managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on februari 13th, 2020

De Russische diamantproducent Alrosa heeft beslist om de activiteiten van een aantal mijnen tijdelijk op te schorten. Dat moet het bedrijf in staat stellen opgebouwde voorraden weg te werken. Dat heeft Sergey Ivanov, chief executive van Alrosa, gezegd. Alrosa streeft dit jaar naar een productie van 34,3 miljoen karaat. Dat betekent een daling met 11 procent tegenover vorig jaar. Begin dit jaar beschikte het Russische concern over meer dan 22 miljoen karaat voorraden. Ivanov zegt met de ingreep de markt meer in evenwicht te willen brengen. Ook wijst hij naar de impact van de uitbraak van het coronavirus, dat de diamantverkopen in China volgens de topman nagenoeg tot nul heeft herleid.

Het Mobile World Congress in Barcelona zal dit jaar niet doorgaan. Dat heeft de organisator gemeld. Reden voor de ingreep is de vrees voor de verspreiding van het coronavirus. Een aantal deelnemers had eerder al te kennen geven dit jaar afwezig te zullen blijven – Autobouwer Nissan heeft voor een rechtbank in Yokohama van zijn voormalige topman Carlos Ghosn een schadevergoeding van 10 miljard yen (83,5 miljoen euro) geëist. Dat bedrag is gebaseerd op een aantal betalingen en uitgaven die Ghosn onrechtmatig zou hebben gedaan – Het Amerikaanse taxibedrijf Lyft heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 1,02 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 50 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies liep echter eveneens op van 248 miljoen dollar naar 356 miljoen dollar.

Goudproducent AngloGold Ashanti heeft zijn Zuid-Afrikaanse activiteiten verkocht aan Harmony. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 300 miljoen dollar. AngloGold zegt zich te willen focussen op meer rendabele mijnen in Ghana, Australië en de Verenigde Staten – Het Franse bedrijf Bic heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van bijna 1,95 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel van 161,5 miljoen euro naar 146,9 miljoen euro terug. Ook dit jaar dreigt een verdere achteruitgang – De Amerikaanse groep Cisco, producent van netwerkapparatuur, heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 12 miljard dollar. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,8 miljard dollar naar 2,9 miljard dollar.

De Zweedse betalingsverwerker Klarna neemt zijn Italiaanse sectorgenoot Moneymour over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Beide partijen richten zich met hun diensten vooral op aankopen of afbetaling – Beursuitbater Euronext heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 679,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met ruim 10 procent tegenover het jaar voordien. De groei was onder meer te danken aan de overname van de Noorse beurs Oslo Bors. De winst steeg van 216 miljoen euro naar 222 miljoen euro – Het Britse concern British Petroleum (BP) wil over dertig jaar de uitstoot van broeikasgassen door zijn eigen activiteiten tot nul hebben teruggebracht. Dat heeft Bernard Looney, de nieuwe chief executive van British Petroleum, gezegd. Momenteel bedraagt die uitstoot 55 miljoen ton koolstofdioxide per jaar.

Telecombedrijf Telenet en mediagroep DPG Media starten een Vlaamse streamingdienst. Daarvoor hebben de twee partijen een joint-venture opgericht. Het samenwerkingsverband wil daarbij een portefeuille met lokale en internationale content aanbieden – Baggeraar Deme Offshore heeft samen met de Duitse bouwexpert Herrenknecht een overeenkomst ondertekend voor de bouw van een onderzeese boorinstallatie. De machines zal worden ingezet voor de aanleg van een offshore windmolenpark voor de kust van Saint-Nazaire in Frankrijk – Telecombedrijf Telenet heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van ruim 2,58 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel met 6 procent terug tot 234,6 miljoen euro, naar eigen zeggen te wijten aan een toename van de financieringslasten.

De Pro League heeft het voetbalcontract toegewezen aan sportzender Eleven Sports. Met de overeenkomst zou een bedrag van meer dan 100 miljoen euro zijn gemoeid. Er is evenwel nog geen volledige duidelijkheid, want AA Gent en Antwerp hebben geweigerd de overeenkomst te ondertekenen – Het Belgische biotechbedrijf Asit Biotech krijgt gedurende een periode van vier maanden bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat heeft de rechtbank van koophandel in Luik beslist. Asit Biotech had in december de bescherming aangevraagd – Kinepolis krijgt van de Belgische Mededingsautoriteit de toelating om vanaf volgend jaar nieuwe bioscopen op de Belgische markt te openen. Daarmee komt een einde aan een verbod dat meer dan twintig jaar geleden bij de fusie van de groepen Bert en Claeys tot Kinepolis was opgelegd.