managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on October 18th, 2019

De drankengroep Diageo heeft in Schotland zijn nieuwe Innovation and Research Centre geopend. Met de bouw van het nieuwe centrum, gelegen in de stad Menstrie in Clackmannanshire, was een investering van 6,4 miljoen pond gemoeid. Het centrum richt zich vooral op de ontwikkeling van duurzame technologieën voor de drankenproductie. Het nieuw laboratorium ligt naar het International Technical Centre van Diageo. Het centrum zal zich onder meer toespitsen op de reductie van het waterverbruik en de beperking van de afvalstromen. Die technologieën moeten Diageo onder meer helpen het totale verpakkingsgewicht met 15 procent te verlagen. Het aandeel recyclage moet bovendien oplopen tot 45 procent.

Eurostar, de hogesnelheidstrein die Groot-Brittannië met het Europese vasteland verbindt, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 254 miljoen Britse pond. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De trafieken toonden een stijging met 4 procent tot 3,1 miljoen reizigers – Sigarettenfabrikant Philip Morris heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 7,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 11,7 procent tot 2,8 miljard dollar – Ceconomy, het Duitse moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, heeft het vertrek van zijn chief executive Jörn Werner aangekondigd. Gewag wordt gemaakt van een verschil in inzichten. Bestuurslid Bernhard Düttman neemt voorlopig de taken van Werner over.

In de Verenigde Staten willen de autobouwers Ford en Volkswagen een netwerk van meer dan twaalfduizend laadstations voor elektrische wagens uitbouwen. Daarbij willen de constructeurs ook samenwerken met de online retailer Amazon, die laadpalen voor thuisgebruik wil aanbieden – De Britse bank HSBC Holdings zou er mogelijk aan denken om zijn handelsdivisie in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland af te slanken. De ingreep zou kaderen in een kostenbesparing die interim-topman Noel Quinn wil doorvoeren – UniCredit wil een deel van zijn activiteiten onderbrengen bij een nieuwe Duitse holding. Daarover heeft de Italiaanse financiële groep een plan ingediend bij de Europese Centrale Bank (ECB). UniCredit zou door de operatie toegang willen krijgen tot voordeliger kredietmogelijkheden.

De Franse autobouwer Renault heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 11,3 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Zonder Lada zou een daling met 3,9 procent zijn opgetekend – Saudi Aramco stelt zijn beursgang uit. Dat hebben een aantal media gemeld. Nog deze maand werd de beursintroductie verwacht, maar Aramco zou nu eerst willen aantonen dat de drone-aanvallen op zijn installaties geen substantiële financiële schade heeft veroorzaakt – De Franse drankenproducent Pernod Ricard heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf voelde wel de druk van een afnemende vraag in Azië.

Het Franse mediabedrijf Vivendi heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral muziekdivisie Universal Music droeg tot de groei bij – De plantageholding Sipef heeft over de eerste negen maanden van dit jaar 10,4 procent minder palmolie geproduceerd. Dat is in belangrijke mate te wijten aan uitbarstingen van de vulkaan Ulawun op Papoea-Nieuw-Guinea. Dat heeft het bedrijf gemeld – De intercommunale Publi-T werkt aan een kapitaalverhoging van 165 miljoen euro. De bijkomende middelen moeten de Belgische gemeenten toelaten hun belang in Elia, beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, op peil te houden. Elia voerde eerder een kapitaalverhoging door.

Een Belgisch team van ingenieursstudenten van de Universiteit Leuven zijn in Australië wereldkampioen zonnewagenrace geworden. Het Belgische Agoria Solar Team haalde het daarbij met zijn zonnewagen Blue Point van het Vattenfal Solar Team van de Universiteit Delft – Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar hebben al 16.251 reizigers een klacht ingediend over de gebrekkige stiptheid bij de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn. Vorig jaar waren er over twaalf maanden 14.000 klachten genoteerd – De Europese Unie en Groot-Brittannië hebben een akkoord bereikt over de brexit, de uitstap uit de Europese Unie. Het akkoord moet nog wel door het Britse parlement worden goedgekeurd. Het is niet zeker of daar voldoende steun voor de overeenkomst zal kunnen worden gevonden.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>