managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on November 20th, 2019

In Tsjechië heeft de regering zijn goedkeuring gehecht aan een plan dat een belasting zal heffen op grote internetbedrijven zoals Google, Amazon, Facebook en Apple. De maatregel zou een taks van 7 procent introduceren op de digitale inkomsten die bedrijven in Tsjechië realiseren. De ingreep zou betrekking hebben op ondernemingen met een wereldwijde jaaromzet van minstens 830 miljoen dollar en Tsjechische inkomsten van 4,3 miljoen dollar. Volgens het Tsjechische ministerie van financiën zou de belasting jaarlijks een bedrag van 216 miljoen dollar kunnen opleveren. De nieuwe maatregel zou vanaf volgend jaar worden ingevoerd. Er is nog wel een goedkeuring nodig van het Tsjechische parlement.

In de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Duitsland is een gratis versie van Amazon Music gelanceerd. De dienst biedt Amazon de mogelijkheid om de rechtstreekse confrontatie aan te gaan met Spotify. De gratis versie van Amazon Music wordt ondersteund met advertenties en commercials – Het Amerikaanse bedrijf Heliogen zegt een techniek gevonden te hebben om met zonnekracht extreem hoge temperaturen op te wekken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gestuurde spiegels, die de opgevangen zonnestralen op een centraal punt kunnen concentreren – In Griekenland heeft de regering strengere aanpak van het rookgedrag aangekondigd. Begin dit decennium werd een rookverbod ingevoerd, maar de financiële crisis zorgde ervoor dat het probleem voor de overheid geen prioriteit werd. De Griekse bevolking telt nog 35 procent rokers.

Vermogensbeheerder Russell Investments wordt door zijn eigenaar TA Associates te koop aangeboden. Details over een mogelijke vraagprijs zijn niet bekend. TA Associates nam Russell Investments drie jaar geleden voor een bedrag van 1,5 miljard dollar over van de London Stock Exchange (LSE) – Luchtvaartmaatschappij EasyJet gaat standaard de uitstoot van koolstofdioxide van al zijn passagiers compenseren. Dat heeft de budgetmaatschappij gemeld. Het bedrijf verwacht dat die operatie volgend jaar ongeveer 25 miljoen pond zal kosten – Vliegtuigmaker Boeing moet mogelijk duizenden vliegtuigen van het type 737 NG voor een correctie van een defect terugroepen. Aanleiding zijn enkele incidenten met een gebroken turbineblad, te wijten aan metaalmoeheid. Dat heeft de Amerikaanse National Transportation Safety Board gemeld. 

De Griekse Alpha Bank staat dicht bij de verkoop van een bundel slechte leningen ter waarde van 12 miljard euro. Dat bedrag staat gelijk met de helft van de totale schulden van de bank. Alpha Bank zegt door de operatie eindelijk een punt te kunnen zetten achter zijn probleemperiode, een aanslepend gevolg van de financiële crisis – Decathlon heeft langs op Mission Street in San Francisco een nieuw filiaal geopend. Daarbij zullen de fysieke en digitale winkel volledig in elkaar zijn geïntegreerd. Daarvoor werd op technologie van MuleSoft, een dochteronderneming van de groep Salesforce, beroep gedaan – De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia stationeert twee vliegtuigen op Brussels Airport. De toestellen zijn voorzien voor Lelystad Airport, maar voor de opening van die luchthaven is nog altijd geen datum bekend.

Bakkerij Vermaut Boerenbrood uit Lendelede, in handen van het Duitse concern Dr. Oetker, wordt overgenomen door de Limburgse groep Crelem Bakeries. Crelem wijst erop dat beide groepen geografisch goed op elkaar aansluiten en bovendien zijn capaciteitsproblemen kan helpen oplossen – Uitvaartonderneming Sereni wil de volgende twee jaar een sterke groei kennen. Daarvoor kijkt het bedrijf naar mogelijke overnames. Sereni is momenteel actief op vierentwintig Belgische locaties. Mogelijk kunnen de volgende twee jaar vijfentwintig overnames worden geteld – De Lijn komt terug op zijn plannen om Gent in te schakelen in een proefproject met elektrische bussen. Er zouden problemen zijn met de vergunningen voor de laadinstallaties. De zes voorziene bussen voor het Gentse project zullen worden gespreid over Leuven en Antwerpen. 

De familie Denolf heeft zijn belang in de mediagroep Roularta van 68,4 procent naar 71,2 procent opgetrokken. Aanverwante holdings hebben nog eens 8,5 procent van de mediagroep in handen. Toch heeft Roularta naar eigen zeggen geen intentie zijn beursnotering stop te zetten – Het Duitse chemiebedrijf Lanxess bouwt in zijn Antwerpse vestiging een installatie voor het ontbinden van lachgas en stikstofdioxide. De ingreep kadert in de strategie van het bedrijf om over twintig jaar klimaatneutraal te opereren. Momenteel stoot Lanxess nog 3,2 miljoen ton koolstofdioxide per jaar uit – De softwaregroep Peopleware uit Lier levert besturingsprogramma’s aan een cannabisproducent in Canada. Het programma laat toe om onder meer de vochtigheid en verlichting automatisch te regelen. Met het project maakt Peopleware zijn debuut in de legale cannabissector.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>