Franse sectorgenoot Réseau de Transport d’Électricité (RTE) gemeld. Met het project is een investering gemoeid van 1 miljard euro. De Europese Commissie heeft wel een subsidie van 530 miljoen euro voorzien. Met de aanleg van de Celtic Interconnector moet de energiezekerheid van Ierland verzekerd blijven na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De verbinding kan ook Ierse windenergie leveren aan het Europese vasteland.

In Ecuador is de bevolking in opstand gekomen tegen de afschaffing van de brandstofsubsidies. De Ecuadoriaanse president Lenin Moreno zegt dat de subsidies de nationale economie volledig hebben ontwricht. De subsidies werden vier decennia geleden ingevoerd – De Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX) zal niet langer pogen om de London Stock Exchange (LSE) over te nemen. De Chinese beurs had in september een bod van 29,6 miljard pond gedaan op zijn Britse sectorgenoot. Het bod was afgewezen. Er was een verhoogd voorstel verwacht – Paul Achleitner van Deutsche Bank is de best betaalde bestuursvoorzitter van Duitsland. Hij verdient 860.000 euro per jaar. Dat blijkt uit een rapport Deutschen Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz (DSW). Tweede is Norbert Reithofer (BMW) met een bedrag van 640.000 euro.

Het Finse energiebedrijf Fortum heeft een belang van ruim 70 procent verworven in Uniper, de voormalige divisie fossiele brandstoffen van het Duitse energieconcern Eon. Fortum nam een belang van 20,5 procent over van de investeerders Elliott en Knight Vinke. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 2,3 miljard euro – De Japanse autobouwer Nissan heeft Makoto Uchida tot nieuwe chief executive aangesteld. Uchida was tot nu hoofd van de Chinese divisie van Nissan. Hij wordt de opvolger van Hiroto Saikawa, die vorige maand is vertrokken – Bij beursuitbater Euronext is het contract van chief executive Stéphane Boujnah voor een nieuwe termijn verlengd. Dat is tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering van het beursbedrijf beslist. Boujnah leidt Euronext sinds het midden van dit decennium.

De negatieve impact van de handelsconflicten op de wereldwijde economische activiteit zal volgend jaar verdubbelen. Gerekend moet worden met een verlies van ongeveer 700 miljard dollar. Dat heeft Kristalina Georgieva, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd – Jeansmaker Levi Strauss heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 1,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde echter met 4 procent tot 124 miljoen dollar – De Chinese verzekeraar Anbang zet zes Nederlandse kantoorpanden, waaronder het Nederlandse hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam, in de etalage. De verkoop zou mogelijk een bedrag van ongeveer 700 miljoen euro moeten kunnen opleveren. Anbang verkoopt activa om zijn schuldenlast te verminderen.

De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft zijn voorbije boekjaar, dat eind september werd afgesloten, in totaal 96 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 8,6 procent tegenover het jaar voordien – Biotechnologiebedrijf Vivoryon Therapeutics, het voormalige Probiodrug, wil met een kapitaaloperatie een bedrag van minstens 30 miljoen euro ophalen. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt voor een testprogramma met een potentieel geneesmiddel tegen Alzheimer – Bij restbank Dexia heeft chief executive Wouter Devriendt zijn vertrek aangekondigd. Devriendt stapt over naar de Italiaanse bank UniCredit. Bij Dexia zal hij voorlopig worden vervangen door Bart Bronselaer. Er wordt naar een definitieve opvolger gezocht. Devriendt was drie jaar topman van Dexia. Hij volgde toen Karel De Boeck op.

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft een huiszoeking gedaan bij een aantal farmabedrijven. De betrokken bedrijven worden ervan verdacht de concurrentie op de markt van biosimilaire geneesmiddelen tegen te werken. Namen van de geviseerde bedrijven werden niet genoemd – Het openbaar ministerie van de Zwitserse stad Bern heeft beslist geen diepgaand onderzoek te voeren naar de klacht die klokkenluider Gilbert Guinikoukou over Nyrstar had neergelegd. Volgens de klokkenluider waren bij Nyrstar onregelmatigheden gebeurd – FedEx wil in zijn vestiging in Steenokkerzeel 39 banen schrappen. Dat heeft de onderneming tijdens een bijzondere ondernemingsraad gemeld. De ontslagen kaderen volgens het bedrijf in de geplande modernisering van de dienstverlening. Ook in Nederland en Luxemburg is een reorganisatie gepland.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>