managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 7th, 2020

In Nederland krijgt 42 procent van alle smartphones inmiddels een tweede leven. Dat zegt een rapport van de nieuwssite Telecompaper. Vastgesteld werd dat 14 procent van de apparaten wordt doorverkocht aan derde partijen, terwijl 21 procent binnen of buiten de eigen familie wordt doorgegeven. Anderzijds wordt 42 procent van alle apparaten opzij gelegd om eventueel als reservetoestel te kunnen worden gebruikt. Nog eens 6 procent van alle toestellen wordt weggegooid. Het rapport wijst er nog op dat toestellen van Apple het vaakst worden doorverkocht (23 procent) of doorgegeven (26 procent). De apparaten van Apple worden ook het minst opzij gelegd (35 procent) of weggegooid (3 procent).

Denemarken heeft, ondanks dreigende sancties van de Verenigde Staten, beslist om het laatste stuk gasleiding NordStream 2 te laten aanleggen. De leiding moet over een afstand van 1.230 kilometer gas van Rusland naar Duitsland brengen. Russische schepen mogen de leiding nu in Deense wateren leggen – Sandwichketen Pret A Manger sluit in Groot-Brittannië dertig winkels. Daarbij verdwijnen ongeveer 330 banen. Maar ook in andere filialen zouden nog eens duizend arbeidsplaatsen moeten worden geschrapt. De keten heeft momenteel in Groot-Brittannië een netwerk van 410 vestigingen met ongeveer 8.000 werknemers – De Chinese CN Energy Group, producent van biomassa op basis van hout, wil een introductie op de technologiebeurs Nasdaq in New York. Het bedrijf zou met de beursgang tussen 20 miljoen dollar en 25 miljoen dollar willen ophalen.

Lloyds Banking Group neemt volgend jaar afscheid van zijn Portugese chief executive António Horta-Osório. De volgende maanden zal naar een opvolger worden gezocht. Horta-Osório heeft gedurende tien jaar de Britse bank geleid. Hij was voordien topman van de Britse divisie van Santander – Ook de prestigieuze Cass Business School, onderdeel van de City University London, gaat zijn naam veranderen. De school is immers genoemd naar John Cass, een handelaar uit de zeventiende eeuw die zich een sterk voorstander van de slavernij toonde – China wil een bedrag van 200 miljoen yuan of ruim 28 miljoen dollar investeren in de versterking van zijn treinverbindingen met Europa. Met de investeringen moeten nieuwe transporthubs worden gebouwd in de bouw van transpsorthubs in de steden Zhengzhou, Chongqing, Chengdu, Xian en Urumqi.

De omstreden oliepijpleiding Dakota Access in de Amerikaanse staat South Dakota moet de eerste week van augustus zijn stilgelegd. Dat heeft een rechtbank besloten. De beslissing is een grote overwinning voor de indianenstammen die al jaren tegen de aanleg van de pijpleiding strijden – In Rome is de beroemde componist Ennio Morricone overleden. Morricone raakte vooral beroemd voor de filmmuziek van een aantal zogenaamde spaghetti-westerns die door zijn jeugdvriend Sergio Leone werden geregisseerd. Morricone (91) overleed aan complicaties van een dijbeenbreuk – De sociale netwerksite Facebook en zijn berichtendienst WhatsApp zullen de gegevens van gebruikers niet meer beschikbaar stellen voor de autoriteiten in Hongkong. De bedrijven zeggen zich zorgen te maken over de mensenrechten door de nieuwe veiligheidswet van Hongkong.

Het Oostenrijkse chipconcern Austria Mikro Systeme (AMS) mag het Duitse verlichtingsbedrijf Osram overnemen. Dat heeft de Europese Commissie gezegd. De fusie zou geen bedreiging voor de concurrentie op de markt vormen. Het Oostenrijkse concern betaalt voor Osram 4,6 miljard euro – Het Deense bedrijf DSV Global Transport & Logistics investeert in Horsens, een stad in Jutland, 270 miljoen euro in de bouw van een nieuw logistiek centrum. Het complex krijgt een oppervlakte van 700.000 vierkante meter. De site wordt daarmee het grootste logistieke centrum van Europa – Retailer Carrefour heeft in Frankrijk een online marktplaats voor dagelijkse boodschappen gelanceerd. Op het nieuwe platform worden tot honderdduizend producten van meer dan honderd verschillende retailers te koop aangeboden.

Het Duitse energiebedrijf 50Hertz, onderdeel van de Belgische groep Elia, zal over twaalf jaar nog uitsluitend hernieuwbare energie over zijn netwerk transporteren. Het voorbije jaar werd een aandeel van 60 procent hernieuwbare energie gehaald – Het farmabedrijf Mithra heeft een contract gesloten met het Tsjechische bedrijf Zentiva voor de commercialisering van zijn anticonceptiering Myring in Frankrijk, Polen en Groot-Brittannië. De overeenkomst loopt over een periode van zeven jaar en levert Mithra 2 miljoen euro op – De Belgische restaurants hebben zich bij Denis Ducarme, federaal minister van middenstand en zelfstandigen, beklaagd over de commissies die de maaltijdbestellers Deliveroo en Uber Eats aanrekenen. Het is volgens de restaurants onaanvaardbaar dat ze daarbij op elke bestelling 30 procent commissie moeten betalen.