managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on december 3rd, 2019

In de magazijnen van Amazon in de Verenigde Staten gebeuren opvallend veel werkongevallen. Dat zegt een rapport van het Center for Investigative Reporting. Opgemerkt wordt dat in de magazijnen van Amazon vorig jaar 9,6 ernstig gewonden per honderd fulltime medewerkers werden geregistreerd. De Amerikaanse magazijnsector liet datzelfde jaar een gemiddelde van vier ernstig gewonden per honderd voltijdse werknemers optekenen. De onderzoekers maken gewag van een mogelijk verband met de hoge snelheid waarmee de magazijn van Amazon werken. Het bedrijf zegt in een reactie echter de keuze gemaakt te hebben om alle werkongevallen op een consistente manier aan de autoriteiten te melden. 

De energiebedrijven Shell Energy North America en EDF Renewables North America hebben een vijftienjarig contract getekend over een groot project rond zonnekracht in Riverside County in de Amerikaanse staat Californië. Financiële details over de transactie werden niet gemeld – De beursgang van Alibaba in Hongkong heeft de Chinese groep nog eens 1,7 miljard dollar opgeleverd. De optie om extra aandelen op de markt te brengen werd volledig benut. Eind november had Alibaba met zijn introductie op de beurs van Hongkong al 11,2 miljard dollar opgehaald – Het Finse technologiebedrijf Nokia heeft het vertrek van voorzitter Risto Siilasmaa aangekondigd. Siilasmaa legt in april zijn functie neer. Hij zal bij Nokia dan twaalf jaar in dienst zijn geweest. Siilasmaa wordt opgevolgd door Sari Baldauf (64), die voordien bij Nokia de netwerkdivisie leidde. 

Het Russische olieconcern Repsol wil tegen het midden van deze eeuw klimaatneutraal opereren. Dat moet onder meer gebeuren door maatregelen die koolstofdioxide uit de atmosfeer halen en verwerken. Bonussen van leidinggevende zullen door de duurzame prestaties worden bepaald – De Canadese winkelketen Hudson’s Bay gaat niet in op een overnamebod van Catalyst Capital Group. De investeerder had voor de winkelketen een bedrag van 2 miljard Canadese dollar geboden. De aandeelhouders, waaronder voorzitter Richard Baker, willen hun belangen niet doorverkopen – Qatar Petroleum gaat jaarlijks 900.000 ton nafta leveren aan Shell International Eastern Trading (Sietra). Het contract heeft een looptijd van vijf jaar. De leveringen gaan volgend jaar van start. Financiële details over het akkoord werden niet meegedeeld.

Goudproducent Endeavour mikt op een fusie met zijn sectorgenoot Centamin. De voorgestelde aandelendeal zou een waarde hebben van 1,9 miljard dollar. Endeavour zou in de voorgestelde plannen 53 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen -De Italiaanse bank UniCredit schrapt de volgende vier jaar achtduizend banen. Dat heeft Jean Pierre Mustier, topman van UniCredit, aangekondigd. Door de operatie wil de bank zijn personeelsbestand met 9 procent afslanken. UniCredit gaat ook 2 miljard euro eigen aandelen inkopen – De Braziliaanse mijnbouwer Vale belooft om over drie jaar een recordvolume ijzer te zullen produceren. Gehoopt wordt op een productie van mogelijk 400 miljoen ton. Door een dambreuk bij zijn site in Minas Gerais is het productieniveau van het bedrijf sterk teruggevallen. 

De Verenigde Staten overwegen importheffingen in te voeren op 2,4 miljard dollar aan goederen uit Frankrijk. Het gaat om een vergelding voor de digitale taks die Frankrijk heeft ingevoerd. Onder meer willen de Verenigde staten heffingen van 100 procent op wijn, kaas en handtassen – In China moet volgend jaar een kwart van de verkoop van nieuwe auto’s betrekking hebben op wagens met een elektrische of hybride aandrijving. Dat heeft het Chinese ministerie van industrie aangekondigd. Eerder was gewag gemaakt van 20 procent duurzame motoren – Randstad wil een besparing van minstens 120 miljoen euro doorvoeren. De besparing moet onder meer gerealiseerd worden door een verbetering van de productiviteit en een betere selectie van strategische investeringen. Het wervingsbedrijf mikt ook op een verdere digitalisering. 

Luchtvaartmaatschappij Transavia voert vanaf het voorjaar vluchten uit vanaf Brussel. Reizigers kunnen er instappen voor vluchten naar bestemmingen in Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Israël en Marokko. De maatschappij stationeert op Brussels Airport twee toestellen – Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert is exclusieve onderhandelingen gestart met de Italiaanse Dedalus Holding over de verkoop van een deel van zijn divisie medische informatica. Er wordt gestreefd naar een verkoopprijs van ongeveer 975 miljoen euro. De divisie was eerder al verzelfstandigd – Het investeringsfonds Industri Kapital (IK) zet zijn Belgisch bedrijf CID Lines te koop. CID Lines, fabrikant van hygiënische producten voor de landbouw, het transport en de voedingsindustrie, zou de investeerder ongeveer 300 miljoen euro moeten opbrengen.