managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on januari 22nd, 2020

De Silver Whisper is het eerste cruiseschip dat op een reis zeven continenten zal bezoeken. Dat heeft rederij Silversea, eigenaar van het schip, gezegd. De Silver Whisper is eerder deze maand in de Amerikaanse stad Fort Lauderdale vertrokken. De wereldreis van de Silver Whisper gaat langs tweeënzestig bestemmingen in tweeëndertig landen. Eind mei beëindigt het schip zijn reis in Amsterdam. De Silver Whisper biedt plaats aan 388 passagiers. De prijzen voor de wereldreis variëren tussen 65.000 dollar en 240.000 dollar. Silversea is sinds twee jaar voor twee derde in handen van de maritieme groep Royal Caribbean. Silversea beschikt over een vloot van negen schepen.

In een aantal grote Chinese steden wordt het gebruik van plastic drastisch beperkt. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt. Onder meer plastic zakken voor eenmalig gebruik worden uit circulatie genomen, maar dat geldt ook voor de plastic kammen en tandenborstels in de hotels – Het streamingplatform Netflix heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar wereldwijd 8,8 miljoen nieuwe betalende abonnees geregistreerd. In totaal heeft Netflix nu ruim 167 miljoen abonnementen. In de Verenigde Staten bleef de groei echter relatief beperkt – Het Amerikaanse bedrijf International Business Machines (IBM) heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet geboekt van 21,8 miljard dollar. Dat was een stijging met 0,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 2 miljard dollar naar 3,7 miljard dollar.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Intel heeft het vertrek van voorzitter Andy Bryant aangekondigd. Bryant wordt opgevolgd door Omar Ishrak. Dat heeft Intel bekendgemaakt. Bryant had eerder al aangegeven zich niet voor een herverkiezing beschikbaar te zullen stellen – De Amerikaanse industriële groep McDermott, onder meer toeleverancier van de oliesector, heeft van zijn schuldeisers de toestemming gekregen om zijn reddingsplan door te zetten. De crediteurs zullen ook 4,6 miljard dollar schulden in aandelen van McDermott omzetten – Boeing verwacht dat de toestellen van het model 737 Max ten vroegste volgende zomer opnieuw zullen mogen vliegen. Daardoor blijft het model voor de tweede opeenvolgende zomer aan de grond. Boeing heeft de productie van het toestel, dat sinds maart vorig jaar op non-actief staat, tijdelijk opgeschort.

De Engelse geneesmiddelenproducent GlaxoSmithKline zet de productie van zijn populaire antibioticum Clamoxyl IV stop. De voorbije zomer was het product door stockproblemen al een tijdlang niet beschikbaar. Het is niet duidelijk waarom het middel definitief uit de handel verdwijnt – De prijs van palladium kan verder tot een niveau van 3.000 dollar per ounce stijgen. Dat hebben analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Momenteel moet al een prijs van 2.577 dollar per ounce worden betaald. Dat is 23 procent meer dan begin dit jaar – Zes grote financiële instellingen hebben een samenwerking rond cryptomunten aangekondigd. De coalitie bestaat uit de Europese Centrale Bank (ECB), de Bank of England (BOE), de Bank of Japan, de Bank of Canada, de Sveriges Riksbank uit Zweden en de Swiss National Bank.

Drankengroep Vranken-Pommery Monopole heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 274,6 miljoen euro. Dat betekende een daling met 8,6 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf verwijst daarbij onder meer naar de beperkingen op champagne-promoties in Franse supermarkten – Investeerder Copeba neemt een meerderheidsbelang in de Franse vinylgroep Gerflor. Financiële details over de transactie zijn niet meegedeeld. Gerflor was sinds negen jaar in handen van Intermediate Capital Group (ICG). Het bedrijf zou 1,7 miljard euro waard zijn – Het bedrijf Domo Chemicals heeft Yves Bonte aangesteld tot chief executive. Bonte wordt bij de onderneming de opvolger van Alex Segers, die Domo Chemicals gedurende zesentwintig jaar heeft geleid. Bonte komt over van de Noorse meststoffengroep Yara.

Er zijn ook voor volgende winter geen uitzonderlijke maatregelen nodig om de stroombevoorrading in België te garanderen. Dat staat in een rapport van Marie Christine Marghem, federaal minister van energie. Volgens haar is alle noodzakelijke capaciteit op de markt beschikbaar – De Chinese groep JD Logistics ziet de haven van Zeebrugge als een mogelijke toegangspoort tot de Europese markt. Onder meer de aanwezigheid van de Chinese groep Cosco in de Belgische kusthaven zou daarbij een troef kunnen zijn. JD Logistics is een divisie van JD.com – De Duitse transportgroep FlixBus heeft in België vorig jaar 2,9 miljoen reizigers vervoerd. Dat betekende een stijging met 40 procent tegenover het jaar voordien. Tegenover het debuut van FlixBus in België vier jaar geleden is er sprake van ruimschoots een verdrievoudiging.