managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 1st, 2020

In Mexico heeft luchtvaartmaatschappij Aeromexico bescherming tegen een faillissement aangevraagd. Aeromexico is daarmee de derde grote Latijns-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die onder de problemen van de coronacrisis begeeft. In Latijns-Amerika is de luchtvaartsector nog zwaarder door de coronacrisis getroffen dan elders in de wereld. In mei hadden ook al Latam Airlines uit Chili en Avianca uit Colombia bescherming tegen een faillissement moeten aanvragen. In tegenstelling tot de Verenigde Staten en Europa hebben de Latijns-Amerikaanse regeringen tot nu toe geweigerd om hun noodlijdende luchtvaartmaatschappijen financieel bij te springen.

De Amerikaanse pakketbezorger Fedex realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van 69,2 miljard dollar, tegenover 69,7 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De winst steeg van 540 miljoen dollar naar 1,3 miljard dollar, dankzij het wegvallen van een eenmalige last – De Europese vliegtuigbouwer Airbus schrapt wereldwijd 15.000 banen. Daarmee wordt het personeelsbestand met 16,5 procent afgeslankt. Het bedrijf wijst erop dat de productie de volgende twee jaar de productie met 40 procent zal moeten verminderen – Het Canadese concern Lululemon Athletica, verkoper van sportkleding en yogatextiel, neemt het bedrijf Mirror, fabrikant van fitnessapparatuur, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 500 miljoen dollar. Brynn Putnam, oprichtster en chief executive van Mirror, blijft op post. Mirror blijft ook een zelfstandige eenheid.

Het Zuid-Afrikaanse technologieconcern Prosus lijkt de belangrijkste kandidaat om de reclamedivisie van online handelaar eBay over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Ook de Noorse groep Adevinta en een consortium van de investeerders Blackstone, Permira en Hellman & Friedman zouden interesse hebben – Uber wil de maaltijdbesteller Postmates overnemen. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 2,6 miljard dollar. Postmates heeft op de interesse nog niet gereageerd. Het bedrijf zou ook een beursgang hebben overwogen – In Spanje heeft investeerder Dux Gaming voetbalploeg Inter de Madrid, actief in de derde klasse van de Spaanse competitie, overgenomen. Dux Gaming, waarin ook de Belgische voetballer Thibaut Courtois investeerde, is het eerste gamingbedrijf dat een deel van een voetbalclub heeft gekocht.

De Britse luchtvaartmaatschappij Easyjet gaat in Groot-Brittannië tot 5.000 banen schrappen. Bovendien sluit het bedrijf zijn basissen op de luchthavens van Stansted, Southend en Newcastle. De ontslagen zouden ook op 700 piloten betrekking hebben – Het energiebedrijf Shell gaat op zijn raffinaderijen en gasvelden een afschrijving tussen 15 miljard dollar tot 22 miljard dollar boeken. Dat is de grootste waardevermindering uit de geschiedenis van het concern. In de gasdivisie wordt de grootste afschrijving, ongeveer 9 miljard dollar, doorgedreven – Online verhuurplatformen zoals Airbnb krijgen in Amsterdam niet langer toegang tot de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en Grachtengordel-Zuid. Het stadsbestuur zegt dat de leefbaarheid voor de bewoners door het toerisme teveel onder druk was geraakt. Daardoor was het verbod noodzakelijk.

Dominique Leroy, de voormalige chief executive van het telecombedrijf Proximus, heeft met het parket een minnelijke schikking gesloten. Leroy betaalt een boete van 107.000 euro, waardoor een mogelijke vervolging wegens voorkennis wordt stopgezet – De Colruyt Group heeft een belang van 65 procent genomen in het databedrijf Daltix uit Antwerpen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Colruyt heeft een optie om op termijn ook de resterende aandelen van Daltix over te nemen. Daltix streeft door de overname naar een internationale uitbreiding – Bij het modeconcern FNG Group hebben de vakbonden het gerecht om een diepgaand onderzoek gevraagd. Tevens werd het ontslag van de directie gevraagd. Bij de ondernemingsrechtbank van Mechelen werd de aanstelling van voorlopige bewindvoerders gevraagd.

De ondernemingsrechtbank van Dendermonde heeft het reorganisatieplan van modeketen E5 Mode goedgekeurd. Alle personeelsleden blijven aan boord, maar een nieuwe investeerder is er nog niet. De groep verloor door de uitbraak van de coronacrisis in maart en april 20 miljoen euro omzet – KBC Bank slankt zijn kantorennetwerk verder af. De groep besliste om de volgende maanden 54 bemande bemande kantoren te sluiten. Er zou echter geen impact zijn op de werkgelegenheid. Momenteel heeft KBC Bank nog 382 bemande kantoren – Agfa-Gevaert investeert in zijn vestiging in Mortsel in de bouw van een nieuwe productielijn voor de aanmaak van inkjetinkt op waterbasis. Het betreft hier een product dat door Agfa-Gevaert zelf is ontwikkeld. Inkjetinkt is één van de groeipijlers van Agfa-Gevaert. De investering zorgt niet voor extra werkgelegenheid.