managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 13th, 2020

Een sterke Amerikaanse militaire aanwezigheid in de ruimte is cruciaal voor de veiligheid en de welvaart van de Verenigde Staten. Dat staat in het rapport Spacepower dat de Amerikaanse Space Force, de ruimtevaartdivisie van het Amerikaanse leger, heeft gepubliceerd. Jay Raymond, directeur operaties bij de Amerikaanse Space Force, benadrukte daarbij dat de ruimtevaart in het verleden louter als een wetenschappelijke omgeving werd beschouwd, maar die situatie is volgens hem inmiddels helemaal veranderd. Ook oorlogsvoering in de ruimte kan volgens Raymond niet worden uitgesloten. De Amerikaanse regering kende in december een budget van 738 miljard dollar toe voor de oprichting van de Space Force.

Het technologieconcern Apple moet aan patentbeheerder PanOptis een schadevergoeding van 500 miljoen dollar betalen. Dat heeft een rechtbank in Texas geoordeeld. Apple zou volgens de rechter patenten van PanOptis hebben gebruikt. Apple kan nog wel in beroep gaan – In de Verenigde Staten is mediamagnaat Sumner Redstone (97) overleden. Redstone was oprichter van de entertainmentketen National Amusements, hoofdaandeelhouder van de groep ViacomCBS. Het vermogen van Redstone werd geraamd op een bedrag van 3 miljard dollar – De Deense energiegroep Ørsted boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 9,8 miljard kroon (1,3 miljard euro). Dat was 11 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 32 procent naar bijna 2,5 miljard Deense kroon. 

In de Verenigde Staten heeft het farmabedrijf Moderna met de regering een akkoord gesloten voor een levering van 100 miljoen exemplaren van een vaccin tegen het coronavirus. Met de overeenkomst is een bedrag gemoeid van meer dan 1,5 miljard dollar. Het vaccin is nog in ontwikkeling – Staalfabrikant Salzgitter boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,5 miljard euro, tegenover ruim 2,2 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies van de onderneming liep van 0,3 miljoen euro verder op tot 101 miljoen euro – Het alternatieve taxibedrijf Lyft boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 339,3 miljoen dollar, tegenover 867,3 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon, dankzij kostenbesparingen, van 644,2 miljoen dollar naar 437,1 miljoen dollar worden teruggebracht.

Het Amerikaanse telecombedrijf Liberty Global neemt zijn Zwitserse sectorgenoot Sunrise Communications over. De waarde van Sunrise wordt daarbij geraamd op een bedrag van ongeveer 4,6 miljard euro – Het energieconcern Shell heeft interesse in een instap in een petrochemisch project in de Indiase havenstad Vadinar. Shell zou een belang van 50 procent willen nemen in het project. Daarvoor zou al een akkoord zijn bereikt met initiatiefnemer Nayara Energy, gedeeltelijk eigendom van het Russische energieconcern Rosneft – Het Chinese concern Tencent boekte het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 115 miljard yuan (14 miljard euro). Dat was 29 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteerde vooral van de groeiende populariteit van gaming. De nettowinst liep met 28 procent op tot 33 miljard yuan.

Het Amerikaanse technologieconcern Cisco boekte tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 12,1 miljard dollar, tegenover 13,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 19 procent tot 2,6 miljard dollar – Het Japanse concern Toshiba boekte tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 599,8 miljard yen (4,8 miljard euro). Dat was 26,2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het operationeel verlies liep verder op van ruim 7,8 miljard yen naar 12,6 miljard yen – Het Duitse energieconcern Eon boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 12,84 miljard euro, tegenover bijna 6,89 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte 596 miljoen euro winst, tegenover een verlies van 2 miljoen euro het tweede kwartaal vorig jaar.

Het bedrijf Soudal uit Turnhout, fabrikant van onder meer siliconen, boekte het voorbije jaar een omzet van 893 miljoen euro. Dat was 7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 35 miljoen euro naar 46 miljoen euro – Het mediabedrijf DPG Media en telecomoperator Telenet mogen het betalend online streamingplatform Streamz, gericht op Vlaamse en internationale fictie, starten. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Bedoeling is Streamz nog deze herfst te lanceren – Het biofarmabedrijf Galapagos start een samenwerking met het Amerikaanse concern Scipher Medicine. De samenwerking richt zich op de bestrijding van ontstekingsziekten in de darmen, waarvoor Scipher al een aantal potentiële geneesmiddelen heeft geïdentificeerd. Financiële details over de overeenkomst zijn niet gemeld.