managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by marcho on februari 15th, 2020

Jemen is de grootste humanitaire crisis van de wereld. Dat heeft Janez Lenarcic, Europees commissaris voor crisisbeheer, gezegd. Jan Egeland, hoofd van de Norwegian Refugee Council, merkt daarbij op dat groepen rebellerende Houthi’s in het noorden van Jemen bevoorradingsroutes hebben geblokkeerd. De Houthi’s zouden belastingen heffen op de passage van hulpkonvooien. Daardoor dreigt volgens Egeland een hongersnood die mogelijk twintig miljoen mensen zou kunnen treffen. De burgeroorlog sleept in Jemen al vijf jaar aan. De Houthi’s worden door Iran gesteund, terwijl de regering van president Abedrabbo Mansour Hadi op hulp van Saudi-Arabië kan rekenen.

Het Canadese bedrijf PharmaCan, producent van medicinale marihuana, heeft Mike Blum aangesteld tot technisch directeur. Blum komt over van Goldman Sachs, waar hij recent zijn vertrek aankondigde. Hij werkte drie jaar voor Goldman Sachs, waar hij verantwoordelijk was voor technologische innovatie – Het Franse concern Tarkett, fabrikant van vloerbedekkingen heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 2,99 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,5 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde met 20 procent tot 39,6 miljoen euro – Het Brits-Zweedse farmaconcern AstraZeneca boekte tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 6,66 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3,9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst daalde met 29 procent tot 1,55 miljard dollar.

Het Franse autoconcern Renault boekte het voorbije jaar een omzet van 55,5 miljard euro. Dat was een daling met ruim 3 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 0,14 miljard euro, tegenover een winst van 3,3 miljard euro het jaar voordien – De Franse bank Crédit Agricole heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 5,12 miljard euro. Dat was een stijging met 5,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 65 procent tot 1,66 miljard euro – De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 1,47 miljard dollar. Dat was een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 0,2 miljoen dollar, tegenover 9,6 miljoen dollar winst het laatste kwartaal het jaar voordien.

Het reisconcern Expedia boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 2,75 miljard dollar. Dat was een stijging met 7,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 17 miljoen dollar naar 76 miljoen dollar – De Amerikaanse voedingsgroep Kraft Heinz realiseerde het vierde kwartaal vorig jaar en omzet van 6,54 miljard dollar. Dat was een daling met 5,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Er was een winst van 182 miljoen dollar, tegenover een verlies van 12,57 miljard dollar het vierde kwartaal het jaar voordien – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines reserveert een bedrag van 1 miljard dollar om de volgende tien jaar de emissies van zijn activiteiten te compenseren. De maatregel moet Delta toelaten zich als een klimaatneutrale onderneming te profileren.

Manchester City mag de volgende twee seizoen niet deelnemen aan de Champions League of Europa League. Dat heeft de Europese voetbalbond Uefa beslist. Reden voor de beslissing zijn een aantal ingrepen tegen de Financial Fair Play. De club gaat in beroep – Royal Bank of Scotland (RBS) verandert zijn naam in NatWest. Dat heeft Alison Rose, chief executive van de Britse bank, gemeld. Volgens haar is de naamswijziging nodig indien de bank niet langer met de financiële crisis van twaalf jaar geleden wil worden geassocieerd – De Nederlandse Nationale Investeringsbank (NIBC) heeft van de Amerikaanse investeerder Blackstone een overnamebod ter waarde van 1,5 miljard dollar ontvangen. De Nederlandse bank is momenteel in handen van JC Flowers (60,6 procent) en Reggeborgh (14,6 procent).

Het Belgische modelabel A.F. Vandevorst zet zijn activiteiten stop. Dat hebben de Antwerpse modeontwerpers An Vandevorst en Filip Arickx, oprichters van het label, gemeld. Volgens hen lukt het niet meer om hetzelfde niveau van creativiteit te houden. Het label werd 22 jaar geleden opgericht – Het plantagebedrijf The Fruit Farm Group zet zijn activiteiten in Suriname stop. De groep leidde onder de naam Food and Agriculture Industries (FAI) in Suriname een bananenplantage. Het bedrijf is echter in financiële moeilijkheden geraakt – Het Waalse bedrijf Oncodna heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 19 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen moeten het bedrijf toelaten om zijn verdere groei te ondersteunen. Onder meer het onderzoeksteam van Oncodna zal verder worden uitgebreid.