managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on januari 23rd, 2020

Portugal heeft de ambitie om een van de grootste duurzame waterstofproducenten van Europa te worden. Daarvoor wil het land onder meer investeren in de omvorming van een steenkoolcentrale van het bedrijf Energias de Portugal in de stad Sines. Dat heeft Joao Pedro Matos Fernandes, Portugees minister van leefmilieu, gezegd. De steenkoolcentrale zou over twee jaar worden gesloten. Fernandes zou vervolgens in het verdere verloop van het decennium een bedrag van 1,6 miljard euro in Sines willen investeren om de installaties geschikt te maken voor de productie van waterstof. In de centrale van Sines werken momenteel een vierhonderdtal mensen. Zij zouden kunnen worden herschoold

De Verenigde Staten zullen mogelijk overgaan op de introductie van hoge invoerrechten op auto’s en andere goederen uit Europa. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Toch verwacht Trump naar eigen zeggen een handelsakkoord met de Europese Unie – De Nederlandse zuivelproducent FrieslandCampina gaat in Europa de plastic rietjes op verpakkingen vervangen door een papieren variant. Dat heeft het bedrijf gemeld. FrieslandCampina brengt onder meer de merken Cécémel, Fristi en Joyvalle op de markt – Vijftig jaar geleden maakte de Boeing 747 zijn eerste commerciële vlucht. Die vlucht werd uitgevoerd door de Amerikaanse maatschappij Panam, dat het vliegtuig inzette op de verbinding tussen New York en Londen. Inmiddels loopt de productie van het model stilaan op zijn einde.

Het dieselschandaal dreigt de Duitse autobouwer Daimler een extra verlies tussen 1,1 miljard euro en 1,5 miljard euro te confronteren. Dat heeft het Duitse concern gemeld. Daimler had voor vorig jaar door het schandaal al een kost van 1,6 miljard euro ingecalculeerd. Dat bedrag moet nu worden verhoogd – Het Franse energiebedrijf Engie neemt eind februari een beslissing over de toekomst van zijn chief executive Isabelle Kocher. Dat heeft Jean-Pierre Clamadieu, voorzitter van Engie, gezegd. Niet iedereen is akkoord met een verlenging van het mandaat van Kocher – Zuid-Korea heeft het voorbije jaar een economische groei met 2 procent laten optekenen. Dat is de traagste groei in tien jaar, onder meer door een zwakke markt voor halfgeleiders. Dat zegt de Zuid-Koreaanse centrale bank. Twee jaar geleden was er nog een groei met 2,7 procent.

De Japanse autobouwers Toyota en Honda roepen miljoenen voertuigen terug vanwege problemen met de airbags. Toyota kondigde aan wereldwijd 3,4 miljoen wagens terug te roepen. Bij Honda heeft de actie betrekking op 2,4 miljoen voertuigen in de Verenigde Staten – Het Canadese concern Bombardier bekijkt de mogelijkheden om zijn spoordivisie te bundelen met de Franse treinbouwer Alstom. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Een overeenkomst is niet zeker. Er zouden onder meer concurrentiebezwaren kunnen opduiken – De Amerikaanse koffieketen Starbucks wil zijn ecologische voetafdruk gevoelig reduceren. Onder meer zal het waterbeheer op en duurzame manier worden georganiseerd. Daarnaast wil de onderneming stoppen met het gebruik van wegwerpverpakkingen en koolstofdioxide opslaan.

Tegen de Luikse zakenman François Fornieri, topman van het farmabedrijf Mithra Pharmaceuticals, is een onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis gestart. Gekeken wordt of Fornieri bij transacties met aandelen van het bedrijf met voorkennis zou hebben gehandeld – De Belgische tapijtenfabrikant Balta verkoopt een gedeelte van zijn fabrieken in Tielt en Sint-Baafs-Vijve. Het vastgoed komt in handen van enkele banken. Met de operatie is een bedrag gemoeid van 42 miljoen euro. Balta zal de infrastructuur gedurende minstens tien jaar huren – Het voorbije jaar hebben buitenlandse bedrijven in totaal 5,2 miljard euro geïnvesteerd in hun Vlaamse vestigingen. Dat betekende een stijging met ruim 20 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Flanders Investment & Trade. In totaal werd in 258 projecten geïnvesteerd.

Bij het bedrijf CG Power Systems in Mechelen zijn door de ondernemingsrechtbank twee advocaten als tijdelijk bewindvoerder aangesteld. Dat heeft CG Power, het Indiase moederbedrijf van de Mechelse onderneming, gemeld. CG Power Systems worstelt al geruime tijd met financiële problemen – België veroorzaakte twee jaar geleden een uitstoot van 118,3 megaton broeikasgassen. Dat betekende een stijging met 0,28 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die door het platform Klimaat.be werden gepubliceerd. Bij koolstofdioxide was er zelfs een stijging – Bij de Belgische arbeiders was er vorig jaar sprake van een tijdelijke economische werkloosheid van 0,95 procent. Dat is het hoogste peil in een tijdsbestek van vier jaar. Het jaar voordien was er nog een tijdelijke werkloosheid van 0,62 procent. Dat blijkt uit een rapport van Acerta.