managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on maart 25th, 2020

In de Verenigde Staten heeft het bedrijf Starsky Robotics, fabrikant van zelfrijdende vrachtwagens, de activiteiten stopgezet. Een nieuwe kapitaalronde van 20 miljoen dollar, bracht niet de verhoopte interesse op. Starsky ging vijf jaar geleden van start. De onderneming, opgericht door Stefan Seltz-Axmacher, haalde daarbij 20 miljoen dollar op om een zelfrijdende truck te ontwikkelen. Vorig jaar kon een onbemande vrachtwagen van Starsky een rit op een open snelweg uitvoeren. Volgens Seltz-Axmacher heeft de artificiële intelligentie niet de vooruitgang gerealiseerd waarop vooraf was gehoopt, terwijl tegelijkertijd het vrachtwagentransport een bijzonder moeilijke periode doormaakte. 

Luchtvaartmaatschappijen zullen dit jaar door de coronacrisis wereldwijd mogelijk tot 252 miljard dollar aan inkomsten uit passagiersvervoer mislopen. Dat heeft de International Air Transport Association (IATA) gezegd. Tegenover vorig jaar zou dat een inkomstendaling met 44 procent betekenen – Intel stopt tot nader order met de terugkoop van eigen aandelen. Reden daarvoor is de corona-pandemie. Dat heeft het Amerikaanse chipconcern gemeld. Intel had in oktober aangekondigd voor 20 miljard dollar aan eigen aandelen te willen terugkopen – Het Amerikaanse bedrijf Nike, fabrikant van sportartikelen, heeft tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van 10,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst zakte van 1,1 miljard dollar naar 847 miljoen dollar.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron reserveert dit jaar een bedrag van 16 miljard dollar voor investeringen. Dat betekent een inkrimping met 4 miljard dollar tegenover de originele planning. Voor de investeringen in het Permian Basin in Texas worden beperkt – De Franse drankenproducent Pernod Ricard vreest dat zijn winst dit jaar met 20 procent zal dalen. Eerder was nog met een groei rekening gehouden. Om de dalende winst op te vangen, zal het Franse concern tot een aantal besparingen overgaan – Het staalconcern ArcelorMittal heeft beslist om één van zijn hoogovens in de Duitse stad Bremen stil te leggen. De hoogoven was pas in januari opnieuw in gebruik genomen. De productie van een andere hoogoven in de stad wordt tot een minimum herleid. Ook de productie in de steden Bottrop en Eisenhüttenstadt wordt verlaagd. 

Het sociale netwerkbedrijf Facebook ontvangt minder inkomsten uit reclame. De coronacrisis zet bedrijven immers aan om hun uitgaven terug te schroeven. Anderzijds nam het gebruik van een aantal diensten van het bedrijf, zoals Messenger en WhatsApp, beduidend toe – Het Brits-Nederlandse concern Unilever, producent van levensmiddelen en wasproducten, heeft een bedrag van 500 miljoen euro vrijgemaakt om zijn afnemers en leveranciers te ondersteunen. Kleinere winkeliers kunnen bovendien op soepeler kredietvoorwaarden rekenen – De sluiting van alle winkels van de Britse kledingketen Primark vanwege de coronacrisis zorgt voor een maandelijks omzetverlies van 650 miljoen pond. Dat heeft Associated British Foods, het moederconcern van Primark, gemeld. Primark vertegenwoordigt meer dan de helft van de winst van AB Foods.

Het Britse speciaalchemiebedrijf Ineos bouwt in de Engelse stad Middlesbrough op tien dagen tijd een fabriek voor de productie van handgel. De fabriek moet maandelijks één miljoen flessen handgel produceren. In Duitsland wil Ineos een gelijkaardige fabriek optrekken – De Amerikaanse speelgoedmaker Hasbro is tegen de uitbraak van het coronavirus goed bestand. Dat heeft Brian Goldner, chief executive van Hasbro, gezegd. Volgens hem zorgen quarantaines door het coronavirus voor een toenemende interesse in gezelschapspellen – De Europese Commissie heeft het onderzoek naar de overname van GrandVision door EssilorLuxottica hervat. Tegen het midden van de zomer zou het onderzoek moeten kunnen worden afgerond. Eerder was het onderzoek nog afgebroken omdat er te weinig informatie was geleverd.

Brouwer AB InBev verwacht dat de verkoop van zijn Australische activiteiten aan de Japanse groep Asahi tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond. Eerder was gehoopt de transactie, voor een bedrag van 11 miljard euro, dit kwartaal te kunnen realiseren – Het fonds AOC Technology van de Oostenrijkse activistische investeerder Klaus Röhrig heeft zijn belang in Agfa-Gevaert met 1,26 procent uitgebreid. Röhrig heeft hierdoor in de Belgische groep nu een belang van 14,68 procent opgebouwd. Röhrig is ook voorzitter van Agfa-Gevaert – Autobouwer Audi heeft het voorbije jaar 43.376 exemplaren van zijn elektrische E-tron verkocht. De E-tron wordt alleen in de fabriek van Audi in Brussel geproduceerd. Dit jaar was eerst een volume van 77.000 wagens vooropgesteld. Die verwachting is echter al naar beneden bijgesteld.