managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 26th, 2020

Muziekuitgever Hipgnosis heeft met een kapitaalronde een bedrag van 242 miljoen dollar opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt om de catalogus van Hipgnosis, opgericht door Merck Mercuriadis, verder uit te bouwen. Mercuriadis, de vroegere manager van de Pet Shop Boys, zou al een vijftigtal potentiële overnames hebben geselecteerd.  Hipgnosis nam de voorbije weken ook al muziekuitgever Big Deal Music en de catalogus van singer-songwriter Chrissie Hynde over. Geraamd wordt dat de totale catalogus van Hipgnosis weldra meer dan 20.000 composities zal tellen. Hipgnosis heeft verder ook werk van onder meer Nikki Sixx, Wu-Tang Clan, Barry Manilow en Mark Ronson in bezit.

De Boeing 737 Max zal tegen eind dit jaar wellicht opnieuw in dienst mogen worden genomen. Dat heeft het European Aviation Safety Agency (Easa) gezegd. Het toestel wordt na twee fatale crashes sinds maart vorig jaar wereldwijd aan de grond gehouden – De Duitse autobouwer BMW zal in de Verenigde Staten aan de Securities and Exchange Commission (SEC) een boete van 18 miljoen dollar betalen. Daarmee kan het bedrijf ontsnappen aan een verdere vervolging voor de publicatie van misleidende en incorrecte informatie voor beleggers. BMW ontkent de betichtingen – Over dertig jaar zal in Polen de laatste steenkoolmijn zijn gesloten. De Poolse regering heeft daarover met de vakbonden een akkoord gesloten. Polen haalt nog steeds het merendeel van zijn energie uit steenkool. De Poolse steenkoolmijnen zijn echter al vele jaren verlieslatend.

De Britse retailer Kingfisher boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 5,92 miljard pond, tegenover 6 miljard pond inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg echter van 245 miljoen pond naar 398 miljoen pond – In de Verenigde Staten neemt het bedrijf Chargepoint een notering aan de beurs van New York. Dat gebeurt door een akkoord met Switchback Energy Acquisition Corp, dat al op de beurs is genoteerd. De waarde van Chargepoint, wereldwijd installateur van elektrische laadpalen, wordt geraamd op 2,4 miljard dollar – Het energieconcern Shell bekijkt een mogelijke verkoop van zijn belang van 45 procent in het gasproject Malampaya in de Filipijnen. Eerder dit jaar verkocht ook al Chevron zijn belang van 45 procent in Malampaya, dat het einde van zijn levenscyclus nadert, aan het Filipijnse bedrijf Udenna.

De Verenigde Staten hebben de invoer van sigaren en rum uit Cuba verder beperkt. De maatregel moet beletten dat Cuba door verkopen op de Amerikaanse markt bijkomende inkomsten zou verwerven. De Amerikaanse president Donald Trump wil het Cubaanse regime omverwerpen – Het potentiële coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson gaat zijn laatste testfase in. Daarbij wordt het middel op zestigduizend proefpersonen getest. Inmiddels worden wereldwijd al 34 potentiële vaccins op mensen getest – Het Amerikaanse databedrijf Palantir, dat onder meer voor de Amerikaanse inlichtingendiensten werkt, krijgt eind september een notering op de New York Stock Exchange (Nyse). Het bedrijf werd opgericht door ondernemer Peter Thiel en investeerder In-Q-Tel van het Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA).

Het beleggingsplatform Robinhood heeft met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 200 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf heeft inmiddels een waarde van 11 miljard dollar opgebouwd. Robinhood heeft op vier jaar tijd 10 miljoen gebruikers verzameld – Het verhuurplatform Airbnb is in Nederland geconfronteerd met een schadeclaim van 300 miljoen euro. Het bedrijf wordt ervan beticht de wetgeving op de servicekosten te hebben overtreden. Airbnb zou zowel aan de huurders als verhuurders servicekosten hebben aangerekend, wat in Nederland is verboden – De Duitse autobouwer Daimler zou tegen het midden van volgend decennium op zijn hoofdkantoor in Stuttgart-Untertürkheim 4.000 banen willen schrappen. Op de hoofdzetel van de constructeur werken momenteel nog ongeveer 19.000 mensen.

Het Japanse ministerie van volksgezondheid heeft het reumageneesmiddel filgotinib van het farmabedrijf Galapagos en zijn Amerikaanse sectorgenoot Gilead goedgekeurd. Het middel zal in een samenwerking met het lokale bedrijf Eisai onder de naam Jyseleca op de Japanse markt worden gebracht – Het Brusselse bedrijf Awell Health heeft van de Britse investeerder LocalGlobe aan bedrag van 2 miljoen euro ontvangen. De Brusselse onderneming ontwikkelde een softwareplatform dat de efficiëntie van de zorgverstrekking digitaal moet helpen verbeteren – De Belgische vastgoedgroepen BPI Real Estate en Revive willen 165 miljoen euro investeren in de herontwikkeling van de Poolse grootstad Pozna?. Bedoeling is om op de terreinen van een oude militaire kazerne (5,5 hectare) een gemengde buurt met duizend woningen te creëren.