managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on februari 14th, 2020

De Russische overheid moet een grotere controle hebben over technologieën, systemen en netwerken die cruciaal zijn voor de economie van het land. Daarom moeten worden overwogen om voor cruciale infrastructuur het gebruik van buitenlandse informatica te verbieden. Dat zegt de Russische Federal Service for Technical and Export Control (FSTEC). Het verbod zou betrekking hebben op een brede waaier activiteiten. In eerste plaats wordt gewezen op defensie, ruimtevaart en kernenergie, maar daarnaast wil de instelling ook de buitenlandse impact op onder meer communicatie en transport limiteren. Ook andere brandstoffen, de mijnbouw en de chemische industrie zouden moeten worden afgeschermd.

Tesla gaat 2 miljard dollar ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen een bedrag van 2 miljard dollar ophalen. Een overtoewijzingsoptie voorziet mogelijk nog eens 300 miljoen dollar. Topman Elon Musk en bestuurder Larry Ellison tekenen voor respectievelijk 10 miljoen dollar en 1 miljoen dollar in – De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 70,5 miljard euro. Dat is een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 1,36 miljard euro, tegenover 3,1 miljard winst het jaar voordien – FlixBus wil dit jaar binnenlandse netwerken uitbouwen in Groot-Brittannië en Portugal. Daarnaast wil de groep tevens rechtstreekse verbindingen tussen 27 steden in Frankrijk en negen locaties in Marokko lanceren. Dat heeft de Duitse maatschappij gemeld. Flixbus vervoerde vorig jaar 62 miljoen mensen.

De Zwitserse groep Nestlé heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 91,4 miljard Zwitserse frank, tegenover 92,6 miljard frank inkomsten het jaar voordien. De winst steeg met 24,4 procent tot 12,6 miljard frank. Dat was wel gedeeltelijk te danken aan de verkoop van de divisie Skin Health – Het Amerikaanse technologieconcern Nvidia heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 3,1 miljard dollar. Dat is een stijging van 41 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 68 procent tot 950 miljoen dollar – De Franse drankengroep Pernod Ricard heeft tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,47 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 10 procent tot 1,22 miljard euro.

Het chemieconcern Bayer heeft een nieuwe molecule voor het bestrijden van onkruid ontdekt. Dat heeft Bayer gemeld. Het nieuwe product moet een mogelijk alternatief worden voor het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat. Bayer maakt gewag van de eerste nieuwe onkruidverdelger in dertig jaar – In de Verenigde Staten heeft het openbaar ministerie tegen het Chinese concern Huawei een aanklacht ingediend wegens financiële fraude en de diefstal van bedrijfsgeheimen. Onder meer wordt het bedrijf ervan beticht handel te hebben gedaan met Iran en Noord-Korea – In Ierland hebben de autoriteiten een inval gedaan in de kantoren van het sociale netwerkbedrijf Facebook. Daarbij werd gezocht naar informatie over de nieuwe applicatie Facebook Dating. Het bedrijf heeft daarop aangekondigd de lancering van de datingapplicatie uit te stellen.

Het Amerikaanse concern Pepsico heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 67,2 miljard dollar. Dat was een stijging met bijna 4 procent tegenover het jaar voordien, onder meer dankzij de divisie Frito-Lay. De nettowinst daalde van 12,5 miljard dollar naar 7,3 miljard dollar – Het Canadese concern Bombardier heeft zich volledig uit de productie van de Airbus A220 teruggetrokken. Airbus had twee jaar geleden al een meerderheidsbelang genomen in het project. De A220 is gegroeid uit het programma CSeries van Bombardier – Het voorbije jaar hebben de Europese luchthavens 2,43 miljard passagiers ontvangen. Dat betekende een stijging met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van ACI Europe, de federatie van Europese luchthavens. Op vijf jaar tijd is het aantal passagiers met 32 procent toegenomen.

Belgische windenergie heeft het voorbije jaar een productie van 8 terawattuur gerealiseerd, tegenover 6,3 terawattuur het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas (Creg). De productie is op vijf jaar meer dan verdubbeld – Het farmabedrijf Fagron gaat zijn vestiging in de Poolse stad Krakau uitbreiden. Met het project is een investering van 8 miljoen euro gemoeid. De fabriek, die met 5.000 vierkante meter wordt uitgebreid, moet voor Fagron een draaischijf voor de verkoop van farmaceutische grondstoffen worden – Het beeldvormingsbedrijf Barco heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 1,08 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9,5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 20,4 miljoen euro tot 95,4 miljoen euro.