managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on December 2nd, 2019

In Rusland heeft de overheid beslist om volgend jaar een bedrag van ongeveer 5 miljard roebel (78,3 miljoen dollar) subsidies te voorzien voor nieuwe autoleningen. Daarmee wil de Russische regering de nationale autoverkoop, die met een inkrimping wordt geconfronteerd, opnieuw stimuleren. Verwacht wordt dat in Rusland dit jaar 1,76 miljoen nieuwe wagens zullen worden verkocht. Dat zou een daling met 2,2 procent betekenen tegenover vorig jaar. Verwezen wordt daarbij naar een vertraging van de economische groei en de inkrimping van het beschikbare gezinsinkomen. Rusland heeft de voorbije jaren al verscheiden steunprogramma’s voor de nationale autosector opgezet.

Het Duitse concern Bosch heeft beslist om zijn scooter-service Coup stop te zetten. Coup is momenteel operationeel in Berlijn, Tübingen, Parijs en Madrid, maar het bedrijf zegt dat het niet mogelijk blijkt om de dienst op lange termijn rendabel te blijven aanbieden. Coup beheerde een vloot van zesduizend elektrische scooters – Ethiopië wil nog dit jaar een eerste satelliet lanceren. Dat heeft Getahun Mekuria, minister van innovatie en technologie, gezegd. De satelliet is in China gebouwd en zal onder meer worden gebruikt voor diensten rond landbouw, mijnbouw en leefmilieu – David Pemsel wordt geen geen chief executive van de Engelse Premier League. Pemsel, gewezen chief executive van de Guardian Media Group, was tot nieuwe topman van het Engelse voetbal benoemd. Hij wordt echter beticht van ongepaste tekstcommunicaties met een vroegere collega.

De Duitse autobouwer BMW en zijn Chinese partner Great Wall Motor investeren samen ongeveer 650 miljoen euro in de bouw van een nieuwe fabriek in de Chinese stad Zhangjiagang, in de oostelijke provincie Jiangsu. De fabriek zal elektrische versies van Mini, een dochtermerk van BMW, bouwen – De Russische mijnbouwer Alrosa boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 611 miljoen dollar. Dat was een daling met 37 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 44 procent tot 211,6 miljoen dollar. De verkoop viel met 5 procent terug tot 6,4 miljoen karaat – Voedingsfabrikant Vandemoortele heeft in Gent zijn nieuwe Food Experience Center geopend. De realisatie vergde een investering van 10 miljoen euro. De activiteiten van de site moeten zich toespitsen op de combinatie van kwaliteit en duurzaamheid. 

Het bedrijf Carwall uit Sombreffe, een constructeur van cabines en toeleverancier van Caterpillar, heeft beslist de boeken neer te leggen. Sinds de sluiting van Caterpillar in Gosselies drie jaar geleden, is Carwall in grote moeilijkheden geraakt. Bij Carwall werkten tweehonderd mensen – Port of Antwerp, Railport Antwerpen en spoorbeheerder Infrabel werken aan een toekomstplan voor het goederenvervoer en de spoorinfrastructuur in de Antwerpse haven. Tegen eind volgend decennium moet het containervervoer per spoor in de haven verdubbelen – Werkgeversorganisatie Voka West-Vlaanderen haalt hoogopgeleide Marokkaanse informatici naar België om openstaande vacatures in de sector in te vullen. Er zijn plannen voor een gelijkaardige samenwerking met Senegal en Nigeria. De regio heeft bijna negenhonderd informatica-vacatures.

In België werden vorig jaar per inwoner gemiddeld 135 brieven besteld. Dat blijkt uit een rapport van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (Bipt). Het jaar voordien was er sprake van 143 verzendingen. Begin dit decennium telde het instituut nog 204 brieven per inwoner – Bijna de helft van de namaakgoederen die door de Belgische douane worden onderschept, wordt met postpakketten ingevoerd. Dat blijkt uit een rapport van de Belgische douane. De rest wordt door koeriers ingevoerd. De zeehavens hebben in deze import slechts een aandeel van 1 procent – In België besteedde de bevolking vorig jaar 30,3 procent van zijn uitgaven aan huisvesting. Twintig jaar geleden bedroeg dat aandeel nog 26,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Een Belgisch gezin besteedde vorig jaar gemiddeld 35.764 euro.

Het armoederisico bij de Belgische bevolking neemt toe. Het voorbije jaar riskeerde 16,4 procent van de Belgische populatie met armoede geconfronteerd te worden. Dat is het hoogste niveau in verscheidene jaren. Lange tijd lag het armoederisico rond 15 procent – Het reclameblad Rondom, eigendom van de groep Mediahuis, wil zestien edities stopzette. Dertien andere edities, actief in het Waasland en Vlaams-Brabant, worden verkocht aan Primetime Communication Group. Door de operatie zouden ruim dertig arbeidsplaatsen verdwijnen – Het voorbije jaar zijn in België wekelijks gemiddeld 160 gebouwen met een ouderdom van meer dan twintig jaar gesloopt. Dat betekende een stijging met 10,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de vastgoedgroep Era. Meestal was de sloop gebonden aan reconversieprojecten.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>