managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on december 4th, 2019

De Amerikaanse golfspeler Tiger Woods heeft een uitnodiging voor het toernooi Saudi International Golf Tournament in de loop van volgend jaar afgewezen. Nochtans hadden de organisatoren aan Woods een startpremie van 3 miljoen dollar aangeboden. Woods had ook al een uitnodiging voor de vorige editie naast zich neergelegd. Het Saudische toernooi is niet onbesproken. De wedstrijd wordt gesteund door de Saudische overheid, die heel wat kritiek krijgt wegens inbreuken tegen de mensenrechten. Toch ontkent Woods specifieke politieke redenen voor zijn beslissing. Daarentegen zei Woods dat de verplaatsing naar Saudi-Arabië teveel tijd in beslag zou nemen. Andere topspelers nemen wel deel.

Rusland is gestart met de levering van aardgas aan China. De leveringen gebeuren met een pijpleiding van drieduizend kilometer met een jaarlijkse capaciteit van 38 miljard kubieke meter. Voor de leveringen is een contract van dertig jaar afgesloten. China betaalt daarvoor 400 miljard dollar – De Nederlandse maaltijdbesteller Takeaway lanceert een zakelijk platform. Takeaway Pay is gevormd op basis van het Israëlische platform 10-Bis, dat eerder door het Nederlandse bedrijf werd overgenomen. Takeaway Plus wil zich opwerpen als de vervanger van het bedrijfsrestaurant – Het Japanse effectenhuis Nomura Holdings heeft het vertrek van topman Koji Nagai aangekondigd. Nagai legt zijn functie begin april volgend jaar neer. Hij wordt opgevolgd door huidig operationeel directeur Kentaro Okuda. Nagai is zeven jaar topman van Nomura geweest.

De samenwerking tussen automakers Nissan, Renault en Mitsubishi moet voor alle partijen voordelig uitpakken. Een aantal afspraken moeten dan ook opnieuw worden bekeken. Dat heeft Makoto Uchida, de nieuwe topman van Nissan, gezegd. Uchida is bij Nissan de opvolger van de afgezette Carlos Ghosn – De Amerikaanse restaurantketen Taco Del Mar zet een nationale samenwerking op met het voedingsbedrijf Beyond Meat, fabrikant van vleesvervangers. De keten zal daarbij in zijn restaurants vegetarische taco’s en andere gerechten kunnen aanbieden – Automaker BMW gaat zijn fabriek in het Duitse Dingolfing aan de productie van het elektrische model iNext aanpassen. Met de operatie gaat een investering van 400 miljoen euro gepaard. De fabriek moet over twee jaar met de productie van de iNext van start gaan.

In Italië neemt de familiale groep Agnelli een controlerend belang in het mediabedrijf Gedi Gruppo Editoriale, uitgever van de kranten La Repubblica en La Stampa. Agnelli betaalt een bedrag van ruim 102 miljoen euro voor een belang van 44 procent in Gedi Gruppo – De Verenigde Staten voeren met onmiddellijke ingang opnieuw importheffingen in op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gemeld. Reden is de sterke devaluatie van de nationale munten van beide Zuid-Amerikaanse landen – De Turkse economie heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een groei met 0,9 procent laten optekenen tegenover dezelfde periode periode vorig jaar. Daarmee kan Turkije een einde maken aan een periode van economische inkrimping die drie kwartalen heeft aangesleept.

In de Verenigde Staten wordt staalfabrikant AK Steel Holding door sectorgenoot Cleveland-Cliffs overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard dollar. Cleveland-Cliffs verwerft door de operatie in de nieuwe fusiegroep een belang van 68 procent – Dieter Vranckx wordt de nieuwe chief executive van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Vranckx, momenteel financieel directeur van Brussels Airlines, moet bij de maatschappij Christina Foerster opvolgen. Foerster stapt over naar het bestuur van Lufthansa, het Duitse moederbedrijf van Brussels Airlines – De Pro League heeft de digitale televisierechten voor het Belgische voetbal voor een bredere waaier partijen opengesteld. Naast traditionele rechtenhouders zoals Proximus, Telenet of Voo, kunnen nu ook technologiebedrijven aan de veiling deelnemen.

De Belgisch groep Unifiedpost, gespecialiseerd in documentverwerking, neemt zijn Britse sectorgenoot Prime Document over. Prime Document s gevestigd in Manchester en heeft vijfentwintig werknemers. De transactie versterkt de positie van Unifiedpost op de Europese markt – De internationale wegvervoerder Gobo Transport & Logistics uit Lanaken neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Wijsen Logistics, gevestigd in Maastricht, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Wijsen is vooral actief op de Zwitserse markt – Belgische consumenten nemen dagelijks 2.053 kilocalorieën op. Dat betekent een daling met 4 procent tegenover zeven jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Tegen volgend jaar moet een daling met 5 procent zijn gerealiseerd.