managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on januari 25th, 2020

Het Belgische bedrijf Besix heeft in Dubai een contract gekregen voor de aanleg en het beheer van Al Qusais, een afvalverkingssite die gas in energie moet omzetten. Besix krijgt gedurende een periode van 16,5 jaar het beheer over Al Qusais toegewezen. Bedoeling is dat de vergassing op de afvalsite wordt opgevangen en in elektriciteit wordt omgezet. Op die manier kan ook de uitstoot van methaan, dat ontstaat door de ontbinding van organische producten, worden verhinderd. Methaan is een bijzonder belastend broeikasgas. De installaties van Besix zullen 9.000 kubieke meter methaan per uur kunnen verwerken. De operaties kunnen anderzijds 12 megawatt elektriciteit produceren

De Nederlandse optiekgroep GrandVision heeft tijdens het voorbije jaar een omzetgroei met 10,7 procent gerealiseerd. Bij de winkels die langer dan een jaar operationeel zijn, was er sprake van een groei met 6 procent. Onder meer ecommerce liet een sterke groei optekenen – In Angola is Isabel dos Santos, dochter van voormalig president José Eduardo dos Santos, formeel aangeklaagd voor fraude, verduistering en het witwassen van geld. Dat heeft de Angolese procureur-generaal meegedeeld. Dos Santos, de rijkste vrouw van Afrika, ontkent alle betichtingen – Kledingketen Clemens & August (C&A) sluit in Duitsland dertien winkels. Dat heeft de groep bekendgemaakt. De kledingketen heeft in Duitsland momenteel nog 450 winkels. Eerder werd al gemeld dat de groep ook in Frankrijk dertig van de honderdzestig vestigingen wil sluiten.

De Nederlandse webwinkel Bol.com verkoopt voortaan ook mode voor dames en heren. Eerder al bood de winkel sportkleding, accessoires en schoenen aan, maar heeft zijn aanbod uitgebreid. Bol.com speelt hiermee naar eigen zeggen in op de verwachtingen van de klant – De Amerikaanse chipfabrikant Intel boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 20,2 miljard dollar, tegenover 18,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst liep van 5,2 miljard dollar op naar 6,9 miljard dollar. Ook dit jaar koestert Intel grote verwachtingen – Het Duitse chemieconcern Bayer onderhandelt momenteel om tienduizenden claims van klanten die zeggen kanker te hebben gekregen van de onkruidverdelger Roundup te schikken. Bayer heeft daarbij een bedrag van ongeveer 10 miljard dollar voorgesteld.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet geboekt van 11,3 miljard dollar, tegenover 10,94 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 325 miljoen dollar naar 414 miljoen dollar – Het Amerikaanse concern Procter & Gamble (P&G) boekte tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 18,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 16 procent tot 3,7 miljard dollar – De Amerikaanse groep Kimberly-Clark, fabrikant van verzorgingsproducten, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 4,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 639 miljoen dollar naar 751 miljoen dollar.

Een consortium van de Belgische baggeraar Deme en diens twee Nederlandse collega’s zou een overnamebod willen doen op de Nederlandse scheepsbouwer IHC Merwede. Met het bod zou het consortium willen beletten dat de scheepsbouwer in Chinese handen zou komen – Proxyclick, ontwerpen van digitale logboeken, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 13,5 miljoen euro opgehaald. Naast de bestaande aandeelhouder Join Capital nam ook de Amerikaanse software-investeerder Five Elms Capital aan de kapitaaloperatie deel – De ondernemers Annie Vereecken,  Herman Verrelst, Katleen Vandersmissen en Joris Mortelmans hebben het investeringsfonds Heran Partners opgericht. Dat fonds wil bij investeerders kapitaal ophalen voor de ondersteuning van Vlaamse biotech-initiatieven. Momenteel worden vijftien dossiers bekeken.

Het informaticabedrijf Econocom heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 2,93 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,8 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg van 111 miljoen euro naar 126 miljoen euro – Het Belgisch-Franse bedrijf PDC-Line Pharma heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 13,9 miljoen euro opgehaald. De middelen werden opgehaald bij Waalse instanties en een aantal Zuid-Koreaanse investeringsfondsen. Het bedrijf is op zoek naar middelen tegen kanker – Brussels Airport heeft in een minnelijke schikking een bedrag van 15 miljoen euro betaald aan de Britse bagageafhandelaar Menzies. De Britse groep beweerde negen jaar geleden onterecht uit een bieding voor de afhandeling van bagage op de Belgische luchthaven te zijn geweerd. Het contract ging toen naar Swissport en Flightcare.