managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on januari 14th, 2020

Vietnam Railways heeft een nieuwe treinverbinding in gebruik genomen tussen Hanoi en Peking. Er zijn twee verbindingen per week gepland. De reis neemt bijna twee dagen in beslag. Vietnam Railways organiseert ook transitroutes naar Irkutsk en Moskou in Rusland, Ulaanbaatar in Mongolië en Pyongyang in Noord-Korea. De spoorwegmaatschappij wil meer passagiers aantrekken. Daarbij worden een aantal nieuwe routes aangeboden, terwijl het bedrijf ook investeert in nieuw locomotieven en rijtuigen. Er komen tevens nieuwe services. Tijdens de eerste helft van vorig jaar vervoerde Vietnam Railways 7,6 miljoen passagiers. Dat was een daling met 6,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

De Duitse sportwagenbouwer Porsche heeft het voorbije jaar 280.000 wagens geproduceerd. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Vooral de modellen Cayenne en Macan lieten goede verkoopcijfers optekenen. Porsche verwacht ook dit jaar een sterke vraag – Siemens blijft bij zijn plannen om elektronische signalisatie te leveren voor de steenkoolmijn van Adani in het Australische Queensland. Tegen het project was veel milieuprotest gerezen, maar Siemens zegt het gesloten contract te willen respecteren – Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft vorig jaar ruim 145 miljoen reizigers vervoerd. Dat betekent een nieuw record. Tegenover het jaar voordien is er sprake van een toename met 2,3 procent. De bezettingsgraad haalde vorig jaar een niveau van 82,5 procent.

De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe verkeert opnieuw in financiële problemen. Met de Britse overheid zou worden gesproken over een mogelijk noodkrediet. Vorig jaar diende een consortium rond Virgin Atlantic al in te grijpen om Flybe te redden. Er worden tweeduizend banen bedreigd – In de Verenigde Staten hebben de bedrijven Woodward en Hexcel, toeleveranciers van de luchtvaartindustrie, beslist om te fuseren. Woodward zal in de nieuwe entiteit een aandeel krijgen van 55 procent. Hexcel krijgt de resterende 45 procent toegewezen – Bij het Duitse fintech-bedrijf Wirecard is het vertrek van voorzitter Wulf Matthias gemeld. Hij wordt opgevolgd door bestuurder Thomas Eichelmann.

Informaticaverstrekker Relx heeft consulent ID Analytics van de Amerikaanse groep NortonLifeLock overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 375 miljoen dollar. ID Analytics biedt vooral oplossingen rond kredietscores en kredietrisico’s – De Britse farmagroep AstraZeneca zet zijn onderzoek met het middel Epanova voor de behandeling van bepaalde hoge cholesterolniveaus stop. De tests leverden tegenvallende resultaten op. Espanova wordt wel voor andere vormen van cholesterol ingezet – In de Verenigde Staten neemt Wesco International, toeleverancier voor de luchtvaartsector, sectorgenoot Anixter International over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 4,5 miljard dollar. Ook Clayton, Dubilier & Rice had interesse getoond in een overname van Anixter.

Stijn Vander Plaetse is van start gegaan als nieuwe chief executive van het Leuvense consultancybedrijf AE Architects for Business. Vander Plaetse komt over van Telenet Business. Hij wordt bij AE Architects de opvolger van Bruno Denys, die het bedrijf twintig jaar heeft geleid – Het Deense bedrijf GreenMobility, verdeler van elektrische deelwagens, breidt zijn activiteiten uit naar Antwerpen. Daarbij vormt het Deense bedrijf een joint-venture met de Deurnese Transportmaatschappij (DTM). In Antwerpen zal een vloot van 350 wagens worden ingezet – Het Mechelse communicatiebureau Springbok is op zoek naar een nieuwe partner. Dat moet Springbok de mogelijkheid bieden om zijn Europese groeiplannen te realiseren. Gehoopt wordt dat tegen het einde van het eerste kwartaal van dit jaar een akkoord kan worden gevonden.

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft de eerste exemplaren van zijn nieuwe vloot M7-treinstellen voor het reizigersverkeer ingezet. De treinstellen, gebouwd door de Canadese groep Bombardier, werden in eerste instantie toegewezen aan de piekuurverbinding tussen Luik en Brussel – De Belgische onderneming Picanol, producent van weefmachines, is het mikpunt geworden van een aanval met ransomware. Door de aanval werden honderden werknemers van Picanol technisch werkloos. De aanval zou begonnen zijn bij de Chinese vestiging van Picanol – Luchthaven Charleroi Airport heeft vorig jaar in totaal ruim 8,22 miljoen reizigers ontvangen. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De luchthaven opende het voorbije jaar zes nieuwe routes, met onder meer twee transatlantische verbindingen van Air Belgium.