managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on januari 26th, 2020

Frankfurt Airport heeft het voorbije jaar 70,5 miljoen passagiers ontvangen. Daarmee heeft de Duitse luchthaven een nieuw record laten optekenen. Dat heeft Fraport, uitbater van de luchthaven, gemeld. Voor de eerste keer in zijn geschiedenis registreerde Frankfurt Airport in één kalenderjaar meer dan 70 miljoen passagiers. Tegenover het jaar voordien was de sprake van een stijging met 1,5 procent. De groei was vooral te danken aan de intercontinentale trafieken, waar een toename met 3,4 procent kon worden gemeld. Verbindingen met Europese bestemmingen toonden een stijging met 1,2 procent. Bij het binnenlandse verkeer was er echter sprake van een inkrimping met 3,4 procent.

De Franse meesterkok Claude Bosi, uitbater van het restaurant Bibendum in Londen, krijgt in Groot-Brittannië voorlopig geen permanente verblijfsvergunning. Dat heeft Bosi zelf gemeld. Nochtans woont hij al ruim twintig jaar in het land, terwijl zijn vrouw en twee kinderen de Britse nationaliteit hebben – Bij de Britse nationale omroep BBC heeft chief executive Tony Hall zijn vertrek aangekondigd. Hall leidde de Britse omroep gedurende zeven jaar, maar vertrekt volgende zomer. Hij wordt directeur van de National Gallery in Londen – De Poolse luchtvaartmaatschappij Lot neemt zijn Duitse sectorgenoot Condor over. Condor was in problemen gekomen door het faillissement van de Britse toerismegroep Thomas Cook, zijn voormalige moedermaatschappij. Condor heeft een vloot van zestig vliegtuigen en heeft vijfduizend werknemers in dienst.

Volkswagen is klaar om op de markt van de elektrische mobiliteit de strijd met Tesla op te nemen. Dat heeft Herbert Diess, topman van Volkswagen, gezegd. Naast Tesla ziet hij ook Toyota als een belangrijke concurrent voor de verkoop van elektrische wagens – American Express heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 43,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde met 2 procent tot 6,8 miljard dollar. Het bedrijf verwierf vorig jaar 11,5 miljoen nieuwe klanten – Autoconstructeur Suzuki heeft tot half februari de tijd om in Nederland met een oplossing te komen voor zijn problemen met misleidende uitstootwaarden. De problemen zouden betrekking hebben op problemen met motoren die door Fiat-Chrysler aan Suzuki zouden zijn geleverd.

Drankenproducent Rémy Cointreau heeft tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van 290 miljoen euro. Dat betekende een daling met 11,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf wijst naar de moeilijke omstandigheden in Hongkong – De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zou met de Europese constructeur Airbus spreken over de levering van vliegtuigen. Tot nu toe vloog Ryanair uitsluitend met toestellen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, dat echter in problemen is geraakt – Het Zweedse concern Ericsson, fabrikant van netwerkapparatuur, heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 227,2 miljard kroon. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf boekte een nettowinst van 1,8 miljard kroon, tegenover een verlies van 6,3 miljoen kroon het jaar voordien.

De exclusieve samenwerking tussen diverse biljartbonden en het Waalse bedrijf Saluc, leverancier van biljartballen, moet als oneerlijke concurrentie worden bestempeld. Dat staat in een rapport van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Concurrenten hadden over de samenwerking geklaagd – Supermarkt Colruyt heeft een reeks producten van Jacobs Douwe Egberts uit de winkelrekken gehaald. Reden is een onenigheid tussen beide partijen over de prijsniveaus. Colruyt wil zijn klanten de laagste prijzen garanderen en eist daarvoor tegemoetkomingen van zijn leveranciers – Investeerder Indufin Investment Fund, gecontroleerd door de familiale groep Van Waeyenberge, heeft een kapitaalverhoging van 35 miljoen euro doorgevoerd. Daardoor beschikt Indufin inmiddels over een budget van 87,5 miljoen euro.

Het bedrijf Schedom uit Houthalen, eigenaar van de telecomdiensten Dommel en Billi, is door de ondernemingsrechtbank in Hasselt failliet verklaard. Een reorganisatieplan, door de schuldeisers nochtans goedgekeurd, werd door de rechtbank verworpen – De fabriek van Audi in Vorst is getroffen door leveringsproblemen met de batterijen voor elektrische wagens. Daardoor moet de productie worden onderbroken. Dat heeft de directie van Audi Vorst gemeld. Door de problemen zullen de contracten van 145 interim-krachten worden verbroken – Luchtverkeersleider Skeyes brengt zijn droneactiviteiten onder in het zelfstandige filiaal SkeyDrone. Dat heeft Skeyes aangekondigd. Skeyes is in eerste instantie de enige aandeelhouder van het nieuwe filiaal. Op termijn zullen echter ook externe partners in het kapitaal van SkeyDrone kunnen stappen.