managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 29th, 2020

Palestijnse bedrijven in het bezette Oost-Jerusalem vrezen dat ze zullen worden uitgedreven om plaats te maken voor de technologie-ambities van de Israëlisch autoriteiten. Dat hebben een aantal Palestijnse ondernemers tegenover het persbureau Agence France Presse (AFP) gemeld. Het persbureau meldt dat het gebied Wadi el-Joz momenteel een groot aantal Palestijnse bedrijven, onder meer garages en restaurants, omvat. De Israëlische regering zou het gebied echter willen opeisen voor de uitbouw van een grote zone voor hoogtechnologische ondernemingen. In totaal zouden door de plannen meer dan tweehonderd Palestijnse ondernemingen hun deuren moeten sluiten en verhuizen.

De Amerikaanse president Donald Trump zou overwegen om een verkoop van de failliete satellietoperator OneWeb aan buitenlandse partijen te verbieden. Onder meer een Brits consortium zou interesse hebben om OneWeb te gebruiken voor de uitbouw van een Brits navigatiesysteem – Bij de Japanse autobouwer Mitsubishi, die vorig boekjaar een verlies van 241 miljoen dollar heeft geleden, zal aan de hogere kaderleden een loonsverlaging opleggen. Dat heeft Takao Kato, chief executive van Mitsubishi, gemeld – De Duitse autobouwer Mercedes heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met chipfabrikant Nvidia. De collaboratie zou moeten uitmonden in het ontwerp van een geautomatiseerd aandrijfsysteem. Recent nog had Mercedes nog een gelijkaardige samenwerking met rivaal BMW gestopt.

De Rolling Stones dreigen met een strafzaak tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De Britse rockgroep duldt niet langer dat de campagne-evenementen van Trump met hun compositie ‘You Can’t Always Get What You Want’ worden afgesloten – Investeerder Hermes International heeft kritiek geuit op de keuze van de Britse bank HSBC Holdings om de machtsgreep van de Chinese regering op Hongkong goed te keuren. Hermes zegt daarbij niet te kunnen accepteren dat nieuwe wetten de mensenrechten zouden kunnen ondermijnen – De Aziatische stadstaat Singapore heeft een nieuwe bedrijfswetgeving gelanceerd. Daarmee wil Singapore grote investeerders uit Azië, Europa en de Verenigde Staten lokken. De stadstaat wil daarmee inspelen op de toenemende twijfels over de status van Hongkong als financiële draaischijf.

China Aluminum Corporation (Chalco) heeft de eerste voorraden van zijn bauxietproductie in Guinea naar zijn thuisland verstuurd. Door een akkoord twee jaar geleden kreeg Chalco van Guinea de uitbating van de bauxietmijn in Boffa toegewezen. Bauxiet is de grondstof voor aluminium – Meer dan duizend investeerders in het Duitse concern Wirecard hebben een groepsklacht neergelegd tegen auditeur Ernst & Young (EY). De investeerders zeggen dat de auditeur onvoldoende controle op Wirecard heeft uitgevoerd en zoeken een claim van 1 miljard euro – De online retailer The Hut Group, verdeler van schoonheidsproducten, voert besprekingen met investeerders Schroders, T Rowe Price en Fidelity. De besprekingen kaderen in mogelijke plannen van The Hut Group voor een beursintroductie van 5 miljard pond.

De Britse premier Boris Johnson heeft een investering van 1 miljard pond voorzien voor de wederopbouw van het Engelse onderwijssysteem. Johnson wil naar eigen zeggen de Engelse kinderen een onderwijsniveau van wereldklasse aanbieden – Het restaurantconcern Azzurri Group, eigenaar van ketens zoals Coco di Mama, Ask Italian en Zizzi, overweegt een verkoop. Die operatie zou Bridgepoint, huidig eigenaar van Azzurri, moeten helpen de verliezen door de coronacrisis op te vangen. Azzurri is uitbater van driehonderd restaurants en heeft zesduizend werknemers – Een dispuut tussen het technologiebedrijf Nokia en autobouwer Daimler rond een patent voor autocommunicatie moet aan het Europese Hof voor Justitie worden voorgelegd. Dat heeft het Duitse Bundeskartellamt gemeld in een schrijven aan Duitse regionale rechtbanken.

Het telecomconcern Vodafone zal zijn divisie Europese zendmasten wellicht op de beurs van Frankfurt noteren. Eerder was verwacht dat de divisie een notering aan de beurs van Londen zou krijgen. De beursgang zou mogelijk voor begin volgend jaar zijn voorzien – Luca de Meo, de nieuwe chief executive van autobouwer Renault, zou een verloning van ruim 5 miljoen euro ontvangen. Daarmee zal de Meo beduidend minder ontvangen dan zijn voorganger Carlos Ghosn, die na een schandaal in Japan moest vertrekken – Shiva Hotels Group heeft een budget van 230 miljoen pond gereserveerd voor de bouw van een nieuw luxehotel in de wijk Marylebone in de Britse hoofdstad Londen. Verwacht wordt dat het hotel, met bijna tweehonderd kamers, over drie jaar zijn deuren zal kunnen openen.