managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on april 7th, 2020

In Groot-Brittannië wil winkelketen Tesco popup-winkels opzetten op de sites van ziekenhuizen. Daarmee wil de keten aan gezondheidswerkers een gemakkelijke toegang bieden tot voeding en essentiële huishoudelijke producten. Dat heeft Tesco gemeld. In Birmingham is inmiddels al gestart met de bouw van een tijdelijke winkel op de site van het NHS Nightingale Hospital. Daarnaast voert het bedrijf gesprekken voor gelijkaardige initiatieven in Londen, Manchester en Harrogate. Eerder al was Tesco toegetreden tot een alliantie van bedrijven die tot doel had om maaltijden te leveren aan gezondheidswerkers van de National Health Services (NHS) die bij de strijd tegen het coronavirus zijn betrokken.

De investeringsmaatschappijen Silver Lake en Sixth Street Partners hebben een bedrag van 1 miljard dollar geïnjecteerd in Airbnb, aanbieder van overnachtingsmogelijkheden. De middelen zullen gebruikt worden voor investeringen op langere termijn. Het bedrijf heeft zijn geplande beursgang moeten uitstellen – Het Saudische Public Investment Fund heeft een belang van 8,2 procent genomen in de Amerikaanse rederij Carnival Cruises. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 370 miljoen dollar. Carnival had sinds begin dit jaar al 81 procent van zijn waarde verloren – Het mobiele videobedrijf Quibi is zijn activiteiten gestart. Quibi wil vooral kortere video’s brengen. Een abonnement op Quibi kost 5 dollar per maand. Het bedrijf is opgericht door Jeffrey Katzenberg en Meg Whitman, die voor het project bijna 2 miljard dollar hebben verzameld.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase is niet immuun voor de coronacrisis. Toch beschikt de instelling over voldoende financiële reserves om de impact van de pandemie op te vangen. Dat heeft Jamie Dimon, chief executive van JPMorgan Chase, in een brief aan aandeelhouders gezegd. De bank zal wel geen dividend uitkeren – Luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft van het noodfonds van de Bank of England en de Britse overheid een lening van 600 miljoen pond ontvangen. De middelen moeten het bedrijf helpen de impact van de coronapandemie op te vangen – Het Amerikaanse bedrijf Zoom, aanbieder van videoconferenties, gaat bijkomende veiligheidsmaatregelen nemen. Steeds meer organisaties verbieden het gebruik van de applicatie omdat buitenstaanders op een gemakkelijke manier ongewenst aan activiteiten kunnen deelnemen.

De geplande fusie van de Amerikaanse bedrijven Woodward en Hexcel, toeleveranciers voor de luchtvaartindustrie, is geschrapt. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 6,3 miljard dollar. De twee bedrijven hoopten samen milieuvriendelijke vliegtuigtechnologie te ontwikkelen – De Britse boekenketen WH Smith wil met een kapitaaloperatie een bedrag van 150 miljoen pond ophalen. Het bedrijf heeft daarvoor een aantal institutionele aandeelhouders aangesproken. WH Smith is onder meer getroffen door de sterke terugval in de toeristische sector – Bij rederij P&O Ferries worden bijna vierduizend banen. Het bedrijf balanceert immers op de rand van de instorting. Het bedrijf is bijzonder belangrijk voor de economie van Groot-Brittannië. P&O Ferries verzorgt immers 15 procent van alle goederen die in Groot-Brittannië worden ingevoerd.

Recticel heeft een belang van 51 procent in zijn divisie auto-interieurs verkocht aan de Duitse investeerder Admetos. De samenwerking zou het klantenbestand en het geografisch bereik van de activiteiten moeten helpen uitbreiden. Admetos kan over vier jaar volledig eigenaar worden – Het waterzuiveringsbedrijf Aquafin wordt onderdeel van de Participatiemaatschappij Vlaanderen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. De Vlaamse Milieuholding wordt na dertig jaar opgedoekt. Aquafin was nog bijna het enige belang in de portefeuille van de holding – Bij tankerrederij Euronav heeft de familiale groep Saverys zijn aandeel tot minder dan 5 procent teruggebracht. Saverys zit niet langer in het management van de rederij en zegt Euronav als een financiële participatie te beschouwen. De groep Cigrang heeft zijn belang in Euronav volledig verkocht.

Bouwmaterialengroep Etex realiseerde vorig jaar een omzet van 2,94 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 12,7 procent tot 187 miljoen euro. Het bedrijf heeft echter aangekondigd uit voorzorg zijn dividend te halveren – Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines houdt zijn vliegtuigen een maand langer aan de grond. Pas half mei worden weer vluchten voorzien. Wel houdt de maatschappij vliegtuigen beschikbaar voor repatriëringen en humanitair goederentransport – De textielgroep Sioen zal over het voorbije jaar geen dividend uitkeren. Dat heeft de raad van bestuur van Sioen gemeld. Het bedrijf zegt met een plotselinge vertraging in vele markten en activiteiten te maken te hebben. Ook werden enkele fabrieken tijdelijk gesloten.