managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 1st, 2020

De Chinese gamingsector heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 139,4 miljard yuan (19,9 miljard dollar) gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 22,34 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de China Game Industry en de China Audio-Video and Digital Publishing Association. Games die door Chinese ondernemingen werden ontwikkeld, haalden volgens het rapport een omzet van 120,1 miljard yuan. Dat betekende een toename met 30,38 procent tegenover de eerste zes maanden vorig jaar. De groei van de gamingsector was in belangrijke mate gelinkt aan de coronacrisis, die vele mensen verplichtte om thuis te blijven. Games zorgden daarbij voor entertainment.

Het technologiebedrijf Apple heeft op de Amerikaanse beurs een waarde van 1,84 biljoen dollar laten optekenen. Daarmee werd Apple opnieuw het meest waardevolle bedrijf van de wereld. Vorig lijstaanvoerder Saudi Aramco boekte een waarde van 1,76 biljoen dollar – Alstom mag Bombardier Transportation overnemen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. Met de overname is een bedrag van ongeveer 6 miljard euro gemoeid. De fusiegroep moet een aantal activiteiten afstoten om de concurrentie op de markt te garanderen – Het Finse telecomconcern Nokia boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 5,1 miljard euro. Dat was 11 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Nokia maakte een kwartaalwinst van 170 miljoen euro, tegenover een verlies van 57 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar.

Autobouwer Fiat-Chrysler boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 11,7 miljard euro. Dat was 56 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De verkoop daalde met 63 procent tot 424.000 wagens. Het bedrijf leed een verlies van 1,05 miljard euro, tegenover 793 miljoen euro winst het tweede kwartaal vorig jaar – London Stock Exchange (LSE) bekijkt de mogelijke verkoop van het Italiaanse beursbedrijf Borsa Italiana. Met die operatie hoopt de Engelse beursgroep op een goedkeuring van de Europese Commissie voor de overname van dataleverancier Refinitiv – De farmabedrijven Sanofi en GlaxoSmithKline hebben van de regering van de Verenigde Staten een bedrag van 1 miljard dollar gekregen voor de ontwikkeling van een potentieel vaccin tegen het coronavirus. In ruil krijgen de Verenigde Staten 100 miljoen dosissen toegewezen.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron boekte tijdens het tweede kwartaal dit jaar een omzet van 13,5 miljard dollar, tegenover bijna 39 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een verlies van 8,3 miljard dollar, tegenover een winst van 4,3 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar – De Amerikaanse groep Nvidia, producent van chips en grafische kaarten, is in vergevorderde gesprekken over een overname van de Britse chipontwerper ARM Holdings, momenteel in handen van het Japanse technologieconcern SoftBank. Dat hebben bronnen gemeld – Het Franse energieconcern Engie boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 27,4 miljard euro. Dat was ruim 9 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf meldde een break-even, tegenover een winst van 2,1 miljard euro de eerste helft vorig jaar.

Ahold Delhaize wil tegen eind dit decennium de emissies van zijn activiteiten halveren. Daarmee wil de onderneming zijn ecologische voetafdruk verkleinen. Het bedrijf wil daarvoor onder meer zijn koelsystemen verbeteren en investeren in hernieuwbare energie en koolstofarme logistiek – Telecomoperator Proximus boekte tijdens het tweede kwartaal dit jaar een omzet van 1,33 miljard euro. Dat was 5,9 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 1,5 procent tot 477 miljoen euro. Grotere dalingen werden door kostenbesparingen vermeden – Tijdens de eerste helft van dit jaar boekte staaldraadfabrikant Bekaert een omzet van 1,77 miljard euro. Dat was een daling met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de rubberafdeling werd zwaar getroffen. De winst daalde van 239 miljoen euro naar 194 miljoen euro.

Holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een winst van 390 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 447 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De waarde van de portefeuille daalde van 18,7 miljard euro naar 17,5 miljard euro – De vastgoedconcern WDP Group boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een resultaat van 116,9 miljoen euro, tegenover een bedrag van 104,6 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De bezettingsgraad bedroeg 98,2 procent, tegenover 98,1 procent eind vorig jaar – Elia boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van bijna 1,18 miljard euro, tegenover nagenoeg 1,16 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 148,6 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 152,1 miljoen euro de eerste helft vorig jaar.