managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 31st, 2020

De zelfrijdende auto’s van het Russische internetbedrijf Yandex hebben autonoom inmiddels meer dan vier miljoen mijl kilometers afgelegd. Daarmee staat het Russische bedrijf op het gebied van autonome verplaatsingen wereldwijd op een derde plaats. In oktober vorig jaar stond Yandex met één miljoen mijl nog op een vijfde plaats. Yandex beschikt over een vloot van 130 zelfrijzende wagens. De wereldwijde ranglijst wordt echter aangevoerd door het Amerikaanse bedrijf Waymo, onderdeel van de technologiegroep Alphabet, dat in januari dit jaar al een afstand van twintig miljoen mijl had gemeld. Volgens analisten heeft Yandex de eerste zes maanden van dit jaar in zelfrijdende technologie 21 miljoen dollar geïnvesteerd.

Het technologiebedrijf Apple boekte tijdens het voorbije kwartaal een omzet van 59,7 miljard dollar, tegenover 53,81 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 10,04 miljard dollar tot 11,25 miljard dollar – Het internetbedrijf Google boekte het voorbije kwartaal 29,9 miljard dollar reclame-inkomsten, tegenover een bedrag van 32,5 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De terugval is toe te schrijven aan de coronacrisis. De inkomsten van de clouddiensten stegen echter van 2,1 miljard dollar naar 3 miljard dollar – Het technologieconcern Amazon boekte tijdens het voorbije kwartaal een omzet van 88,9 miljard dollar. Dat was 40 procent meer dan dezelfde periode periode jaar. De operationele winst steeg van 3,1 miljard dollar naar 5,8 miljard dollar. Clouddienst Amazon Web Services boekte 11 miljard dollar omzet.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook boekte het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 18,69 miljard dollar, tegenover 16,89 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,6 miljard dollar naar 5,2 miljard dollar. Het aantal dagelijks actieve gebruikers steeg met 12 procent tot 1,79 miljard mensen – Vanop Cape Canaveral in Florida heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa zijn marssonde Perseverance gelanceerd. De Persevere moet een jeep en een helikopter op de planeet Mars neerzetten. De reis zal naar verwachting zeven maanden in beslag nemen – Engie wil een aantal activiteiten verkopen of verzelfstandigen. De geviseerde divisies zijn actief die geen rechtstreeks verband houden met energievoorziening. Jean-Pierre Clamadieu, voorzitter van Engie, zou opteren voor een beursgang.

Het Britse farmaconcern GlaxoSmithKline (GSK) boekte het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 7,6 miljard pond. Dat was 2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1 miljard pond naar 2,4 miljard pond – Mijnbouwer Rio Tinto boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 5,6 miljard dollar. Dat was 12 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De investeringen liepen met 13 procent op tot 2,7 miljard dollar. De nettowinst viel van 4,1 miljard dollar naar 3,3 miljard dollar terug – Het Duitse chemieconcern Basf boekte tijdens het voorbije kwartaal een omzet van 12,7 miljard euro. Dat is 12 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 878 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 5,9 miljard euro het tweede kwartaal vorig jaar.

Door een herstructureringen verdwijnen bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zestig gedwongen ontslagen. Dat heeft de directie van het luchtvaartbedrijf gemeld. Door alternatieve oplossingen, zoals deeltijds werk, kon een groter banenverlies worden vermeden – Brouwer AB InBev boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 10,3 miljard dollar. Dat was 18 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 90 procent tot 351 miljoen dollar. De bierverkoop viel met 17,1 procent terug – Bij de verkoop van de hamburgerketen Ellis Burgers twee jaar geleden werden de prestaties van het bedrijf overschat. Daardoor werden de overnemers Gimv en Top Brands naar eigen zeggen misleid. Zij hebben daarom een claim tegen de vorige eigenaars ingediend.

Telecomoperator Telenet boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 1,27 miljard euro, tegenover 1,26 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 56 miljoen euro tot 184,9 miljoen euro – Luierfabrikant Ontex boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,05 miljard euro. Dat was 5,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kende, dankzij een aantal efficiëntieverbeteringen, een groei van 8,4 miljoen euro naar 41,1 miljoen euro – De modeholding FNG Group heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf, dat onder meer de merken Brantano en Miss Etam overkoepelt, is er niet in geslaagd nieuw investeerders aangetrokken. Dat heeft de directie van het bedrijf gemeld. Door het faillissement worden in België 1.300 werknemers getroffen