managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on mei 23rd, 2020

Netflix heeft de Argentijnse filmindustrie steun toegezegd. Dat gebeurt in samenwerking met de Argentijnse Academy of Cinematography Arts and Sciences. De twee partners hebben het Film & Audiovisual Industry Relief Fund opgericht om meer dan duizend werknemers in de sector te ondersteunen. Het fonds kan beschikken over een budget van 40 miljoen pesos (1,5 miljoen euro). Het geld zal vooral worden ter beschikking gesteld van werknemers die per uur worden betaald en van project naar project moeten kunnen gaan om in hun levensonderhoud te voorzien. Netflix lanceerde eerder een fonds van 150 miljoen dollar voor de ondersteuning van creatieven die door de coronacrisis waren getroffen.

De Franse autofabrikant Renault heeft snel een reddingsplan nodig. Anders dreigt de groep van de markt te verdwijnen. Dat heeft Bruno Le Maire, Frans minister van financiën, gezegd. Het bedrijf zou plannen hebben om vier Franse autofabrieken te sluiten. Renault rekent op staatssteun – Het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Naspers is een van de kandidaten om de reclamedivisie van internethandelaar eBay over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Er zouden echter nog een reeks andere partijen in de divisie interesse hebben getoond – Deutsche Bank heeft honderden van zijn topmanagers gevraagd vrijwillig af te zien van één maandsalaris. Dat hebben bronnen gemeld. Topman Christian Sewing en andere bestuursleden van de Duitse zakenbank maakten eerder al bekend hun vaste salaris voor één maand op te geven.

De Franse kabelgroep Altice Europe boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,63 miljard euro. Dat was een stijging met 3,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 1 procent tot 1,31 miljard euro – Het Britse energieconcern British Petroleum (BP) slankt zijn managementniveau af. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het bedrijf zou nog slechts 120 leidinggevende functies overhouden. Daarmee wordt het aantal managementfuncties nagenoeg gehalveerd. Ook de structuur van de onderneming wordt herschikt – Het Japanse autoconcern Nissan Motor is van plan wereldwijd meer dan 20.000 banen te schrappen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Door de coronacrisis is de autoverkoop sterk gedaald en moesten fabrieken worden gesloten. Nissan heeft momenteel bijna 140.000 werknemers.

Bij de Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet kunnen topman Johan Lundgren en drie andere topmanagers aanblijven. Dat hebben de aandeelhouders van het bedrijf beslist. Oprichter Stelios Haji-Ioannou had het vertrek van het viertal geëist. Hij vond dat het management te dure vliegtuigen had gekocht – De Chinese webwinkel Alibaba realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van 509,7 miljard yuan (65,5 miljard euro). Dat was 35 procent meer dan het jaar voordien. De nettowinst steeg van 87,6 miljard yuan naar 149,3 miljoen yuan – Het Amerikaanse bedrijf Nvidia, fabrikant van computerhardware, boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,08 miljard dollar, tegenover 2,22 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 394 miljoen dollar naar 917 miljoen dollar.

Het Amerikaanse technologieconcern International Business Machines (IBM) wil duizenden arbeidsplaatsen schrappen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Concrete details werden niet meegedeeld, maar de ontslagen zouden vooral in Noord-Amerika vallen – Het Britse  telecombedrijf Vodafone wil Jean-François van Boxmeer, vertrekkend topman bij Heineken, als voorzitter aantrekken. De aanstelling zou eind juli gebeuren tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het concern. Van Boxmeer wordt bij Vodafone de opvolger van Gerard Kleisterlee – Een klacht van de Nigeriaanse staat tegen de oliemaatschappijen Shell en Eni is door een Londense rechtbank verworpen. Shell en Eni worden door Nigeria van corruptie beticht. De Engelse rechter verklaarde zich echter niet bevoegd om de klacht te behandelen.

De Antwerpse investeerder Gimv leed het voorbije boekjaar een operationeel verlies van 151,9 miljoen euro, tegenover een winst van 120,4 miljoen euro het jaar voordien. De investeerder boekte ook een nettoverlies van 151,6 miljoen euro. Het jaar voordien was er nog een winst van 112,1 miljoen euro – Lotus Bakeries heeft zijn belang in de Britse groep Natural Balance Foods van 67,5 procent naar 97,9 procent opgevoerd. De oprichters van het Britse bedrijf behouden een aandeel van 2,1 procent en zullen ook als adviseurs bij de verdere activiteiten betrokken blijven – Informaticagroep Econocom investeert 40 miljoen euro in zijn Italiaanse divisie. Dat heeft het bedrijf gemeld. Italië is voor Econocom de tweede belangrijkste markt. Het land heeft ook een belangrijk rol in de toekomststrategie van de onderneming.