managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 6th, 2020

In de Verenigde Staten heeft treinoperator Amtrak een hulppakket van ruim 1,47 miljard dollar nodig. Dat bedrag staat naast de jaarlijkse steun van 2 miljard dollar die het bedrijf van het Amerikaanse Congres de jongste periode heeft ontvangen. Dat heeft Amtrak gezegd. Het bedrijf wijst erop dat de inkomsten en reizigersaantal sinds de start van de coronapandemie met 95 procent zijn gedaald. Amtrak zegt ook mogelijk 20 procent van zijn personeelsbestand te zullen moeten schrappen. In april kreeg Amtrak van het Congres al 1 miljard dollar noodhulp. Het bedrijf zou mogelijk een aantal routes op lange afstanden stoppen of afbouwen. Ook de hogesnelheidstrein Acela Express zou worden afgeslankt.

Indien de Europese Unie zijn heffing op Amerikaanse kreeften niet verlaagt, zal de import van Europese wagens in de Verenigde Staten zwaarder worden belast. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump. Om diezelfde redenen overweegt hij ook sancties tegen China – De Zweedse energiegroep Vattenfall zal voor de Nederlandse kust, tussen Den Haag en Zandvoort, het offshore windpark Hollandse Kust Zuid 1-4 bouwen. De site wordt met 140 turbines en een capaciteit van 1.500 megawatt het grootste offshore windpark van de wereld. Het park kan ruim 2 miljoen gezinnen van energie voorzien – Het Canadese concern Bombardier wil in zijn luchtvaartdivisie ongeveer 2.500 banen schrappen. Het bedrijf wijst erop dat de coronacrisis de wereldwijde vraag naar vliegtuigen wellicht met 30 procent zal doen dalen. De operatie zou 40 miljoen dollar kosten.

In Duitsland hebben de autoriteiten een inval gedaan bij betalingsverwerker Wirecard. Gezocht zou zijn naar aanwijzingen van betrokkenheid van een aantal topfiguren van Wirecard bij frauduleuze constructies rond het bedrijf Al Alam uit Dubai, dat opdrachten voor het Duitse concern heeft uitgevoerd – De Russische mijngroep Norilsk Nickel heeft een bedrag van 10 miljard roebel (129 miljoen euro) gereserveerd voor de sanering van het diesellek in een thermische centrale van de onderneming op de rivier Ambarnaja in het Russische noordpoolgebied – De Britse autobouwer Bentley, dochter van de Duitse groep Volkswagen, overweegt duizend banen te schrappen. Daarmee zou Bentley zijn personeelsbestand met ongeveer een kwart afslanken. De autobouwer wil gebruikmaken van vrijwillig vertrek, maar zegt naakte ontslagen niet te kunnen uitsluiten.

In Bulgarije wil de regering een staatsbedrijf oprichten voor de uitbating van een netwerk van honderd benzinestations. Daarmee wil de Bulgaarse regering de concurrentie opvoeren met het Russische concern Lukoil, dat momenteel de Bulgaarse oliemarkt domineert – In Zuid-Korea heeft het openbaar ministerie een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Lee Jae-Yong, vicevoorzitter van Samsung Electronics. Lee Jae-Yong wordt verdacht van manipulatie van de beurskoers en boekhoudfraude. Het openbaar ministerie wil ook Choi Gee-Sung en Kim Jong-Joong, twee andere bestuursleden van Samsung, vervolgen – De Amerikaanse veilingsite eBay heeft tijdens de maanden april en mei ongeveer zes miljoen nieuwe klanten aangetrokken. De consumenten blijken vooral op zoek naar elektronica, kleding en autocomponenten.

Het Britse filiaal van het lingeriemerk Victoria’s Secret heeft bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Hierdoor dreigen mogelijk achthonderd banen te zullen verdwijnen. Het bedrijf zegt aan een herstructurering te werken – Een groep investeerders rond Peter Tonagh, de voormalige chief executive van News Corp, heeft het persbureau Australian Associated Press (AAP) overgenomen. Bij het Australische persbureau werken momenteel nog 180 mensen. De overnemers zouden hopen 95 banen te kunnen redden – De Nederlandse overheid bekijkt de mogelijkheid om deel te nemen aan de reddingsoperatie voor retailer Hema. De keten worstelt al langere tijd met een grote schuldenlast. Die situatie is door de coronacrisis nog verergerd. Probleem is wel dat Hema geen strategisch bedrijf is. Hema heeft in Nederland 9.500 werknemers.

De Belgische staatsbank Belfius heeft een samenwerking opgezet met de mediagroepen Rossel en Roularta voor de verdere uitbouw van het online vastgoedplatorm Immovlan. Bedoeling is de strijd aan te gaan met concurrent Immoweb – Luchthaven Brussels Airport zal door de impact van de coronacrisis dit jaar met een verlies van 200 miljoen euro rekening houden. Dat heeft Arnaud Feist, topman van Brussels Airport, gezegd. Een volledig herstel zal volgens Feist mogelijk drie tot vier jaar in beslag nemen. Vorig jaar boekte de luchthaven nog 220 miljoen euro winst – Brouwer AB InBev heeft het online verkooppunt Jupilershop.be gelanceerd. Dat biedt de brouwer de mogelijkheid om een aantal merken uit zijn portefeuille rechtstreeks aan de eindconsument te verkopen. Gestart wordt met de merken Jupiler, Stella, Leffe en Victoria.