managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Reactie van merk op crisis is belangrijk voor klantentrouw

Posted by managing21 on januari 14th, 2020

De antwoorden die een merk op een crisis formuleert, heeft een belangrijke impact op de merkentrouw. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeker Crisp, gebaseerd op een enquête bij tweeduizend consumenten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden daarbij vast dat bijna negen op tien ondervraagden toegaf enigszins of sterk geneigd te zijn om te zaken te doen met een merk dat met een crisis was geconfronteerd en die uitdaging met succes heeft kunnen beantwoorden. Daarnaast stelden de onderzoekers vast dat dergelijke crisissen nagenoeg altijd hun weg naar sociale media zullen vinden.

Lees Verder