managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on mei 22nd, 2020

De coronacrisis heeft aangetoond dat de meeste lidstaten van de Europese Unie de sociale waarde van de diverse beroepen op de arbeidsmarkt herzien. Onder meer verpleegkundigen hebben een grotere sociale impact dat hun salaris weerspiegelt. Dergelijke beroepen zijn onderbetaald en ondergewaardeerd. Dat zegt Nicolas Schmit, Europees commissaris voor sociale rechten. Schmit voegt eraan toe dat er de voorbije jaren tevens teveel nadruk is gelegd op flexibiliteit. Veel te weinig aandacht is besteed aan de beveiliging van werkzekerheid en rechten van werknemers. Te veel mensen bleken tijdens de coronacrisis bij een ontslag op geen enkele vorm van sociale bescherming te kunnen terugvallen.

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin heeft beslist het productietempo van het gevechtsvliegtuig F-35 te vertragen. Oorspronkelijk waren dit jaar 141 leveringen voorzien. Een vertraging door een gebrek aan componenten zal die productie met minsten achttien toestellen verlagen – Motorenbouwer Rolls-Royce zal door de coronacrisis minstens 9.000 banen schrappen. Het bedrijf hoopt door de maatregel de kosten met 700 miljoen pond te kunnen verlagen. In totaal wil het bedrijf zijn kosten met 1,3 miljard pond per jaar verlagen – De Amerikaanse winkelketen boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 19,7 miljard dollar. Dat was 11 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,1 miljard dollar naar 1,3 miljard dollar. Het bedrijf reserveert 340 miljoen dollar voor de opvang van de coronacrisis.

Een aantal Britse distributeurs heeft ermee gedreigd Braziliaanse producten te zullen boycotten. Daarmee protesteren de bedrijven tegen een controversiële Braziliaanse wet, die ook de illegale ontbossing van het Amazonewoud grotendeels zou legaliseren – Johnson & Johnson stopt in de Verenigde Staten en Canada met de verkoop van talkhoudend babypoeder. Daarmee reageert het bedrijf op berichten dat het product asbest zou bevatten. Het farmabedrijf ontkent met klem het gebruik van asbest en blijft overtuigd van de veiligheid van zijn product – In Duitsland heeft Volkswagen een strafprocedure wegens mogelijke marktmanipulatie tegen twee toplui afgekocht. In ruil voor een betaling van 9 miljoen euro wordt het onderzoek naar Herbert Diess en Hans Dieter Pötsch, respectievelijk chief executive en voorzitter van Volkswagen, gestopt.

Qatar Petroleum (QP) heeft een belang van 45 procent in de offshore oliewinning in Ivoorkust. Dat heeft het ministerie van petroleum van Ivoorkust bevestigt. De ontginning van de bronnen gebeurt door de Franse groep Total. Ivoorkust produceert ongeveer 40.000 vaten olie per dag – De Amerikaanse retailer Walmart realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 134,6 miljard dollar. Dat was 8,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg van 3,9 miljard dollar naar 5,3 miljard dollar – Bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) is door een internationale groep van vakbonden tegen de Amerikaanse keten McDonald’s klacht neergelegd. De keten wordt ervan beticht de systematische seksuele intimidatie in verschillende restaurants onvoldoende aan te pakken.

De Britse winkelketen Marks & Spencer (M&S) realiseerde vorig jaar een omzet van 10,2 miljard pond. Dat was een daling met bijna 2 procent tegenover het jaar voordien. De winst viel van 84,2 miljoen pond tot 67,2 miljoen pond terug. De verkoop van voeding daalde met 1,9 procent, kleding en woonartikelen boekten een achteruitgang met 6,2 procent – In Nederland start de overheid gesprekken over een mogelijke instap van Duitsland in netbeheerder Tennet. Gehoopt wordt dat begin volgend jaar een akkoord te hebben. Tennet is momenteel voor 100 procent eigendom van de Nederlandse staat – De Amerikaanse supermarktketen Target boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 19,6 miljard dollar. Dat was 11,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 795 miljoen dollar naar 284 miljoen dollar.

De Belgische bevolking had eind vorig jaar een bedrag van 220 miljard euro in beleggingsfondsen geïnvesteerd. Dat vertegenwoordigt een groei met 17,2 procent op één jaar tijd. De investeringen zijn daarmee tot een recordhoogte gestegen. Dat zegt sectorfederatie Beama – Belgian Cycling Factory, eigenaar van de fietsmerken Eddy Merckx en Ridley, neemt incubator Bikeville in Beringen over. In het complex van BikeVille zijn op dit ogenblik elf bedrijven actief. Met de transactie wil BikeVille zijn inzet op innovatie nog verder opvoeren – Elia, beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, verwacht dat de coronacrisis op zijn cijfers relatief weinig impact zal hebben. Wel zullen de investeringen door enkele vertraagde bouwwerken worden herzien. Elia verwacht nu dit jaar 285 miljoen euro te investeren, tegenover nagenoeg 724 miljoen euro vorig jaar.