managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 30th, 2020

De Adélie-pinguïns op Antarctica voelen zich bijzonder goed in hun vel met de mildere klimaatomstandigheden. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan het Japanse National Institute of Polar Research. De onderzoekers stelden vast dat de populatie zich bij een lagere ijsvorming beter reproduceerde. Dat zou te maken hebben met het feit dat de dieren in die omstandigheden gemakkelijker toegang hebben tot open water. Aangezien de dieren sneller kunnen zwemmen dan stappen zouden ze vlugger bij noodzakelijke bronnen van voedsel kunnen raken. Met warmere temperaturen is er ook meer plankton, de groeiplek van het krill waarmee de pinguïns zich voeden.

H&M Group boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een  omzet van 83,6 miljard Zweedse kroon (7,99 miljard euro), tegenover bijna 108,5 miljard kroon inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies van nagenoeg 3,98 miljard kroon, tegenover een winst van ruim 6,9 miljard kroon de eerste helft vorig jaar – In de Verenigd Staten heeft het bedrijf Chesapeake Energy, producent van Texaanse schaliegas, de bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Het bedrijf heeft een schuldenlast van ongeveer 50 miljard dollar opgebouwd – Boeing is begonnen met testvluchten van de 737 MAX om een nieuwe certificatie te krijgen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben het bedrijf daarvoor de toestemming gegeven. De toestellen van het type werden meer dan een jaar aan de grond gehouden na twee crashes met in totaal 346 doden.

Het Duitse betalingsbedrijf Wirecard zet zijn zakelijke activiteiten voorlopig voort. De onderneming vroeg eerder weliswaar bescherming tegen een faillissement, maar het bedrijf zegt dat de schuldeisers er alle belang bij hebben dat de activiteiten niet worden onderbroken – In de Verenigde Staten hebben maaltijdbezorger Grubhub en restaurantketen Chipotle Mexican Grill een samenwerking gestart. Daarbij zal Grubhub de maaltijden van Chipotle op het adres van de consumenten bezorgen – De virusremmer remdesivir van het Amerikaanse farmaconcern Gilead Sciences zal voor een behandeling van zes injecties in totaal een kostprijs hebben van 2.340 dollar. Dat heeft Daniel O’Day, topman van Gilead Sciences aangekondigd. Remdesivir is in de Verenigde Staten en de Europese Unie aanbevolen als een behandeling van coronabesmettingen.

Het Canadese entertainmentbedrijf Cirque du Soleil heeft bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. De beslissing werd het bedrijf opgedrongen door de uitbraak van de coronapandemie, die tot een opschorting van alle geplande spektakel leidde – De cosmeticagroep Coty neemt een belang van 20 procent in het bedrijf KKW Beauty van Kim Kardashian. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 200 miljoen dollar. Coty nam eerder voor 600 miljoen dollar ook al een belang van 51 procent in Kylie Cosmetics, het bedrijf van Kylie Jenner, de halfzus van Kim Kardashian – Ineos neemt wereldwijd vijftien vestigingen en joint-ventures van British Petroleum (BP) over. Het akkoord heeft betrekking op de productie van gezuiverd tereftaalzuur en azijnzuur. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5 miljard dollar.

Bij het Duitse Commerzbank verdwijnen mogelijk 7.000 banen. Ook zouden vierhonderd filialen definitief kunnen worden gesloten. Dat hebben ingewijden gemeld. Commerzbank wil met de kostenbesparingen ontevreden aandeelhouders tegemoet komen – In Frankrijk hebben zich zes kandidaten gemeld om de staalfabriek van France Rail Industry in Hayange over te nemen. Naast ArcelorMittal en British Steel zouden ook Liberty Steel, Greybull, Saarstahl en Jindal belangstelling hebben getoond. Tegen het einde van de zomer wordt een beslissing verwacht – In Frankrijk is voormalig premier François Fillon door een rechtbank wegens fictieve tewerkstelling tot vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief, veroordeeld. Fillon zou zijn echtgenote Penelope Clarke onterecht als parlementair medewerker hebben betaald. Fillon gaat in beroep tegen de uitspraak.

De Belgische groep Contraload, fabrikant van paletten, wordt overgenomen door het Amerikaanse concern Tosca. De overnemer betaalt voor Contraload aan investeerders Gimv en Down2Earth, de voormalige eigenaars van het Belgische bedrijf, een bedrag van 250 miljoen euro – Brussels Airport zal dit jaar met een verlies van 200 miljoen euro moeten rekening houden. Dat heeft het bedrijf gemeld. Vorig jaar was er nog een winst van 76 miljoen euro. Volgend jaar zou op een break-even worden gerekend. Pas over twee jaar wordt opnieuw winst verwacht – Investeerder Gimv neemt een belang van 40 procent in het technologiebedrijf Televic uit Izegem. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 60 miljoen euro zijn gemoeid. Televic ontwikkelt communicatiesystemen voor treinen, vergaderzalen, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.