managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on November 21st, 2019

Noorwegen hoopt door een nieuw bilateraal vrijhandelsakkoord de uitvoer van visproducten naar China te kunnen verhogen. Dat heeft Harald Nesvik, Noors minister van visserijen, gezegd. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werden bijna 112.000 ton Noorse visproducten naar China uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De export wordt geleid door verse Noorse zalm, waar de verkoop in China tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar met 92 procent toenam. Ook de uitvoer van makreel en kabeljauw heeft echter een stijging laten optekenen. China is in Azië de belangrijkste handelspartner van Noorwegen.

Het Amerikaanse retailconcern Target heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 18,7 miljard dollar, tegenover 17,8 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 622 miljoen dollar naar 714 miljoen dollar – De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 6,4 miljard pond. Dat betekende een stijging met 8,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 358 miljoen pond naar 349 miljoen pond – De Amerikaanse keten Lowe’s heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 17,39 miljard dollar, tegenover 17,42 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 629 miljoen dollar naar 1,05 miljard dollar. Het bedrijf wil vierendertig onrendabel filialen in Canada sluiten.

De Spaanse fruitverwerker Citri & Co wil verder internationaal groeien. Daarvoor heeft de Spaanse investeerder Miura Private Equity het landbouwfonds Frutas opgericht. Frutas kreeg de beschikking over een budget van 350 miljoen euro. Ook de Vlaamse investeerder Integra Fund neemt aan de operatie deel – De Japanse consulente Marie Kondo heeft in samenwerking met de Japans online retailer Rakuten een eigen webshop met interieur-objecten geopend. Kondo raakte onder meer door de reeks ‘Tidying Up’ op Netflix bekend. Haar nieuwe collectie omvat 125 objecten – Het chemieconcern Solvay is gestart met de uitbreiding van zijn onderzoekscentrum in de Chinese stad Shanghai. Het centrum wordt met 4.000 vierkante meter uitgebreid. De operatie zal ruimte creëren voor vijftig nieuwe onderzoekers.

In de Verenigde Staten zijn de autoriteiten een onderzoek gestart naar de activiteiten van het Zweedse financiële concern Swedbank. Er zouden immers aanwijzingen zijn dat Swedbank mogelijk Amerikaanse sancties tegen Rusland heeft overtreden – De Chinese online retailer Alibaba heeft met zijn beursintroductie in Hongkong 11,2 miljard dollar opgehaald. Dat bedrag kan door de toepassing van een overtoewijzingsoptie nog oplopen tot 12,9 miljard dollar. Alibaba heeft ook al een notering op de beurs van New York – De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) heeft zijn sectorgenoot Fiat Chrysler aangeklaagd. Volgens General Motors heeft zijn concurrent vakbondsmedewerkers omgekocht. Op die manier zou onderhandelingen tussen General Motors en de vakbonden zijn bemoeilijkt. 

Belgische ziekenhuizen worden met een dreigend tekort aan Paclitaxel, een middel tegen kanker, geconfronteerd. Er wordt gewag gemaakt van leveringsproblemen bij de producenten, maar tevens wordt gewezen naar de lage Belgische prijzen voor geneesmiddelen die niet meer door een patent zijn beschermd – Het Franse techbedrijf Akka neemt een notering op Euronext Brussel. Vorig jaar had de groep ook al zijn hoofdzetel naar België verplaatst. Akka levert ingenieursdiensten aan grote bedrijven uit diverse sectoren. De groep telt zes vestigingen in België – Het Kortrijkse bedrijf Van Marcke stopt met de verkoop van keukens. Dat heeft de onderneming gemeld. Van Marcke wil zich in de toekomst toespitsen op professionele klanten en online verkoop. Getroffen werknemers zouden intern voor nieuwe functies kunnen solliciteren.

Er komt in de Verenigde Staten toch geen maximumgrens voor het nicotinegehalte in sigaretten. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA). Twee jaar geleden was het voorstel voor een beperking van het nicotinegehalte ingediend – De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS wil het treinaanbod vanaf eind volgend jaar met 4 procent te verhogen. Dat heeft Sophie Dutordoir, topvrouw van de maatschappij, gezegd. Twee jaar geleden werd het aanbod al met 5 procent verhoogd. Dat heeft tot extra reizigers geleid – Het Belgische bedrijf Fosbury & Sons, aanbieder van werkruimtes, wil ook activiteiten in Nederland en Spanje ontplooien. Op dit ogenblik heeft het bedrijf vier vestigingen, maar met onder meer buitenlandse vestigingen denkt de groep de volgende vier jaar aan een verdrievoudiging.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>