managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 6th, 2020

In Groot-Brittannië is heel wat commotie ontstaan nadat was gebleken dat Thames Water zijn ontslagen topman Steve Robertson een vertrekpremie van 2,8 miljoen pond heeft meegegeven. Nochtans was Robertson wegens een aantal fouten de laan uitgestuurd. Het bedrijf moest onder meer een boete van 20 miljoen pond betalen voor illegale lozingen in de Theems. Robertson stond drie jaar aan het hoofd van Thames Water. In mei vorig jaar werd hij echter ontslagen. Groot-Brittannië besliste op het einde van de jaren tachtig van vorig jaar zijn waterbevoorrading te privatiseren. Dat is echter een complete mislukking gebleken, waarbij hoge dividenden voor de aandeelhouders tot dure rekeningen leidden.

Argentinië heeft de deadline voor een akkoord met zijn crediteuren over een schuldenlast van 66 miljard dollar tot de eerst week van augustus opgeschort. Het Zuid-Amerikaanse land heeft 324 miljard dollar schulden en dreigt dan ook nogmaals failliet te gaan – De kernactiviteiten van het Duitse betaalbedrijf Wirecard in Europa en de Amerika’s heeft gedurende jaren zware verliezen gemaakt. Die problemen waren veel zwaarder dan tot nu was vermoed. Dat heeft adviseur KPMG gezegd – In de Verenigde Staten wordt maaltijdbesteller Postmates voor een bedrag van 2,65 miljard dollar overgenomen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Postmates werd negen jaar geleden opgericht en zou in mei op de Amerikaanse markt voor maaltijdbestellingen een aandeel van 8 procent hebben gehad.

De Wereldbank heeft plannen voor de uitgifte van een tweede corona-obligatie opgeborgen nadat critici hadden opgeworpen dat het systeem de investeerders bevoordeelde en te traag was om arme naties uit te betalen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld – In de Verenigde Staten neemt investeerder Berkshire Hathaway een groot deel van het gasnet van het concern Dominion Energy over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4 miljard dollar. De overname heeft betrekking op 7.700 mijl pijpleidingen en 900 miljard kubieke voet opslagcapaciteit – In Groot-Brittannië heeft premier Boris Johnson een budget van 1,57 miljard pond beloofd voor de ondersteuning van kunst en erfgoed, sectoren die door de coronacrisis zwaar zijn geraakt. Critici zeggen echter dat de hulp te laat komt en te beperkt blijft. Er zijn al vele ontslagen vallen.

De Indiase maaltijdbesteller Zomato krijgt geen toegang tot een financiering van 150 miljoen dollar, die eerder dit jaar met de Chinese investeerder Ant Financial was afgesproken. Het geld is door de nieuwe Indiase wet op buitenlandse investeringen geblokkeerd – De Amerikaanse autobouwer Nikola, constructeur van elektrische wagens, heeft plannen om een netwerk van laadstations in Groot-Brittannië en het Europese vasteland aan te leggen. Nikola bouwt trucks die op waterstof rijden. Het bedrijf zou in Europa een vijftigtal stations willen bouwen – Het Japanse informatica-concern Fujitsu gaat zijn oppervlakte kantoorruimtes over een periode van drie jaar halveren. Er zullen flexibele werktijden worden ingevoerd en de werknemers zullen zoveel mogelijk thuis werken. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Fujitsu heeft tachtigduizend werknemers.

In Japan wil het elektriciteitsbedrijf Tokyo Electric Power Company (Tepco) een centrale voor de opslag van energie bouwen waarbij gebruikt zou worden gemaakt van gebruikte batterijen van elektrische wagens. De batterijen zouden uit China worden gehaald – In Rusland heeft Roman Trotsenko, één van de rijkste ondernemers van het land, een belang van 75 procent genomen in het bedrijf Arctic Mining Company. Hij zou plannen hebben om op de noordpool steenkool te gaan ontginnen. Daarvoor zou hij een investering van 33 miljard roebel of 476 miljoen dollar voorzien – Japan heeft plannen om tegen eind dit decennium de meerderheid van zijn verouderende steenkoolcentrales te sluiten. Momenteel is de energievoorziening in Japan nog voor ongeveer een derde van steenkool afhankelijk. Het land wil echter op duurzamere bronnen overstappen.

In Duitsland vreest ongeveer 21 procent van de ondernemingen dat zijn overlevingskansen door de coronacrisis in het gedrang worden gebracht. Dat blijkt uit een enquête van het Duitse Ifo Institute. Vooral de reissector, hotels en restaurants staan onder zware druk – In Japan moeten winkels, supermarkten en andere retailers voortaan aan hun klanten geld aanrekenen voor het gebruik van plastic tassen. De nieuwe wet wil de Japanse consumenten aanzetten om eigen draagtassen naar de winkels mee te nemen. De maatregel moet helpen de vervuiling van de oceanen tegen te gaan – In Frankrijk zijn tijdens de maand juni 20.990 elektrische wagens verkocht. Daarmee vertegenwoordigde de sector 9 procent van de totale autoverkoop. Dat betekent een sterke groei tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een aandeel van 2,5 procent werd gemeld.