managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 7th, 2020

Het Britse bedrijf Norton Motorcycles, fabrikant van motorfietsen, werkt aan een nieuwe groei. Norton kon begin dit jaar door de Indiase groep TVS Motor van een faillissement worden gered. TVS Motor, dat voor de overname een bedrag van 16 miljoen heeft betaald, zou nu echter een nieuwe strategie voor het Britse bedrijf hebben opgebouwd. Norton heeft momenteel 55 werknemers, maar zou dat bestand op korte termijn met 25 procent willen opvoeren. Daarnaast wil het bedrijf opnieuw naar een hoger productieniveau overschakelen. Daarbij wordt ook gekeken naar een internationale uitbreiding. John Russell, een gewezen topman van Harley-Davidson, is tot tijdelijk chief executive aangesteld.

In de Nederlandse provincie Noord-Brabant is gestart met het ruimen van nertsen. Er worden zeven boerderijen ontmanteld. De sites zouden een gevaar voor de verspreiding van het coronavirus vormen. Nederland heeft 150 nertskwekerijen. Over vier jaar moet de activiteit definitief stoppen – Brazilië zal zich mogelijk uit de World Health Organisation (WHO) terugtrekken. Dat heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gezegd. De organisatie waarschuwt dat een snelle opheffing van de lockdown het risico op de verspreiding van het coronavirus zou kunnen vergroten – Bij het bedrijf WeWork heeft creatief directeur Miguel McKelvey zijn vertrek aangekondigd. McKelvey was samen met voormalig topman Adam Neumann, die het bedrijf eerder al heeft verlaten, oprichter van WeWork. Het bedrijf voert een grote reorganisatie door. Nog andere topkaders zijn opgestapt.

In Californië bereidt het nutsbedrijf Pacific Gas & Electric een herfinancieringsplan van 11 miljard dollar voor. Die operatie moet het concern toelaten de faillissementsprocedure achter zich te laten en een doorstart te maken. De herfinanciering gebeurt met leningen en obligaties – Kosovo verwijdert alle handelsbarrières voor goederen die in buurland Servië zijn geproduceerd. Dat heeft de nieuwe Kosovaarse premier Avdullah Hoti aangekondigd. De maatregel moet de weg openen voor gesprekken over een verdere normalisering van de onderlinge betrekkingen – Indien de Amerikaanse winkelketen JC Penney voor zijn faillissement geen akkoord vindt met zijn schuldeisers, zal investeerder Sycamore Partners het bedrijf mogelijk overnemen. Dat blijkt uit gesprekken die tussen de verschillende partijen worden gevoerd.

De Duitse autobouwer Volkswagen zal mogelijk verdere besparingen moeten doorvoeren dan eerder was voorzien. Herbert Diess, topman van Volkswagen, zou onder meer de kosten voor onderzoek en ontwikkeling en voor investeringen sterker onder controle willen brengen – In Argentinië heeft de provincie Mendoza een eigen herstructureringsplan aangekondigd. De provincie, die vooral voor zijn wijnproductie bekend staat, heeft een eerste afbetaling van een lening van 590 miljoen dollar gemist. Mendoza wil nu met schuldeisers een nieuwe regeling – De Amerikaanse hotelketen Marriott International ziet zich verplicht om eind deze zomer zijn hotel Sheraton Four Points in Havana te sluiten. De Amerikaanse president Donald Trump heeft beslist om de vergunning van Marriott voor Cubaanse activiteiten niet te verlengen.

De Britse autobouwer Aston Martin is van plan om vijfhonderd banen te schrappen. De ingreep is volgens het bedrijf noodzakelijk om de impact van de dalende verkoop te kunnen opvangen. Aston Martin zegt met de vakbonden over de ingreep onderhandelingen te zullen starten – De Britse pubketen Revolution Bars haalt bij investeerders een bedrag van 15 miljoen pond op om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Revolution Bars heeft een netwerk van 74 pubs. Al die vestigingen moesten door de coronacrisis tijdelijk worden gesloten – De Britse autobouwer Jaguar Land Rover (JLR) heeft bij een groep Chinese banken een lening van 705 miljoen dollar gekregen. De bijkomende middelen moeten het bedrijf helpen de impact van het coronavirus op te vangen. China is voor Jaguar Land Rover een bijzonder belangrijke markt.

Het luchtvaartbedrijf Sonaca uit Gosselies heeft met een kapitaal operatie een bedrag van 100 miljoen euro opgehaald. De ingreep moet het bedrijf helpen de impact van de coronacrisis op de sector te helpen opvangen. De helft van het nieuwe kapitaal is afkomstig van de overheid – Luchtvaartmaatschappij ASL Group start met nieuwe lijnvluchten naar Ibiza. Het bedrijf zet daarbij zakenvliegtuigen in. Voor de formule Flying Executive wil de ASL Group twee vliegtuigen van de Braziliaanse constructeur Embraer inzetten – Het Waalse farmaconcern Mithra krijgt van de Amerikaanse investeerder toegang tot een bijkomend kapitaal van 50 miljoen euro. In eerste instantie voert Mithra een kapitaalverhoging van 10 miljoeneuro dollar. LDA Capital kan door de overeenkomst maximaal een belang van 4,9 procent in Mithra verwerven.