managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 11th, 2020

Het Franse concern Eutelsat, aanbieder van satellietcommunicatie, boekte het voorbije jaar een omzet van bijna 1,28 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. De winst van het concern daalde met 12,6 procent tot 297,6 miljoen euro. Rodolphe Belmer, topman van Eutelsat, maakt gewag van sterke prestaties, waarbij het bedrijf volgens hem goed weerstand heeft kunnen bieden aan de uitbraak van het coronavirus. Hij wijst daarbij onder meer naar een aantal nieuwe contracten die Eutelsat in Afrika heeft kunnen afsluiten. Daarnaast waren er ook de overname van de Europese satellietactiviteiten van Bigblu Broadband en een overeenkomst met Orange in Frankrijk.

Cruiserederij Royal Caribbean boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 175,8 miljoen dollar. Dat is 93 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 1,6 miljard dollar, tegenover 472,8 miljoen dollar winst dezelfde periode vorig jaar – In Hongkong is mediamagnaat Jimmy Lai gearresteerd. Hij wordt beticht van inbreuken tegen de nieuwe Chinese veiligheidswet die in Hongkong van kracht is. De groep Next Media is onder meer uitgever van de krant Apple Daily, die in Hongkong bijzonder populair was – De Amerikaanse restaurantgroep McDonald’s daagt Steve Easterbrook, voormalig topman van het concern, voor de rechter. McDonald’s zegt dat Easterbrook loog over zijn relaties met vroegere collega’s. Het bedrijf hoopt de ontslagvergoeding van Easterbrook, 40 miljoen dollar, te kunnen recupereren.

De Japanse elektronicagroep Toshiba stapt uit de productie van personal computers en laptops. De divisie was twee jaar geleden al voor 80 procent verkocht aan concurrent Sharp. Nu neemt Sharp ook de resterende 20 procent van de activiteiten over – De Britse overheid voert een onderzoek naar software die het bankconcern Barclays gebruikte om zijn personeel te monitoren. Barclays gebruikte volgens kranten gedurende achttien maanden een softwarepakket van het Amerikaanse Sapience Analytics om de werkpatronen van het personeel te analyseren – Het Chinese bedrijf Huawei moet de productie van chips stopzetten. Huawei kan immers geen beroep meer doen op noodzakelijke componenten van de Taiwanese TSM Company (TSMC), dat door de Amerikaanse sancties zich gedwongen zag de leveringen te stoppen.

Het bedrijf Eastman Kodak zal mogelijk alsnog een lening van de Amerikaanse regering, ter waarde van 765 miljoen dollar, moeten terugbetalen. Er zouden immers vermoedens zijn dat de onderneming zich schuldig gemaakt heeft aan handel met voorkennis – Het Amerikaanse muzieklabel Universal Music heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met zijn Chinese sectorgenoot Tencent Music. De twee partijen richten een joint-venture op die de aanwezigheid van muziek van het Amerikaanse label op de Chinese markt moet versterken – De chauffeurs van taxi-applicaties Uber en Lyft in Californië zijn werknemers en geen zelfstandige ondernemers. Dat heeft een rechtbank in Californië geoordeeld. Er is volgens de rechter een duidelijk dienstverband. De twee bedrijven kunnen tegen de uitspraak nog wel beroep aantekenen.

Het Franse concern Alstom wil een korting op de overnameprijs die voor de treindivisie van zijn Canadese sectorgenoot Bombardier is afgesproken. Er was een prijs van 6,2 miljard euro afgesproken, maar sindsdien moest de divisie een aantal afschrijvingen boeken – Investeerder Pontegadea, in handen van de Spaanse miljardair Amancio Ortega, heeft vanuit de retailsector zware kritiek gekregen. Pontegadea, dat onder meer de keten Zara in portefeuille heeft, zou bijzonder weinig geneigd zijn om zijn retailers huurkortingen te geven om de coronacrisis beter te kunnen opvangen – De ontwikkeling van een vaccin tegen het virus Covid-19 is mogelijk de enige manier om de onmiddellijke toekomst van de luchtvaartmarkt te redden. Dat heeft investeerder Warren Buffett gezegd. Buffett zelf diende belangrijke afschrijvingen te boeken op zijn activiteiten in de luchtvaart.

Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) boekte het voorbije jaar een omzet van 165 miljoen euro. Dat was 3 procent minder dan het jaar voordien. Het verlies van de onderneming, te wijten aan eenmalige lasten, steeg van 0,34 miljoen euro tot 3,87 miljoen euro – De Federale Verzekering neemt de Antwerpse verzekeraar BDM over. Door die transactie kan de Federale Verzekering voortaan ook een aantal gespecialiseerde activiteiten, zoals de verzekering van yachts, kunstcollecties en oldtimers, aanbieden. Drie jaar geleden was BDM in handen gekomen van de Amerikaanse Navigators Group – De vastgoedgroep Befimmo heeft zijn Blue Tower, een kantoortoren aan de Louizalaan in Brussel, voor een periode van 99 jaar in erfpacht gegeven aan de Amerikaanse financiële groep Goldman Sachs. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 112 miljoen euro.