managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 12th, 2020

Formula One heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 24 miljoen dollar, tegenover 620 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De competitie werd zwaar getroffen door de coronacrisis, die ervoor zorgde dat alle geplande wedstrijden werden afgelast. Vorig seizoen werden tijdens het tweede kwartaal nog zeven wedstrijden georganiseerds. De enige inkomsten die dit jaar konden worden gegenereerd, waren te danken aan sponsorcontracten die niet aan specifieke racedatums waren gelinkt. Er werd dan ook een verlies van 126 miljoen dollar geboekt, tegenover een winst van 14 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar.

Het Amerikaanse platform Airbnb, aanbieder van overnachtingsmogelijkheden, zou nog voor het einde van dit jaar een beursnotering nastreven. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Nog voor eind augustus zou Airbnb de aanvraag voor zijn beursgang indienen – Het Amerikaanse technologieconcern heeft de komst van het videogame Halo Infinite voor zijn spelcomputer Xbox uitgesteld tot volgend jaar. De vertraging is mede het gevolg van de wereldwijde coronapandemie. Het nieuwe game moest de verkoop van de nieuwe Xbox X ondersteunen – Het Gamaleya Institute in Moskou heeft een werkzaam vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd. Het middel wordt Spoetnik V genoemd, een verwijzing naar de eerste ruimtesatelliet die door de Sovjet-Unie werd gelanceerd.

Chipfabrikant Qualcomm heeft met een introductie van een duur licentiebeleid geen inbreuken tegen de patentwetgeving gepleegd. Dat heeft een Amerikaans hof van beroep beslist. De Amerikaanse Federal Trade Commission, die het proces was gestart, kan nog wel in hoger beroep gaan – Het Britse concern Rolls-Royce heeft bij aantal motoren van het type Trent XWB 84 tekenen van slijtage gevonden. Onder meer de Airbus A350 is met de betrokken motoren uitgerust. De slijtage zou zijn vastgesteld met de oudste versies, vier tot vijf jaar oud, van de motoren – Het Duitse online modeconcern Zalando boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 3,56 miljard euro. Dat was 19,6 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 108,1 miljoen euro naar 113,3 miljoen euro.

Het kredietkaartbedrijf American Express is in gevorderde onderhandelingen om het fintechplatform Kabbage over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Kabbage, momenteel in handen van onder meer de investeerders SoftBank en Reverence Capital Partners, zou ongeveer 850 miljoen dollar moeten kosten – Het Duitse chemieconcern Bayer neemt de Britse biotechgroep Kandy Therapeutics over. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 875 miljoen dollar zijn gemoeid. Kandy specialiseert zich in de vrouwelijke gezondheid – Het Duitse energieconcern Uniper boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 19,98 miljard euro, tegenover 33,74 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 308 miljoen euro naar 691 miljoen euro.

De Deense groep Vestas, fabrikant van windmolens, boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 3,5 miljard euro. Dat was 67 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 5 miljoen euro, tegenover 90 miljoen euro winst de eerste helft vorig jaar – Maaltijdbezorger HelloFresh boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 972,1 miljoen euro. Dat was een groei met 123 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 739 procent tot 153,6 miljoen euro – De Britse smartphonebank Revolut boekte vorig jaar een omzet van 162,7 miljoen pond. Dat was 180 procent meer dan het jaar voordien. Het verlies liep echter op van 32,9 miljoen pond naar 106 miljoen pond. Het bedrijf zegt anderzijds dit jaar al drie miljoen nieuw klanten te hebben kunnen registreren.

Schoenenverkoper Scapino, onderdeel van het Nederlandse concern Ziengs, wordt genoemd als mogelijke kandidaat om Brantano van FNG Group over te nemen. Ziengs kocht Scapino vijf jaar geleden uit het faillissement van Macintosh Retail, waarvan destijds ook Brantano een onderdeel was – De Belgische speelgoedketen Maxi Toys wordt overgenomen door de Franse familiale groep Gueydon, de historische aandeelhouder van het Franse speelgoedconcern King Jouet. Door de overname kunnen bij Maxi Toys 826 banen worden gered – Het bedrijf Sonaca uit Gosselies, fabrikant van vliegtuigonderdelen, heeft op zijn Amerikaanse dochteronderneming LMI Aerospace een waardevermindering van 101 miljoen euro moeten doorvoeren. Sonaca kocht LMI Aerospace drie jaar geleden voor een bedrag van 430 miljoen dollar.