managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on maart 31st, 2020

In Tsjechië proberen microbrouwers een oplossing te vinden voor de verliezen die door de uitbraak van de coronacrisis dreigen. Daarvoor hebben ze de actie Zachran Pivo (Red het Bier) gelanceerd. Door de sluiting van de horeca hebben de brouwers meer dan 750.000 liter bier op vat in hun voorraden moeten opslaan. Indien dat bier niet binnen enkele weken wordt geconsumeerd, dreigt een totaal verlies. Daardoor zouden vele Tsjechische ambachtelijke brouwers failliet kunnen gaan. Het land telt ongeveer vijfhonderd microbrouwerijen. Volgens de sectororganisatie zou de helft van die brouwerijen kunnen worden bedreigd. In Tsjechië wordt per hoofd van de bevolking jaarlijks 141 liter bier gedronken.

In de Verenigde Staten heeft winkelketen Macy’s gemeld het merendeel van zijn medewerkers op verplicht verlof te sturen. Door het coronavirus heeft de groep zijn winkels moeten sluiten. Macy’s heeft ongeveer 130.000 mensen in dienst. De webwinkel blijft wel open – Het Amerikaanse farmabedrijf Abbott Laboratories heeft een test ontwikkeld die heel snel kan opsporen of een persoon met het coronavirus is besmet. Dankzij de test kan binnen vijf minuten worden bepaald of een patiënt al dan niet is besmet. Abbott zegt tot 50.000 tests per dag kunnen leveren – Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson (J&J) zegt begin volgend jaar al een vaccin tegen het coronavirus klaar te kunnen hebben. Het bedrijf investeert 1 miljard dollar in het onderzoek naar het virus. De onderneming krijgt daarbij de steun van de Amerikaanse overheid.

Het Deense bedrijf Vestas, fabrikant van windmolens, heeft in Frankrijk een order ter waarde van 109 megawatt aan turbines ontvangen. In totaal moet Vestas 26 turbines leveren. Financiële details over het contract zijn niet meegedeeld. De identiteit van de opdrachtgever blijft eveneens onbekend – Beursuitbater Euronext heeft besloten toch geen bod te doen op Bolsas y Mercados Españoles (BME), de beurs in Madrid. Euronext zegt dat er teveel onzekerheid is op het gebied van waardecreatie en rendement. Er zouden wel een aantal synergievoordelen zijn – Het bedrijf Foxconn uit Taiwan, leverancier van smartphones, heeft tijdens het voorbije jaar een winst geboekt van 3,4 miljard euro. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf wijst naar de Amerikaanse sancties tegen de productie van smartphones in China.

Het Duitse bedrijf HelloFresh, bezorger van maaltijdboxen, zal over het eerste kwartaal van dit jaar meer omzet en winst kunnen maken dan eerder was verwacht. Door de coronacrisis maken consumenten immers vaker gebruik van bestelde maaltijden – Het hotel The Ritz in Londen is verkocht aan een investeerder uit Qatar. Financiële details over de transactie zijn niet meegedeeld, maar bronnen maken gewag van een bedrag van minder dan 800 miljoen pond. Verkoper Barclay had eerder gezegd 1 miljard pond te eisen – De Chinese autobouwer Geely heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 97,4 miljard yuan. Dat betekende een daling met 9 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde met 35 procent tot 8,2 miljard yuan. De autoverkoop ging met 9 procent achteruit tot 1,36 miljoen exemplaren.

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell ziet af van een gepland investering in het gasproject Lake Charles in de Verenigde Staten. Dat heeft het bedrijf gemeld. Shell had eerder aangegeven om een belang van 50 procent in het project te nemen. Partner Energy Transfer neemt het project nu 100 procent in handen – Duitse beursgenoteerde bedrijven die door de coronacrisis op overheidssteun beroep willen doen, zullen hun dividend moeten laten vallen zolang de noodmaatregel van kracht blijft. Dat staat in plannen van Peter Altmaier, Duits minister van economische zaken – De Nordic Investment Bank (NIB) heeft met de uitgifte van een crisisobligatie een bedrag van 1 miljard euro opgehaald. De financiële middelen moeten worden gebruikt om de gevolgen van de coronacrisis in Scandinavië en de Baltische staten te bestrijden.

De Belgische bankenfederatie Febelfin heeft Karel Baert tot chief executive benoemd. Baert moet bij de federatie de opvolger worden van Karel Van Eetvelt, die topman van voetbalclub RSA Anderlecht wordt. Baert komt over van het wervingsbureau Egon Zehnder – Het Belgische modeconcern FNG Group rekent op de solidariteit van de stakeholders en steun van de overheid om de impact van de coronacrisis te helpen opvangen. Onder meer wordt gerekend op een akkoord met de eigenaars van het vastgoed waarin de winkels zijn gevestigd – Een groot aandeel Belgische banken hebben aangekondigd hun dividend te schrappen. Daarmee reageert de Belgische financiële sector op een oproep van de Europese Centrale Bank (ECB), die de reserves van de instellingen wil versterken om eventuele kredietverliezen op te vangen.