managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on November 7th, 2019

De Braziliaanse staat Maranhao zet een politiemacht op om de stam van de Guajajara te verdedigen tegen illegale houthakkers. Aanleiding voor de beslissing was de moord op Paulo Paulino, die in het Arariboia-reservaat door illegale houthakkers was neergeschoten. De handhaving van de orde in de reservaten is in Brazilië een federale verantwoordelijkheid. In praktijk blijkt die bescherming echter volledig afwezig te blijven. De situatie zou onder de rechtse president Jair Bolsonaro nog problematischer zijn geworden. Flavio Dino, gouverneur van Maranhao, zei dat een lokale politiemacht de beveiliging van de Guajajara op zich zal nemen. De Guajajara willen het Amazone-gebied tegen ontbossing beschermen.

De Italiaanse autobouwer Ferrari heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet geboekt van 2,84 miljard euro. Dat was een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 11 procent op tot 698 miljoen euro. De verkoop steeg met 13 procent tot 7.755 exemplaren – Het Duitse modeconcern Hugo Boss heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 720 miljoen euro. Dat was een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 66 miljoen euro naar 56 miljoen euro terug – Het Indiase concern JSW Steel heeft weer mogelijk interesse in de staalfabriek Ilva in Zuid-Italië. Dat hebben Italiaanse kranten gemeld. Ilva is momenteel eigendom van ArcelorMittal, maar die wil de fabriek weer afstoten omdat de milieugarantie voor de site is ingetrokken.

Maaltijdbezorger HelloFresh heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 440,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 45,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 15,5 miljoen euro, tegenover een verlies van 26 miljoen euro het derde kwartaal vorig jaar – Het Britse concern AB Foods, moederbedrijf van Primark, heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet geboekt van 15,8 miljard pond. Dat was een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde van 1 miljard pond naar 878 miljoen pond – Het Chinese concern Jingye Group wil het failliete bedrijf British Steel overnemen. Dat hebben Britse media gemeld. British Steel vroeg in mei van dit jaar uitstel van betaling aan. Het bedrijf was drie jaar geleden door Tata Steel aan investeerder Greybull Capital verkocht.

Het bedrijf Siemens Gamesa, producent van windturbines, heeft het voorbije boekjaar een omzet geboekt van 10,2 miljard euro. Dat was een stijging met 12,1 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met bijna 20 procent tot 253 miljoen euro. Het bedrijf wil de volgende twee jaar zeshonderd banen schrappen – De Britse tabaksfabrikant Imperial Brands heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet geboekt van 31,6 miljard pond, tegenover 30 miljard pond het jaar voordien. De winst zakte van ruim 1,8 miljard pond naar bijna 1,7 miljard pond – De uitzendgroep Adecco verkoopt Soliant Health, zijn Amerikaanse divisie voor zorgverstrekking, aan investeerder Olympus Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 612 miljoen dollar. Adecco zou voor Soliant Health te weinig groeimogelijkheden buiten de Verenigde Staten zien.

Het energieconcern Shell neemt het Franse bedrijf Eolfi over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Eolfi is een fabrikant van onder meer drijvende windparken. Door de overname krijgt Shell toegang tot de Franse markt voor windenergie – Het Franse bedrijf Effia, onderdeel van de groep Keolis, neemt de Belgische onderneming Mypark over. Mypark beheert tweeëntwintig parkings en 12.500 parkeerplaatsen in zes Belgische steden. Het Belgische bedrijf ontvangt jaarlijks gemiddeld zes miljoen voertuigen – De Nederlandse retailer Jumbo heeft in Pelt zijn eerste Belgische vestiging in gebruik genomen. Eind volgend jaar zou de groep in Vlaanderen al een netwerk van minstens vijftien winkels willen hebben. Op termijn streeft Jumbo naar honderd Vlaamse vestigingen. Het bedrijf kijkt ook naar Wallonië.

Fietsenfabrikant Belgian Cycling Factory wil met een crowdfundingcampagne bijkomende financiële middelen ophalen. Daarbij wordt beroep gedaan op het platform Bolero Crowdfunding. Het bedrijf wil met een lening bij het publiek een bedrag van 0,5 miljoen euro ophalen – Er hebben zich drie kandidaten gemeld voor een gedeeltelijke overname van Agfa Healthcare. Tot de geïnteresseerde partijen behoren het Duitse Compugroup Medical en het Italiaanse Dedalus. De derde kandidaat is niet bekend. De divisie zou een waarde hebben van minstens 800 miljoen euro – Het bedrijf Smartphoto wil in Wetteren een nieuwe fabriek in gebruik nemen. Met de operatie zou een bedrag zijn gemoeid van 5 miljoen euro. Gehoopt wordt het complex tegen de zomer volgend jaar in gebruik te kunnen nemen. Smartphoto heeft bijkomende capaciteit nodig.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>