managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on januari 18th, 2020

De Amerikaanse mediagroep New York Times Company (Nytco) heeft het voorbije jaar 800 miljoen dollar inkomsten uit digitale activiteiten geregistreerd. Daarmee heeft de groep een jaar voorsprong op zijn eerdere planning. Dat heeft Mark Thompson, chief executive van Nytco, gezegd. Het concern zegt het voorbije jaar zijn digitale publiek met ruim één miljoen abonnementen te hebben kunnen uitbreiden. Dat is de sterkste groei sinds Nytco negen jaar geleden zijn digitaal model lanceerde. In totaal heeft het bedrijf meer dan vijf miljoen abonnees. Daarbij hebben 3,4 miljoen gebruikers een nieuwsabonnement. Anderen zijn geabonneerd op onder meer een kookplatform en kruiswoordpuzzels.

De Franse autobouwer Renault heeft vorig jaar 3,75 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een daling met 3,4 procent tegenover het jaar voordien. In Europa was er nog wel een groei met 1,3 procent, maar de Chinese autoverkopen vielen met 17,2 procent terug – Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé wil in de toekomst meer gebruik maken van duurzame verpakkingen. Daarvoor heeft het bedrijf een budget van ruim 2 miljard euro gereserveerd. Onder meer wil Nestlé gebruik maken van gerecycleerd plastic – De prijs van palladium is opgelopen tot een bedrag van 2.525 dollar per ounce. Dat is een nieuw record. De prijs van de grondstof ligt alweer 30 procent hoger dan bij de start van het nieuwe jaar. Ook vorig jaar had de prijs van palladium al een prijsstijging van 54 procent gekregen.

In Europa zijn vorig jaar 15,3 miljoen nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat betekende een toename met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Europese vakorganisatie Acea. De sector laat daarmee voor het zesde jaar op rij een groei noteren – De schade van de stakingen bij het personeel kan de Franse Société Nationale des Chemins de Fer (Sncf) uiteindelijk bijna 1 miljard euro kosten. Dat heeft Jean-Pierre Farandou, topman van het Franse spoorbedrijf, gezegd. Er waren daarbij 600 miljoen euro gemiste inkomsten – Kia en Hyundai investeren samen 100 miljoen euro in het Engelse bedrijf Arrival, gespecialiseerd in het ontwikkelen van elektrische auto’s. Met het geld wil Arrival nieuwe elektrische bedrijfswagens bouwen voor aanbieders van deelwagens en shuttlediensten.

De wereldeconomie heeft het voorbije jaar een groei gekend van 2,3 procent. Dat is de zwakste prestaties in tien jaar tijd. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Dit jaar verwacht de organisatie een wereldwijde economische groei met 2,5 procent, gevolgd door 2,7 procent volgend jaar – Eind dit jaar voert het Groothertogdom Luxemburg een verbod in op het gebruik van glyfosaat. Dat heeft Romain Schneider, Luxemburgs minister van landbouw, aangekondigd. Luxemburg wordt daarmee het eerste Europese land dat het gebruik van het bestrijdingsmiddel verbiedt – In de Verenigde Staten heeft de senaat het United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) goedgekeurd. De nieuwe overeenkomst is de opvolger van het Nafta-akkoord. Mexico heeft het nieuwe akkoord al goedgekeurd. In Canada moet nog over de tekst worden gestemd.

Het Franse autoconcern PSA Group heeft tijdens het voorbije jaar bijna 3,49 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. Alleen dochtermerk DS kon een stijging met 17,4 procent tot 62.512 exemplaren melden – De Britse bank Barclays wil zijn managementkader afslanken. In eerste instantie zouden bij de divisie investeringsbankieren honderd hoge functies worden geschrapt. Vooral banen in Londen en Azië zouden zijn bedreigd. De maatregel moet Barclays de mogelijkheden bieden kosten te besparen – Online videoplatformen moeten minstens 25 procent van hun regionale omzet ook in lokale producties herinvesteren. Dat heeft Franck Riester, Frans minister van cultuur, gezegd. De Franse televisiestations zijn al langer tot lokale herinvesteringen verplicht.

Het voorbije jaar hebben in België 81 bedrijven een procedure tot collectief ontslag aangekondigd. Daarbij waren 5.087 banen betrokken. Dat blijkt uit een rapport van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid. De metaalverwerkende nijverheid bleek het zwaarst te zijn getroffen – Het energiebedrijf Luminus wil in Seraing een nieuwe Steg-centrale bouwen. De nieuwe eenheid zou naast de bestaande centrale worden opgetrokken. De nieuwe eenheid zal volgens Luminus ook een tachtigtal arbeidsplaatsen creëren – In België heeft 29 procent van de autobestuurders interesse in de aankoop van een hybride wagen, tegenover 23 procent twee jaar geleden. Dat blijkt uit een studie van consulent Deloitte. De onderzoekers stelden tevens vast dat 9 procent van de Belgen interesse zou hebben in een exclusief elektrische auto.