managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on maart 26th, 2020

De online Fifa 20 Challenge van de Spaanse voetbalfederatie La Liga heeft meer dan één miljoen bezoekers ontvangen. Dat heeft La Liga gemeld. De federatie had een virtuele competitie opgezet waarin negentien spelers uit de hoogste klasse van het Spaanse voetbal deelnamen. De wedstrijden werden met streams getoond op YouTube, Twitch en LaLigaSportsTV en op de officiële sociale mediakanalen van het Spaanse voetbal. Wedstrijden werden ook uitgezonden door Movistar, de binnenlandse omroeppartner van La Liga. Eleven Sports verzorgde uitzendingen in België en Portugal. Het tornooi werd georganiseerd in samenwerking met EA Sports en de Spaanse bank Santander.

De Russische zakenkrant Vedomosti is overgenomen door uitgever Konstantin Zyatkov en zakenman Alexei Golubovich. Hoofdredacteur Ilya Bulavinov wordt vervangen door Andrey Shmarov, voormalig oprichter van het magazine Expert, dat dicht bij het Kremlin aanleunde – Apple zal mogelijk de lancering van een nieuwe iPhone met 5G-capaciteiten uitstellen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De reden voor het mogelijke uitstel is de uitbraak van het coronavirus. Door de uitbraak is bij Apple het normale schema voor productontwikkeling verstoord – Het olieconcern Shell zal dit jaar 20 miljard dollar investeren. Eerder was nog gewag gemaakt van 25 miljard dollar. Daarnaast wil het concern ook de operationele kosten met een volume tussen 3 miljard dollar en 4 miljard dollar terugschroeven. Shell wil dit jaar nog 5 miljard dollar activa afstoten.

De Nederlandse baggeraar Van Oord heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van ruim 1,6 miljard euro. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een daling met 12 procent. De nettowinst viel van 92 miljoen euro naar 46 miljoen euro terug. Van Oord had eind vorig jaar een orderboek ter waarde van 3,6 miljard euro – In Groot-Brittannië overweegt de verkoop de watergroep Pennon Group zijn recyclage-divisie Viridor aan de onderneming Planets UK Bidco. Verwacht wordt dat de transactie tijdens de zomer zal kunnen worden afgrond – In de Verenigde Staten heeft de Federal Reserve het voorbij jaar een nettowinst geboekt van 55,5 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 63,1 miljard dollar het jaar voordien. De terugval is te wijten aan een daling van het inkomen van rente op de portefeuille staatsobligaties en herverpakte hypotheken. 

Bierbrouwer Heineken heeft voor in totaal 1,4 miljard euro aan obligaties uitgegeven. De opbrengst wordt voor algemene bedrijfsdoeleinden gebruikt. Er is een obligatielening met een looptijd van vijf jaar ter waarde van 600 miljoen euro en een lening van 800 miljoen euro met een looptijd van tien jaar – Het Noorse energieconcern Equinor heeft dit jaar voor 8,5 miljard dollar kapitaalinvesteringen voorzien. Dat betekent een daling met 20 procent tegenover de oorspronkelijk planning. Ook het inkoopprogramma voor eigen aandelen is opgeschort – De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hoopt de productie van het type 737 Max uiterlijk in mei te kunnen hervatten. Het toestel heeft al meer dan een jaar een wereldwijd vliegverbod. In januari heeft Boeing de productie van het toestel stilgelegd. De technische defecten zijn inmiddels verholpen.

Het Duitse energieconcern Eon heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 41,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 38 procent tegenover het jaar voordien, vooral door de overname van Innogy in september vorig jaar. De nettowinst bleef daarentegen nagenoeg status-quo op 1,5 miljard euro – Europese autoriteiten overwegen hulp te bieden aan banken die nog gebukt gaan onder een last van slechte leningen uit het verleden. Die extra maatregelen komen bovenop andere gunstigere regelingen voor onder meer kapitaalreserves en die over limietbepalingen – Het chemieconcern Avantium heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 13,8 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover het jaar voordien. Het nettoverlies kon van 68,4 miljoen euro naar 23,5 miljoen euro worden teruggebracht.

Het bedrijf Miko, fabrikant van koffie en kunststof verpakkingen, heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 225 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel echter van 9,3 miljoen euro naar 7,1 miljoen euro terug – Het recyclagebedrijf Campine heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 192,5 miljoen euro, tegenover 212,4 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het bedrijfsresultaat liep van 8,1 miljoen euro naar 9,6 miljoen euro op. Het bedrijf moest vorig jaar een kartelboete van 23,9 miljoen inschrijven – Het gasbedrijf Fluxys heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 531 miljoen euro, tegenover 503,2 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg van 54,5 miljoen euro naar 69,5 miljoen euro.