managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 11 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 11th, 2020

De Formula One heeft met de organisatie Rio Motorsports voor de bouw van een nieuw circuit in Deodoro, een voormalige militaire basis in de buurt van Rio de Janeiro. Deodoro werd tijden de Olympische Spelen vier jaar geleden voor een aantal kleinere evenementen gebruikt. Deodoro bevindt zich echter midden in het Camboata Forest. Voor de aanleg van het nieuwe circuit zouden duizenden bomen moeten verdwijnen. De plannen stuiten bij milieugroeperingen dan ook op zware tegenkanting. De aanleg moet nog wel door de Braziliaanse autoriteiten worden goedgekeurd. Momenteel wordt de Grote Prijs van Brazilië georganiseerd op het circuit van Interlagos. Dat contract loopt eind dit jaar echter af. 

De Amerikaanse autobouwer Rivian heeft zijn elektrische bestelwagen voorgesteld. Het bedrijf heeft voor het voertuig al een bestelling van 100.000 exemplaren ontvangen van het ecommerce-bedrijf Amazon. De eerste 10.000 wagens moeten over twee jaar al worden geleverd – De Franse brandstofproducent Total investeert in de Amerikaanse startup Hyzon Motors, gespecialiseerd in de opwekking van energie op basis wat waterstof. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De waarde van Hyzon wordt geraamd op ongeveer 200 miljoen dollar – De Amerikaanse alumnigroep Alcoa wil de activiteit van zijn smelterij in de Spaanse stad San Ciprian terugbrengen. Door de ingreep zouden ongeveer 530 arbeidsplaatsen kunnen worden geschrapt. Een honderdtal werknemers zou in dienst kunnen blijven.

In Groot-Brittannië hebben de biergroepen Marston’s Brewing Company and Carlsberg van de Competition and Markets Authority de toelating gekregen om een joint-venture opgezet. Carlsberg krijgt in het nieuwe concern een belang van 60 procent – In Denemarken heeft premier Mette Frederiksen een budget van 10 miljard Deense kroon (1,5 miljard euro) beloofd voor nieuwe klimaatinitiatieven. Denemarken denkt aan de opslag van koolstofdioxide, de ontwikkeling van waterstof, duurzame landbouw en de recyclage van plastic – In de Britse horecasector dreigen ruim 500.000 banen verloren te gaan. Dat heeft Kate Nicholls, chief executive van UK Hospitality, gezegd. Het ondersteunende programma van de Britse regering, dat in de Britse horecasector de tijdelijke werkloosheid van 900.000 werknemers dekte, loopt eind oktober af.

Op Cyprus heeft Turkije de badstad Varosha voor bezoekers geopend. Dat heeft tot zware protesten geleid in Griekenland. Varosha, een voorstad van Famagusta, wordt zowel door Cyprus als Turkije opgeëist. Varosha was de voorbije decennia een spookstad. Griekenland had om een internationaal bestuur gevraagd – De Franse brandstofproducent Total heeft een belang van 20 procent genomen in het windmolenproject Eoled in de Middellandse Zee. Eoled, voor een meerderheid in handen van de energiegroep Qair, ligt voor de kust van de Franse stad Gruissan en heeft een capaciteit van 30 megawatt – In de Verenigde Staten heeft restaurantketen Ruby Tuesday bescherming tegen faillissement aangevraagd. Het bedrijf zou met zijn kredietverstrekkers al een akkoord voor een herstructurering hebben bereikt. De restaurants blijven tijdens de operatie geopend. De voorbije jaren had de groep al 118 vestigingen gesloten.

De Zuid-Koreaanse groep Hyundai Motor heeft de eerste exemplaren van de Xcient Fuel Cell, een elektrische vrachtwagen op waterstof, aan zijn eerste klanten in Zwitserland afgeleverd. De leveringen vertegenwoordigen het debuut van de commerciële elektrische voertuigen van Hyundai op de Europese markt – Het ruimtevaartbedrijf Momentus neemt een notering aan de beurs. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een fusie met het bedrijf Stable Road Acquisition, dat al een beursnotering heeft. De waarde van Momentus, dat gespecialiseerd is in het transport van ruimtecargo, wordt geraamd op 1,2 miljard dollar – Het Israëlische bedrijf Illusive Networks, gespecialiseerd in cyberbeveiliging, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 24 miljoen dollar opgehaald. Tot de investeerders behoren onder meer Cisco, Microsoft en Citigroup. Het bedrijf ontwikkelt netwerken die hackers in een val lokken en vervolgens liquideren.

Tijdens de eerste acht maanden van dit jaar is de bierverkoop in België met 20 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Brouwers. In de horeca was er een daling met 45 procent, maar ook in de retail was er een terugval met 0,5 procent. Na zes maanden was ook de export met 6,5 procent gedaald – De Belgische ontwerper Dries van Noten heeft in de Amerikaanse stad Los Angeles een boetiek geopend. De winkel bevindt zich langs de La Cienega Boulevard, in de omgeving van Beverly Hills en Hollywood. Van Noten verkocht zijn kleding al in winkels van andere Amerikaanse modeverkopers – Het Waalse biotechbedrijf Univercells, dat werkt aan een coronavaccin, heeft nog eens 23 miljoen euro kapitaal opgehaald. Het bedrijf, dat vorig jaar al 50 miljoen euro ophaalde, streeft ook naar een notering van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Verder:

Wereldwijde productie plastic bereikt over zeven jaar zijn piek
https://www.euractiv.com/section/energy/news/oil-industry-placing-risky-bet-on-plastics-report-says/

ATP credits Facebook strategy for 60% Tennis TV revenues growth
https://www.sportspromedia.com/news/atp-tour-tennis-tv-facebook-instagram-video-advertising-revenue

Schotland investeert 1,6 miljard pond in duurzaam herstel
https://www.publicsectorexecutive.com/articles/scotland-dedicates-ps16bn-green-recovery

Vorige Super Bowl heeft economie Zuid-Florida 572 miljoen dollar opgeleverd
https://www.sportspromedia.com/news/super-bowl-economic-impact-miami-hard-rock-stadium-chiefs-49ers

Merk ‘Made in Hongkong’ lijdt onder Chinees-Amerikaanse spanningen
https://gulfnews.com/business/made-in-hong-kong-brand-suffers-as-us-china-tensions-deepen-1.73660579

Japanse startup verkoop jurken uit plastic afval
https://asia.nikkei.com/Spotlight/Environment/Japan-startup-to-sell-dresses-made-from-leftover-fabrics

Bij Manchester United boeken vrouwenshirts sterkste verkopen
https://sports.yahoo.com/uswnt-tobin-heath-christen-press-jerseys-outsell-male-counterparts-after-manchester-united-signing-175712552.html?src=rss

Huiseigendom is voor zwarte Amerikanen nog altijd duurder
https://www.reuters.com/article/us-usa-property-blackhomeowership-cost-idUSKBN26S3F6

Zweden lanceert eerste staalbedrijf zonder inzet fossiele brandstoffen
https://thebarentsobserver.com/en/climate-crisis/2020/09/worlds-first-fossile-free-steel-plant-starts-operation-northern-sweden

Traangas is veel gevaarlijker dan algemeen wordt verondersteld
https://www.sciencealert.com/tear-gas-is-so-often-abused-it-should-be-banned-researchers-argue