managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 15th, 2020

Investeerder Steven A. Cohen neemt de Amerikaanse baseballclub New York Mets over van de families Wilpon en Katz. Met de transactie zou een bedrag tussen 2,4 miljard dollar en 2,5 miljard dollar zijn gemoeid. Dat is het grootste bedrag dat ooit voor een Noord-Amerikaanse sportclub is betaald. Het huidige record staat op naam van basketbalclub Brooklyn Nets, die vorig jaar voor een bedrag van 2,35 miljard dollar volledig in handen kwam van de Chinese ondernemer Joseph Tsai, één van de oprichters van de Alibaba Group Holding. De duurste transactie in het Amerikaanse baseball was tot nu toe de overname van de Los Angeles Dodgers acht jaar geleden voor een bedrag van 2,15 miljard dollar.

De Amerikaanse telecomgroep Verizon Communications neemt het bedrijf TracFone Wireless over van het Mexicaanse concern América Móvil. Met de transactie is een bedrag gemoeid van maximaal 6,9 miljard dollar. TracFone is een Amerikaanse aanbieder van mobiele prepaid diensten – De Chinese online retailer Alibaba wil mogelijk 3 miljard dollar investeren in het taxiplatform Grab. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Grab heeft een waardering van ongeveer 14 miljard dollar en biedt Alibaba toegang tot data van miljoenen gebruikers in acht landen – Het beveiligingsbedrijf G4S verwerpt het overnamebod van zijn Canadese sectorgenoot Garda World. De Canadese groep had een bod van bijna 3 miljard pond gedaan, maar volgens G4S was dan voorstel onvoldoende. Het bod werd door het bestuur van G4S unaniem afgewezen.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle wordt voor de Amerikaanse activiteiten van het videoplatform TikTok de technologische partner. Dat heeft Bytedance, het moederbedrijf van TikTok gemeld. Microsoft had eerder al gezegd voor de overname niet meer in aanmerking te komen – Altice Europe wil door de uitgifte van obligaties 900 miljoen euro ophalen. Dat heeft het Franse kabelbedrijf gemeld. De opbrengsten zullen gebruikt worden om leningen af te lossen of te herfinancieren. De obligatie heeft een looptijd van acht jaar – In de Verenigde Staten wordt het biotechbedrijf Immunomedics overgenomen door zijn sectorgenoot Gilead Sciences. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 21 miljard dollar. Immunomedics spitst zich vooral toe op de behandeling van kanker. Het bedrijf ontwikkelde onder meer het middel Trodelvy tegen borstkanker.

Axel Weber, voorzitter van de Zwitserse bank UBS, bekijkt de mogelijke fusie van de kredietverstrekker met sectorgenoot Credit Suisse. Deze operatie zou één van de grootste banken van Europa creëren. De fusie zou echter ook mogelijk 15.000 banen kunnen doen verdwijnen – Het Duitse autoconcern Daimler betaalt in de Verenigde Staten een schikking van 1,5 miljard dollar voor de fraude met de emissiewaarden van zijn dieselmotoren. Daimler zou ook 700 miljoen dollar hebben gereserveerd voor schadeclaims van Amerikaanse autobestuurders – Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft er alle vertrouwen in tegen eind oktober een coronavaccin te kunnen ontwikkelen. Dat heeft Albert Bourla, topman van Pfizer, gezegd. Daardoor zou het vaccin al eind dit jaar in de Verenigde Staten kunnen worden verspreid.

De wereldwijde vraag naar olie zit op een historisch hoogtepunt en zal de volgende jaren niet blijven stijgen. Dat heeft Spencer Dale, hoofdeconoom van British Petroleum, gezegd. De coronacrisis zal volgens het bedrijf daarin een keerpunt blijken te zijn geweest – De Zwitserse beursuitbater Six heeft een bod gedaan op zijn sectorgenoot Borsa Italiana. Eerder hadden ook al Deutsche Börse en Euronext hun interesse in de Italiaanse beursuitbater getoond. Six zou tot nu toe echter het hoogste bod op Borsa Italiana hebben uitgebracht – Het chemieconcern Dow heeft drie grote industriële terminals in de Verenigde Staten verkocht aan het tankopslagbedrijf Vopak en het Global Energy & Power Infrastructure Fund, gecontroleerd door investeerder BlackRock. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 620 miljoen dollar.

De Antwerpse groep Oxypoint, ontwikkelaar van zuurstoftherapieën voor ziekenhuizen, heeft een contract gesloten met het Duitse concern Linde, wereldwijd marktleider voor medische gassen. Linde verdeelt de technologie van Oxypoint in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, Zwitserland en Zweden – Het Leuvense biotechbedrijf Handl Therapeutics krijgt 3 miljoen euro subsidies van Vlaanderen om zijn onderzoek naar gentherapie te versnellen. Handle Therapeutics zegt te mikken op aandoeningen die het zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg aantasten – Het gerechtelijk onderzoek naar de activiteiten van het modeconcern FNG Group kijkt nu ook naar mogelijke aanwijzingen van witwaspraktijken. Daarbij zou de aandacht vooral gaan naar de Fashion Buying Platform Holding van de modegroep, die onder meer in Azië actief was.